Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzun yaşamın sırrı

        Japon vatandaşı Kama Chinenn’in 2 Mayıs tarihinde 115 yaşında hayata veda etmesinin ardından, tartışmalı unvan 114 yaşındaki Fransız Eugenie Blanchard’a geçti.

        Blanchard, Fransa’nın Karayipler’deki Guadeloupe takımadalarında yaşıyor. Nüfus kütüğünde 16 Şubat 1896 yılında Fransa’nın Karayipler’deki Saint-Barthelemy’de doğduğu yazılı.

        Toplam 13 çocuklu bir ailenin 6'ncı çocuğu. Hayatının büyük bölümünü Curaçao adasında rahibelik yaparak geçirdiği belirtilen Blanchard’ın doktorları, mevcut sağlık durumunun pekiyi olmadığını ve gözlerinin görmediğini söylüyorlar.

        Japon Kama Chinnen’in ölümü ve Blanchard’ın “dünyanın en yaşlı insanı” unvanını devralması insanoğlunun ne kadar uzun yaşayabileceği tartışmalarını yeniden alevlendirmiş durumda. Chinnen 115 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kendisinden önce dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip ABD vatandaşı Gertrude Baines ile ondan önce unvanı elinde bulunduran Portekizli Maria de Jesus de 115 yaşında vefat etmişlerdi.

        En uzun yaşam rekoru

        Bugüne kadar en uzun yaşayan insan olarak Guinness Rekorlar kitabı kayıtlarına geçen isim ise Fransız Jeanne Calment. Uzun ömrüyle tıp dünyasında yakından tanınan Calment, 1997 yılında 122 yaşındayken öldü. Fransa’nın güneyindeki Arles kentinde doğup büyüyen Calment’in doğum tarihi Fransız nüfus kayıtlarında 21 Şubat 1875 olarak görünüyor.

        Başta Los Angeles merkezli Jerontoloji Araştırma Gurbu (GRG) ve Guinness Rekorlar Kitabı olmak üzere dünya genelinde birçok kuruluş yaşam süresi hakkında veriler toplamakta. Ancak bir ülke bu konuda diğerlerinden çok iddialı konuşuyor: Küba.

        100 yaşın üstünde 1500 kişi

        Fidel Castro’nun ülkesi tüm zamanların en uzun ömür süresinin kendi vatandaşlarından birine, 124 yaşında olduğu ileri sürülen Juana Rodriguez’e ait olduğunu söylüyor. Rodriguez’in doğum belgesinin gerçek olduğunu belirten Küba makamlarına göre, ülkede 100 yaşının üstünde bin beş yüz kişi yaşıyor.

        Erkekler uzun yaşam konusunda kadınları bir türlü yakalayamıyor. Şu anda dünyanın en yaşlı erkeği, Henry Allingham adlı bir İngiliz ve 113 yaşında. Allingham, hayattaki en yaşlı Birinci Dünya Savaşı gazisi unvanına da sahip.

        Gelişmişlik düzeyi ve uzun yaşam

        Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün (PNUD) araştırmaları dünya genelinde insanların yaşam süresini ülkelerin kalkınmışlık oranına bağlıyor. PNUD’un verilerine göre, AB genelinde ortalama yaşam süresi 79,5 yıl.

        Bu oran Sahra çölümün güneyindeki Afrika ülkelerinde 51,5’i geçmiyor. PNUD, Afganistan’da 43,6 yıl, Zambiya’da ise 44,5 yıl olan kadın-erkek karışık ortalama yaşam süresini Fransa için 81 yıl, Japonya için de 82,7 yıl olarak bildiriyor.

        DEUTSCHE WELLE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ