Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Bakanlıktan zika virüsü raporu!

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı, Orta ve Güney Amerika’da 51 bebeğin ölümüne yol açan “zika virüsü”ne ilişkin bir rapor hazırladı. Hastalığın, “Aedes” cinsi sivrisineklerden bulaştığı belirtilen raporda, başta Brezilya olmak üzere Amerika kıtasına gideceklere “sivrisinekten korunun” uyarısı yapıldı. Özellikle hamilelere, “Zorunlu kalmadıkça seyahat etmeyin” denildi.

        Brezilya’da başlayan salgın, 21 ülkeye yayıldı. Brezilya’da 3 bin 7 00 kişi virüs nedeniyle hasta oldu, 39 kişi öldü. Bolivya, Ekvador, Peru, Paraguay, Uruguay, Şili gibi Güney Amerika ülkelerinde görülen virüse, Avrupa’da sadece Danimarka’da rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüse karşı aşı çalışmalarına başladı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de bu virüs için risk bulunmadığını söyledi.

        “Zika virüsü” raporu hazırlayan bakanlık, virüsle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Hastalığın yüzde 80 oranında belirtisiz seyrettiği kaydedilen raporda, “Hasta olan kişilerde en sık görülen belirtiler; ateş, döküntü, kas ve eklem ağrısıdır. Şikâyetler genellikle 2-7 gün sürer. Nadiren hastaneye yatırılır. Ölüm çok nadir görülür. Hastalığın kuluçka süresi 3-12 gün arasındadır” denildi.

        KAPALI GİYSİLER GİYİN

        Virüs kapmamak için neler yapılması gerektiği de şöyle sıralandı:

        -Hastalıktan korunmak için sivrisinekten kaçının.

        -Sivrisineklerden korunmuş mekânlarda kalın.

        -Mümkün olduğunca kapalı kıyafetler giyin (uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi).

        -Sivrisinek sokmalarına karşı ruhsatlı sprey ürünler kullanın.

        'AIDES TÜRÜ SİVRİSİNEK YOK DENECEK KADAR AZ'

        Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Zika virüsünün Türkiye için henüz ciddi bir tehdit oluşturmadığını, ancak salgın bölgelerine seyahat eden gebelerin risk altında olacağı uyarısında bulundu. Ergönül’e göre, Güney Amerika’yı sarsan virüsün bulaşmasına sebep olan Aides türü sivrisineğin Türkiye’de bilimsel çalışmalarda çok az sayıda tespit edilmiş olması, uzmanları rahatlatıyor. Ergönül, “Sağlık Bakanlığı’nın tehdit oluşturan bölgelere seyahati ertelemek ya da iptal etmeyi önermesi mantıklı. Ama gebe olmadıktan sonra bu bölgelere seyahat kısıtlamasına gerek yok” dedi.

        HAMİLELERE SEYAHAT UYARISI

        Hastalığın yeni doğanlarda mikrosefaliye (kafa çevresinin normal ölçülerden küçük olması) neden olduğuna ilişkin raporlar bulunduğu anımsatıldı. Hamilelere, “hastalık görülen bölgelere zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin” denilen raporda, şöyle devam edildi: “Virüs; Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da görülmektedir. Zika hastalığının görüldüğü bölgelerde yaşayanlar veya bu bölgelere seyahat edenler risk altındadır. Hastalığın önlenmesine yönelik bir aşı ya da ilaç bulunmamaktadır. İstirahat edilmeli, bol sıvı alınmalıdır. Parasetomol gibi ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.” Hastalığa ilişkin klinik belirtilerin görülmesi veya hastalıktan şüphe edilmesi halinde bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerildi. Klinik belirtilerin değerlendirilmesi ve hasta örneklerinin tahlilleriyle tanının konulabildiği kaydedilerek, “Hastalığın tanısına ilişkin çalışmalar Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Referans Laboratuvarı’nda yürütülmektedir. Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat durumunda, ülkeye dönüldükten sonraki iki hafta içerisinde hastalık belirtilerinin görülmesi veya hastalıktan şüphelenilmesi durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

        İLK TEST ALMANYA'DA

        Almanya’da bir biyoteknoloji firması “dünyanın ilk Zika virüsü testi”ni geliştirdiğini duyurdu. Merkezi Duisburg’da bulunan Genekam firmasının geliştirdiği test, kan örneklerinde Zika patojenlerini (hastalığa neden olan her türlü organizma ve maddeleri) tespit ediyor. Bugüne kadar virüsün bulaşıp bulaşmadığı sadece hastalık ilerleyip semptomları belirgin hale geldiğinde anlaşılıyordu. Testin ayrıca çok hızlı sonuç verdiği ve tedaviye çok değerli zaman kazandırdığı da belirtildi. Firma ilk test araçlarının Brazilya’ya gönderildiğini de bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ