Ameliyat sonrası geçmeyen bel ağrılarına dikkat!
Ağır kaldırmak ya da kilo almak yeni fıtık oluşumuna neden olabilir!
ABONE OLDoç. Dr. Cahide Topsakal, ameliyat sonrası geçmeyen ve artarak devam eden bel ağrılarının daha da büyük sorunlar açabileceğini belirtti. Topsakal, ağır kaldırmalar ya da kilo almaların da yeni fıtık oluşumuna neden olabileceğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Cahide Topsakal bir çok hastanın önemsemediği bel cerrahisi konularında açıklamalarda bulundu. Zorlama sonucu koruyucu kısmın yırtıldığını belirten Cahide Topsakal, "Herhangi bir zorlanmayla koruyucu kısım yırtılıp çekirdek arkaya, kanala doğru fıtıklaşırsa buradan bacaklara giden sinirlere basarak bu sinirlerin çalışmasını engeller ve sonuçta belde ve bacakta ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik oluşabilir. İşte bu duruma bel fıtığı denir." dedi.
Bel fıtıkları kız çocuklarda biraz daha fazla diyen Topsakal, "20 yaş altında bel fıtığı görülme sıklığı %3.5'dur. Literatürde 9 yaşın altında 4 vaka bilinmekte. 27 aylık bir bebek bel fıtığından ameliyata gitmiştir. Hatta 13 aylık bebek trafik kazası sonrası ameliyat edilmiştir. Bel fıtıkları kız çocuklarda biraz daha fazla gibi. Çocuklarda boyun ve sırt fıtıklarının oluşma tarzı bel fıtığından çok farklıdır ve ayrı değerlendirilmelidir." şeklinde konuştu.