Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dudak dolgusu nedir?
        1

        1- Dudak dolgusu nedir, dudak dolgusu kimler için uygundur?

        Dudak dolgusu ince dudakları dolgunlaştırmak, alt ve üst dudak asimetrisini düzeltmek ve dudaklardaki yaşlanmaya bağlı olarak oluşan hacim kaybını gidermek için yapılır. Bu anlamda dudak dolgusu iki gruba yönelik yapılabilir.

        2

        İlki, dudak içerisindeki Hyaluronik asit zamanla azaldığı için yaşla beraber dudaklar hacmini kaybeder, yaşın verdiği bir deformasyon olur. Bunu gidermek için de dolgu yönteminin uygulanması gerekir. İkincisi, dudakları ince olan ya da alt dudak veya üst dudak arasında asimetrisi sorunu olan dudakları dolgunlaştırmak için, 18 yaşın üzerindeki herkese uygulanabilir.

        3

        2- Dudak dolgusunun özgüveni artırdığını söylemek mümkün mü? Geri dönüşler ne yönde oluyor?

        Dudak, yüzümüzde burnumuzla birlikte ilk göze çarpan organlardan biri. Kişinin özgüvenini artırması bağlamında dolgun dudaklara sahip olmak oldukça önemli bir yer tutuyor. Özellikle dolgun dudaklar kişinin daha sağlıklı, enerjik ve mutlu görünmesini sağlıyor.

        4

        Uygulaması kolay ve hızlı sonuç veren bir yöntem olması sebebiyle de hastalar tarafından tercih ediliyor. Bu anlamda hastalardan geri dönüşler oldukça olumlu oluyor.

        5

        3- Peki dudak dolgusu sağlıklı bir seçenek midir? Dudak dolgusunun diğer yöntemlere göre ne tür avantajları vardır?

        Bu durum direkt olarak dudak dolgusunun içeriğindeki maddelerin saflığı ile alakalı. Saf Hyaluronik asit uygulanacaksa bu tamamıyla sağlıklı bir yöntem diyebiliriz. Çünkü, Hyaluronik asit bizim bağ dokumuzun ana maddesi, vücudumuzda var olan bir madde.

        6

        Bebeklerde çok yoğun var ancak yaşla birlikte azalıyor. Kalıcılığının artırılması veya uzun süreli bir etki isteniyorsa yanına sentetik maddeler ekleniyor. Bu maddeler biraz daha kimyasal zeminli olduğundan dolayı doku ile ilgili sıkıntılar çıkabiliyor, alerjik durumlar yaşanabiliyor. Bu nedenle biz hastalarımıza bu yönetemi önermiyoruz.

        7

        Öte yandan dudak dolgusunun avantajlarına gelecek olursak; bir kere dudak dolgusu 15-20 dakikalık basit bir işlem. Operasyon sonrası hasta sosyal hayatından çok uzak kalmıyor, ertesi gün iş başı yapabiliyor. Anında etkisini gösteriyor, uygulanabilirliği ve sonuç alınması çok kolay. İkincisi, yan etki yapma ihtimali çok az. Herhangi bir alerjik durum olması durumunda hemen müdahale edebiliyoruz.

        8

        4- Dudak dolgularının süreleri hakkında bilgi verir misiniz? 6 aylık, 1 yıllık gibi seçenekleri mevcut oluyor. Siz, ilk kez dudak dolgusu yaptıracak kişiye hangisini öneriyorsunuz?

        Dudak dolgusunda saf Hyaluronik asit uygulanacaksa maksimum 6-12 ay arasında kalıcılık sağlanıyor. Ama kalıcılık artırılmak isteniyorsa içerisine sentetik dokunuşlar eklenerek bu süre 3 yıla kadar çıkabiliyor.

        9

        Dudak dolgularında kalıcılık birkaç etkene bağlıdır. Bunlar, hastanın yaşı, kullanılan maddenin kalitesi, hastanın yaşam tarzına ve dış ortama (güneş kötü etkiliyor) bağlı olarak değişiyor. Örneğin, hasta sigara kullanıyor veya güneşe çok maruz kalırsa dolgunun kalıcılık süresi azalıyor. İlk kez dudak dolgusu yaptıracaklara önerim, saf Hyaluronik asit içeren ve 6 aylık dolguları tercih etmeleri.

        10

        5- Dudak dolgusu yaptırmaması gereken kişiler, hasta grupları var mı?

        Her ne kadar Hyaluronik asit vücudumuzun bağ dokusunun ana maddesi olsa bile alerjik reaksiyon gösterebilecek kişiler olabilir. Yine diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekiyor.

        11

        6- Dudak dolgusu yaparken nelere dikkat ediliyor? 'Dudak tasarımı' diye bir kavram mevcut mu?

        Tıbbi açıdan böyle bir kavram yok. Uygulama öncesi doktor ve hastanın birlikte karar vermesi gereken bir süreç. Burada iki ana maddeyi esas alıyoruz: İlki, doğal yapıda bir form oluşturulmasının benimsenmesi.

        12

        İkincisi ise ekstra dolgunluk sağlanarak daha iddialı bir form oluşturulmasının benimsenmesi. Bu iki durum arasında, doktor ve hasta birlikte karar vererek uygulama yapılır.

        13

        7- Dudak dolgusu operasyonu hakkında bilgi verir misiniz? Operasyon ağrılı mı? Ne kadar sürer?
        Dudak dolgusu operasyonu, lokal anestezi veya o bölgeye anestezik kremler sürülerek uyuşturulması sonrasında 15-20 dakikalık sürede uygulanabilen bir yöntemdir. Uyguladığımız anestezik madde kaliteli olmalı ve düzgün bir şekilde uygulanmalıdır. Bunlara dikkat edilirse ağrılı bir süreç yaşanmaz.

        14

        Operasyon sonrasında kısmi şişme, renk değişiklikleri, kızarıklık, morarma gibi durumlar olmasın diye uygulama sonrasındaki ilk akşam biraz buz uygulanması ve 2-3 gün o dudağın kullanım anlamında hırpalanmaması gerekir. Örneğin, kişi sigara içiyorsa içmemesi gerekir. Hyaluronik asit, su çekerek elastikiyeti artan bir madde olduğundan, uygulama sonrası 2-3 gün sıvı tüketimi artırılmalıdır.

        15

        8- Dolgunlaşan dudakların kalıcı olması isteniyorsa ne sıklıkla dolgu yaptırılmalı?

        Dudak dolgularında kalıcılık süresi bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Bu durum kişinin yaşına, sigara kullanımına, yapılan dolgunun kalitesine, miktarına ve dış etkenlere bağlı olarak değişir.

        16

        Bazı bünyeler, uygulanan maddeyi eritmeyebiliyor böylece dolgu daha uzun süre kalabiliyor. Kalıcılık oluşturmak için bir ayda veya iki ayda bir uygulama gibi seçeneğimiz yok.

        17

        9- Dudak dolgusunu burun estetiği operasyonu ile de uygulayabiliyor muyuz? Başka hangi estetik operasyonlar ile yapılabilir?

        Yüzümüze baktığımızda ilk bakışta dikkat çeken organlarımız göz, burun ve dudaklarımızdır. Burnumuza yönelik bir estetik müdahale yapılacaksa hasta narkoz altındayken dolgu işlemi de uygulanabilir. Bir de toplumumuzda çok sık görülen burun uçlarındaki düşüklüğün kaldırılması sonrası özellikle üst dudaklar ile ilgili sıkıntılar daha çok göze batabiliyor.

        18

        Hastalar, burun estetiği sonrası dudaklara yönelik bir müdahale de isteyebiliyor. Günümüzde kullanım alanı giderek artan dolgu uygulamaları ile sadece dudaklara değil, dudak etrafında zamanla oluşan kırışıklıklara, mimik çizgilerine, kaş arası-göz etrafında oluşan kırışıklıkların hepsine bazı yerlerde botoks desteği ile uygulayabiliyoruz.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ