Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kelliği sonbaharda durdurun, saç ekimi, saç ekimi için en ideal mevsim, saç ekimi ne zaman yapılmalı

        Kelliğin erkeklerde ciddi bir estetik sorunu olduğunu belirten ve insan psikolojisini etkilediğini belirten Op. Dr. Ayşegül Sivri,"Çoğu erkek ne yazık ki erken yaşlardan itibaren saçlarını kaybetmeye başlar. Saç dökülmesinin en önemli nedeni hormonal ve genetik nedenlerdir. Saçını kaybetmiş bir erkekte depresif, agresif bozukluklar gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir ve bu kişinin öz güvenini azaltabilir. Birçok erkek bunu kabullenir, hissettirmemeye çalışır ama bütün kellerde mutlaka az ya da çok psikolojik etkilenme vardır" dedi.

        Plastik ve estetik cerrahlar tarafından yapılmalı

        Saç ekiminin plastik ve estetik cerrahlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Ayşegül Sivri, "Hastanın saçekimi için bu iş ile uğraşan bir estetik cerrah ile görüşmesiuygun olacaktır. İyi bir planlama ile kellik sorunu yaşayan herkes doğal, yeterli ve sık bir saça sahip olabilmektedir.'' şeklinde konuştu.

        Saç ekiminde güvenilir bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Ayşegül Sivri, "Ne kadar gerçekçi yaklaşılır ve ne kadar iyi bir cerrahi teknik kullanılırsa sonuç o derece başarılı olmakta. Ayrıca unutulmamalıdır ki, saç ekim operasyonu bir ameliyattır. Dolayısıyla bu cerrahi girişimi yapabilecek imkânlara sahip, tıbbi açıdan yeterli donatılmış bir merkezde estetik cerrahi uzmanı tarafından yapılması gerekir. Kendini saç ekim uzmanı diye 'olmayan' bir meslek erbabı olarak tanıtan, yapılan işleme ticari bakış açısıyla yaklaşan insanlardan ve merkezlerden uzak durulmalıdır." uyarısında bulundu.

        Türkiye'nin bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyen Op. Dr. Ayşegül Sivri, "Yurt dışından çok sayıda yabancının saç ekimi için ülkemize geldiğini ifade ediyor. Saç ekimi zamanının belirlenmesinde kişinin yaşı önemli bir rol oynar. 20 yaş altında yapıldığı zaman saç dökülmeleri devam edeceği için ekim işlemi sonrasında da saç kaybı yeniden yaşanabilir.

        30 yaşlarından sonra genel olarak saç dökülmeleri tamamlanmış olur ya da dökülme hızı yavaşlar. Bu dönemler dikkate alınarak ekim yapılırsa saç ekimi işlemi daha kalıcı olur. Yani saç dökülmelerinin aktif olmadığı, pasif dönemlerde ekim yapılmalıdır. Saç ekimi her mevsim yapılabilmesine karşın kış aylarında kardan, yağmurdan hastanın yeni ekilen saçları koruması gerekiyorken, yaz aylarında aşırı güneşten yeni ekilmiş saçların korunması gerekiyor. Saç ekimi için en ideal mevsimin sonbahar olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde açıklama yaptı.

        İlerleyen teknoloji ve mikro aletlerin kullanılmasıyla eskiye göre daha fazla sayıda saç kökü toplanabildiğini dile getiren Op. Dr. Ayşegül Sivri, ''Eskiden toplama işlemi sırasında köklerin yüzde 30-40'ı hasar görürken artık bu oran yüzde 5'in altına düştü'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ