Öksürenin sırtına vurmayın, yanığa buz koymayın

GAZETE HABERTÜRK
Annelere “Öpünce Geçmeyen Uflar İçin İlk Yardım” eğitimi veren eğitmen Deniz Karadeniz, ev kazalarında yapılacaklar konusunda bilinenlerin çoğunun yanlış olduğunu söyledi.

Karadeniz, ev kazalarında öksürenin sırtına vurmak, yanık olan yere doğrudan buz koymak, zehirlenmelerde kusturmak gibi yanlışlar yapıldığına dikkat çekti.

YANIKLARA SU TUTUN: Yanık yerlere diş macunu, yoğurt, hatta salça sürüldüğünü görüyoruz. Oysa en doğrusu, ağır olmayan yanıklarda 20 dakika boyunca yanan bölgeyi suya tutmak. Doğrudan buz koymak da yanlış. Buz yanık bölgeye hasar veriyor.

ÖKSÜREN KİŞİNİN SIRTINA..: Öksüren birinin sırtına vurmak yanlıştır. Çünkü kişi öksürerek nefes borusuna kaçan şeyi çıkarmaya çalışıyordur ve vurmak bunu engeller. Ama öksürük kesilir ve kişi nefes alamazsa, morarırsa müdahale etmek gerekir. Bunun doğrusu ise 2 kürek kemiğinin ortasına “heimlich manevrası” dediğimiz uygulamanın yapılmasıdır.

KANAYAN BURNU SIKMAYIN: Burnu kanayan kişinin başı genellikle arkaya atılır ve burun delikleri sıkılır. Bu çok yanlış. Doğrusu, 5 dakika boyunca başı hafifçe öne eğmek ve burnu kanatlardan hafifçe sıkmaktır.

ZEHİRLENEN KİŞİYİ KUSTURMAYIN: Zehirlenmelerde kusturmak çok yanlıştır. Çünkü kusturma sırasında, midedeki madde yeniden yemek borusundan geçerek bir kez daha zarar verir. Hemen hastaneye götürmek gerekir.

GÖZE KAÇAN TOZU ÜFLEMEYİN: Aileler genellikle çocukların gözüne bir şey kaçtığında üflerler. Bu kesinlikle yanlış bir hareket. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına neden olunur. Temiz bir peçeteyle almak daha doğru bir hareket olacaktır.