Eklemlerde şişlik, romatizma habercisi
Sigara içenlerde ve diş eti sorunu bulunanlarda hastalık gelişme riski artıyor
ABONE OLTürkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, bir romatizma hastalığı olan ve kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülen romatoid artiritin (RA) bilek başta olmak üzere eldeki eklemleri, dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak eklemlerini tuttuğunu bildirdi.
HER BİN KİŞİNİN 5'İNDE GÖRÜLÜYOR
Ertenli, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, artritin tek bir hastalık olmadığını ve eklem yerlerinde görülen şişliğin (eklem iltihabı) genel adı olduğunu söyledi.
Eklem iltihabının, çocuklar dahil her yaştan insanı etkileyebildiğini ifade eden Ertenli, romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeninin bilinmediğini vurguladı. Ertenli, bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu normalde kendi dokularına zarar vermeyen hücrelerin eklem zarlarında toplanması ve burada iltihaba neden olmasıyla geliştiğini bildirdi.
Romatoid artrit (RA) hastalığının romatizmal bir sorun olduğunu, bunun eklemlerde ve diğer dokularda hastalığa yol açtığını anlatan Ertenli, genetik olarak yatkın kişilerde, sigara ve diş eti sorunu bulunanlarda hastalık gelişme riskinin arttığını vurguladı. Ertenli, RA'nın genellikle birden fazla eklemi tuttuğunu, kronik olduğunu ancak ataklar arasında uzun süreli sessiz dönemlerin de görülebildiğini dile getirdi.