' Reçetelere etken madde yazılması eczanelerin ilaç fazlalığı azaltılabilir'
Eczacıların yaşadığı sorunlar ile ilgili bir rapor hazırlandı
ABONE OLTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczacıların yaşadığı sorunlar ile ilgili bir rapor hazırladıklarını açıkladı. Eczacıların yaşadığı sorun ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) ilettiklerini belirten Saydan "Raporda, meslek hakkı, reçetelerin etken madde ile yazılması gibi konular başta olmak üzere bir çok soruna değinildi. TEİS olarak, reçetelere ilaçların etken madde isimlerinin yazılmasını istiyoruz. Çünkü; ilacın etkisi ticari isminden değil 'etken maddesinden' gelmektedir. Reçetelere etken madde yazılması sonucunda, eczanelerimizde bulunan ilaç fazlalığı ve stok kirliliği azalacaktır" dedi.
İlaç hizmetinin sunulmasında vazgeçilemez bir role sahip eczacıların son yıllarda yaşadıkları sorunlar ekonomilerinde ciddi kayıplara neden oluyor. TEİS, eczacıların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini TİTCK'e bir rapor halinde sundu. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, hazırladıkları raporla ilgili açıklamalarda bulundu.
Avrupa ülkelerinde eczacılık kanunlarına bakıldığında, eczacının yükümlülüklerinin açıkça belirtildiğini ve eczacının sağlık danışmanlığı hizmetini vermesinin bir zorunluluk olarak gösterildiğini belirten Saydan, "Böyle bir zorunluluk olmasına rağmen eczacılar verdikleri danışmanlık hizmeti karşılığında sattıkları ilaçtan elde ettikleri kazancın haricinde danışmanlık hizmet bedeli adı altında bir ücret almaktadır. Oysa Türkiye'de 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'a baktığımızda, eczacının görev ve yükümlülüklerini açıklayan bir maddeye rastlanmamaktadır." diye konuştu.