Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aralarında 8 yaş var ama onlar 4'üz

        2008 yılında tüp bebek tedavi yöntemiyle ikiz bebeklerini kucağına alan Semra- Savaş Yetimova çifti dondurdukları embriyoları sayesinde yine ikiz bebek bekliyor. Buraya kadar her şey normal ancak işin ilginç tarafı aralarında 8 yıl olsa da onlar “dördüzler”. Dondurulmuş embriyoları sayesinde 8 yıl sonra tekrar çocuk sahibi olmak isteyen Yetimova çifti yine mutluluk yaşıyor.

        “Bu bir mide, baş ya da tansiyon hastalığı değil bu bir kalp sızısı bu bir hasret” diye anlatıyor Semra Yetimova 10 yıllık bebek beklentisini… Tekrarlanan başarısız tüp bebek tedavilerinin ardından tedavisi sonrası ikiz bebeklerini kucağına alan Yetimova çifti yıllar sonra dondurulmuş embriyolarını transfer ettirerek aynı heyecanı tekrar yaşıyor.

        Tüp bebek tedavisinde 20 yılı aşkın süredir uygulanan embriyo dondurma ve çözme işlemindeki gelişen teknikler; daha yüksek oranda gebelikler şansını da beraberinde getirdiğini belirten çiftin doktoru Doç. Dr. Cem Çelik; “Yönetmelik gereği embriyoları yasal saklama süresi 5 yıldır. Bununla berber hastalarımızın talebi doğrultusunda vermiş oldukları dilekçe ile bu süreyi uzatabiliyoruz. Çiftimizin de talebi doğrultusunda bu süre uzadı. 8 yıl sonra dondurulmuş embriyo transferi gerçekleştirilen bu vakamızda da görmüş olduğumuz gibi taze yerine donmuş embriyo transferi tüp bebek uygulamalarında başarıyı ve güvenliği artırmaktadır. Şuana kadar eldeki tüm kanıtlar rutin pratiğimizin tüm embriyoları dondurup sonrasında transfer etmeyi desteklemektedir” dedi.

        DONDURULMUŞ EMBRİYO TRANSFERİ BAŞARIYI ARTIRIYOR!

        2000’li yılların başından itibaren tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan ovülasyon indüksiyonunun endometrial reseptivite üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlenmiştir. Bu bilgi ışığında son yıllarda ovulasyon indüksiyonunu takiben yapılan embriyo transferleri (taze embriyo transfer) yapmak yerine embriyoların dondurularak saklanması ve sonrasında endometriumun doğala yakın bir stimulasyon ile hazırlanarak embriyoların transfer edilmesinin gebelik şansını arttıracağı görüşü gündeme gelmiştir. Özellikle bazı çalışmacılar (Shapiro, Zhu, Aflatoonian gibi) donmuş embriyo transferinin taze transfere göre gebelik oranları açısından daha başarılı olduğunu saptamıştır.

        TÜRKİYE'DE İLGİ ÇOK FAZLA

        Sonuç olarak taze yerine donmuş embriyo transferi tüp bebek uygulamalarında başarıyı ve güvenliği artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Çelik; “Şuana kadar eldeki tüm kanıtlar rutin pratiğimizin tüm embriyoları dondurup sonrasında transfer etmeyi desteklemektedir. Artan başarı oranı sayesinde ülkemizde bu yönteme talepte çok fazla artış gözlenmektedir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ