Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "DURDURDUK!" Rus işgalinin 14. gününde son yaşananlar!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 14. gününde devam ederken, DSÖ, Ukrayna'daki sağlık tesislerine saldırıların arttığını söyledi. Ukrayna, Rus güçlerinin ilerleme hızını büyük ölçüde durduklarını açıkladı. Rus işgalinde yaşanan son gelişmeler...

        Ukrayna hükümeti, Rusya'yı, kuşatma altındaki Mariupol kentinden sivillerin kaçmasını engellediği, rotayı bombalayarak ateşkes anlaşmasını bozmakla suçladı. Liman kenti sakinleri sadece Rus bombardımanına maruz kalmıyor, aynı zamanda ısınma ve su imkanları da kısıtlı.

        Ukraynalı yetkililer, Rus hava saldırısının liman kenti Mariupol'daki bir çocuk hastanesi ve doğumevine isabet ettiğini söyledi.

        REKLAM

        Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych, "Düşmanın ilerleme hızı büyük ölçüde azaldı. Bazı bölgelerde Rus güçlerinin ilerleyişi durduruldu" dedi.

        GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

        Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

        DSÖ: SAĞLIK TESİSLERİNE SALDIRI ARTIYOR

        Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna hastanelerine, ambulanslara ve diğer sağlık tesislerine yönelik saldırıların son günlerde "hızla" arttığını ve hayati tıbbi malzemelerin azaldığını söyledi. BM, Ukrayna'ya acilen tıbbi malzeme ulaştırmak için çalıştığını söyledi.

        REKLAM

        ABD, POLONYA'YA PATRIOT GÖNDERİYOR

        ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının "savunma amaçlı olarak" Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.

        ABD Avrupa Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya gönderilmesi talimatını verdiğini duyurdu.

        Açıklamada, Polonya'nın daveti ve General Wolters'ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.

        ABD ile Polonya arasında "Ukrayna'ya uçak gönderme" konusunda bazı yaklaşım farkları olduğu ortaya çıkmış, Polonya söz konusu uçakları Ukrayna'ya doğrudan değil, ABD'nin Almanya'daki askeri üssüne teslim edebileceğini açıklamıştı.

        Pentagon ise söz konusu uçakların doğrudan ABD eliyle Ukrayna'ya teslim edilmesi olasılığını, sahada uygulanması pek mümkün olmayan bir durum olarak tanımlamıştı.

        ZELENSKIY AVAM KAMARASI'NDA KONUŞTU

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladmir Zelenskiy, İngiliz Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Rus işgaline karşı mücadelede ülkesini korumaya yardımcı olmak için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.

        ABD RUS PETROLÜNÜ YASAKLADI

        ABD Başkanı Joe Biden, "Vladimir Putin'e daha fazla acı vermek için" Rus petrolünün ithalatını yasaklayacağını duyurdu.

        Avrupa Birliği yasağa katılmadı, ancak Avrupa Komisyonu bu yıl AB'nin fosil yakıt kullanımını üçte iki oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi. İngiliz hükümeti, Rus petrol ithalatını yıl sonuna kadar durdurma sözü verdi.

        BATI'LI ŞİRKETLER RUSYA'YA TERK ETTİ

        Ukrayna'daki savaşa karşı tavır almadığı için sosyal medya kullanıcılarının tepkisiyle karşılaşan McDonald's, Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıklayan en son Batı'lı şirket oldu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba dün uluslararası şirketlere Rusya'da iş yapmayı bırakmaları için bir çağrıda bulunmuştu. Shell, Coca-Cola, Starbucks, PepsiCo Inc ve Estee Lauder de Rusya'dana ayrılan şirketler arasında yer alıyor.

        REKLAM

        Reuters'in bildirdiğine göre, Avrupa Komisyonu Rusya ve Belarus'a karşı Rus oligarkları ve politikacılarının yanı sıra üç Belarus bankasını da vuracak yeni bir yaptırım paketi hazırladı. Kaynaklar, yaptırımların üç Belarus bankasını SWIFT bankacılık sisteminden yasaklayacağını ve AB kara listesine daha fazla Rus oligark ve politikacı ekleyeceğini söyledi.

        UKRAYNA RUSYA'NIN KAYIPLARINI AÇIKLADI

        Ukrayna dışişleri bakanlığı, bugüne kadarki kayıplarına ilişkin son değerlendirmesinde 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Rus kuvvetlerinin şimdiye kadar 48 uçak, 80 helikopter, 303 tank, bin 36 silahlı araç, 120 topçu parçası ve 27 uçaksavar kaybettiğini söyledi.

        CIA başkanı Salı günü ABD'li milletvekillerine 2 bin ila 4 bin Rus askerinin öldürüldüğüne inandığını söyledi.

         ABD'den Polonya'ya Patriot kararı!
        ABD'den Polonya'ya Patriot kararı! Haberi Görüntüle
         ABD Başkanı Biden'dan flaş karar!
        ABD Başkanı Biden'dan flaş karar! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ