Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan zorunlu aşı açıklaması

        Sağlık Bakanlığı, 'Zorunlu aşı uygulaması' ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı çerçevesinde Bakanlık tarafından konuyla ilgili mevzuat çalışması başlatıldığını açıkladı.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, medyada "Zorunlu Aşı Bilmecesi", "Aşı Davasına Nokta" başlıkları ile yayınlanan haberlere ilişkin açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

        Aşılamanın bireyin sağlığı ile birlikte tüm toplumda sağlığı koruyan önleyici bir sağlık tedbiri olduğu vurgulanarak, "Dünyada ve ülkemizde, aşılama çalışmaları ile hastalıkların kontrolünde büyük başarılar kazanılmıştır. Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur" ifadesi kullanıldı.

        Başarılı aşılama çalışmaları sayesinde Türkiye'de 17 yıldır çocuk felci vakası görülmediği vurgulanarak, "Ayrıca yeni doğan tetanosu 2009 yılında elimine edilmiş, kızamık vaka sayılarında da önemli düşüşler sağlanmıştır" denildi.

        Aşı uygulaması ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi 11 Kasım 2015 tarihinde bir karar alındığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

        "Söz konusu kararda; zorunlu aşı uygulamalarına ilişkin müdahalelerin özel hayata saygı hakkını ihlal etmemekle birlikte, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı çerçevesinde Bakanlığımız tarafından konuyla ilgili mevzuat çalışması başlatılmıştır."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ