Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Büyük göğüs sağlığı tehdit ediyor, büyük göğüslü kadınlar dikkat!, göğüs estetiği

        Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Evren Tevfik İşçi, memelerin vücudun diğer kısımlarına oranla olması gerektiğinden daha büyük olması kadınlarda hem fiziksel hem de ruhsal olarak sıkıntıya yol açabildiğini belirtti.

        Estetik operasyonların temel amacının, estetik kusurları ve buna bağlı olarak gelişebilen sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Op. Dr. Evren Tevfik, şöyle konuştu:

        "Memelerin vücudun diğer kısımlarına oranla olması gerektiğinden daha büyük olması kadınlarda hem fiziksel hem de ruhsal olarak sıkıntıya yol açabilmektedir. Kişinin şikayetleri salt estetik kaygılardan kaynaklanabildiği gibi, bir dizi fiziksel şikayet de eşlik edebilir. Memelerin aşırı büyük olmasından kaynaklanan fiziksel yakınmaların başında sırt ve boyun ağrıları, kambur duruş, meme altındaki ciltte aşırı terlemeye bağlı tahriş ve pişik, sütyen askısının omuz bölgesinde iz ve yaralara sebep olması gelir. Hatta bazen sütyen askısının kola giden duyu sinirlerine bası yapmasıyla elde uyuşma ve karıncalanmalar bile olabilmektedir. Yaşa bağlı olarak memelerin büyümesi ağırlaşmasının çeşitli sebepleri olabilmektedir. Ergenlik döneminde tamamen genetik ve gelişimsel sebeplerden dolayı memelerin göğüs kafesi ve vücuda göre orantısız aşırı büyümesi durumu virjinal hipertrofi (bakire hipertrofisi) olarak adlandırılır. Net sebebi bilinmemektedir. Özellikle ergenlik ve genç kızlık döneminde, kadının beden imaj gelişimi, özgüven ve sosyal gelişimi açısından ciddi problemler teşkil edebilir. Bu çağda insanlar, arkadaşlarından gelecek alay ve şakalara maruz kalabilmekte ve sosyalleşmekten sıklıkla kaçmaktadırlar.

        Çoğunlukla bol kıyafetler seçme, kambur şekil alma ve postür bozuklukları, memelerin vücuda göre orantısızlığını kamufle edebilmek için kasten kilo almakta görülebilmektedir. Bu da başkaca sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Fiziksel ve ruhsal gelişimin tamamlanmasından önce estetik ameliyatlardan mümkün olduğunca kaçınmaktayız ancak virjinal meme hipertrofisi durumlarında hastanın ameliyatttan sağlayabileceği yarar göz önünde bulundurularak meme küçültme ameliyatı planlanabilir. İleri de çocuk sahibi olduğunda genç kızın, emzirebilmesini de temin altına alabilecek doğrultuda teknik seçimi yapılır. Doğum sonrası üreme çağındaki bayanlarda, hem meme dokusunun büyümesi hem de alınan fazla kilolardan kaynaklanan meme büyüklüğü olabilir. Bu grupta genellikle meme büyüklüğüne sarkma da eşlik etmektedir. Meme dokusunun sarkan kısımlarının alınması ve meme başının olması gereken seviyeye taşınmasıyla kalan meme dokusunun toparlanması işlemi aynı ameliyatta planlanıp uygulanabilir. Menapoz sonrası dönemde büyük memeler genellikle vücut ağırlığıyla orantılıdır. Uzun yıllar ağır memeleri taşımak zorunda olan kadınlar için bu durum artık bir yılgınlık da yaratmıştır. Çoğunlukla bu çağlarda kadınlar konforlarının artmasını görünüşün ve fonksiyonun önünde tutarlar. Beklentileri daha gerçekçi ve meme küçültme ameliyatından tatmin olma oranı daha yüksektir. Meme küçültme ameliyatı planlanırken yaşa, memelerin ameliyat öncesi boyutu ve sarkıklığına, istenilen küçültme oranına, sonuçta kalacak ize, emzirme durumuna göre bir kaç teknik arasından seçim yapılabilir. Ameliyat sonrası kalacak ize göre ameliyat teknikleri: meme halkası etrafı izli, dikine izli ve ters-T izli olmak üzere 3 ana grupta toplanır. Bunlardan özellikle en sık tercih edilenleri ters-T izli ve dikine izli olanlardır.

        Meme küçültme ameliyatında öncelikle çıkarılacak meme dokusu, çıkarılacak cilt dokusu elde edilecek meme şekli ve kalacak meme dokusu miktarı göz önünde bulundurulur. Her iki meme nadir olmayarak, boyut şekil ve konum açısından birbirinden farklı olabilmektedir. Meme küçültme ameliyatından mümkün olduğunca simetrik sonuç elde edilmeye çalışılmaktadır ancak az miktarda bir asimetri kabul edilebilir bir sonuçtur. Meme küçültme ameliyatında kullanılması planlanan her tekniğin kendine has getirileri olduğu gibi götürüleri vardır; bunlar ameliyattan önce irdelenir. Meme küçültme ameliyatına aday olan kadınlar, diğer estetik ameliyatlara oranla daha motivedirler ve bu yüzden sonuçtan memnuniyet oranı yüksektir ve yeni beden imajına alışmak nispeten daha kolaydır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ