Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tiryakiler sordu Bakanlık yanıtladı

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Sigarayla mücadelede önemli mesafe kaydeden Sağlık Bakanlığı, 24 milyon sigara tiryakisinin merak ettiği soruları yanıtladı. Bakanlığın “www.havanikoru. org.tr” web sitesinden yayınladığı, en çok sorulan sorular ve cevaplar şöyle:

        Sigarayı bırakınca kilo alır mıyım?

        İştahınız artabilir ve tat alma duyunuz gelişebilir. Bu süreçte bir miktar kilo alabilirsiniz. Ancak hareket yeteneğiniz artacağı için kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır.

        Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra tamamen bırakmış sayılır mıyım?

        Tebrikler! Artık sigarayı bırakmış kabul ediliyorsunuz. Ancak yeniden başlama ihtimaliniz az olsa da var. n Bırakmak için geç mi kaldım?: Asla geç değil! Hangi yaşta olursanız olun sigarayı bıraktığınızda sağlıklı ve kaliteli yaşam süreniz artacaktır.

        “Hafif”, “düşük katranlı”, “light”, “mentollü” sigaralar sağlığa daha az mı zararlıdır?: Hayır. Bu sigaralardan içenler de normal sigara içenler kadar katran, nikotin ve zehir solurlar.

        ‘KAZANIMLARI YAZIN’

        Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir?

        Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın ve her gün okuyun. Örneğin, daha uzun yaşamak, daha iyi hissetmek, para biriktirmek...

        Bırakmayı çok denedim ama hiç başaramadım. Ne yapabilirim?: Kaygılanmanıza gerek yok. Siz başarısız olmadınız, yalnızca gelecek seferki başarı şansınızı yükselttiniz.

        Tütün dumanında neler bulunur?

        Formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) gibi 4 binden fazla kimyasal madde vardır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ