Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Hande Yener - Seren Serengil kavgasında yeni gelişme: Seren Serengil harekete geçti
        1

        Ünlü şarkıcı Hande Yener'in dün gece yaptığı paylaşım olay olmuştu. Seren Serengil'e gönderme yapan Hande Yener için flaş gelişme yaşandı

        2

        Hande Yener, Seren Serengil'in yıllar önce çekilen üstsüz fotoğrafını Instagram hesabından yayınladı.

        3

        Hande Yener, telifmetrenin araştırmasına göre radyolarda şarkıları en çok çalınan isim oldu. Telifmetre'nin bu araştırması Seren Serengil'in sunuculuğunu yaptığı Duymayan Kalmasın programında masaya yatırıldı.

        7

        Seren Serengil, yaptığı açıklamada Yener'i mahkemeye vereceğini söyledi.

        8

        Serengil, "Uyuşturucu kullanan insanlar normal hareketler yapmıyorlar. Uyuşturucu kullanan insanlar kafaları net değil.Ben 15 yıl önce annemin evinin iskelesinde bikini izi çıkmasın diye kafamda mandalla güneşlenirken, uzaktan çekilen fotoğrafı insanlar bulup yayınladıkları zaman ne kendi hayatlarının iğrençliklerini kapatabiliyorlar ne de başarısızlıklarını kapatabiliyorlar. Umursamayın. Avukatıma yönlendirdim. O gereğini yapacak. Siz üzülmeyin. Öpüyorum sizi" ifadelerini kullandı.

        9

        Peki hukuk bu duruma ne diyor? Hande Yener'in, Seren Serengil'in üstsüz fotoğrafını paylaşması nasıl bir hukuki ceza getiriyor?

        10

        Avukat Yasemin Altınok konuyla ilgili şunları söyledi:

        11

        Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

        12

        İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
        Her ne kadar tanınmış kişilerin özel hayat olarak tanımlanan kısmı, sıradan vatandaşlara göre daha geniş algılanıyor olsa da; Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, kişi ne kadar meşhur ve tanınmış olursa olsun, başkaları ile paylaşmadığı, gizlediği, kendisine özel tuttuğu alanı, görüntüsü ve yaşam faaliyetleri olacaktır.

        13

        Bu sebeple, kamuoyuna mal olmuş bir insanın evinde, bahçesinde, aracında veya bir deniz taşıtında izni olmaksızın görüntüsünün çekilip, sırf bu görüntüden hareketle habere konu edilmesi kabul edilemez.

        14

        Kamuoyunun merakı ile ilgisini birbirinden ayırmak gerekir. Kamuoyuna mal olmuş insanların diğer insanlara göre daha sınırlı olsa da özel hayat haklarının olduğu, kamuoyuna mal olduğu söylenen insanın mesleği ve tanınmışlığı ile ilgili olmayan konularda özel görüntü veya haberlerinin basın hürriyeti, haber alma veya verme hakkı kapsamında koruma görmeyeceğini, koruma görebilmesi için, özel görüntü veya haberin önüne geçen ve kamuoyunu ilgilendiren bir bilginin paylaşılması gerekmektedir.

        15

        Söz konusu olaydaki gibi ünlü bir sanatçının haberi yokken çekilen üstsuz görüntüsünün çekilmesi ne kadar hukuka aykırı ise bu görüntünün başkası tarafından Instagram gibi herkese açik bir alanda yayınlanması da yukarıda açıklanan suçu oluşturmakta ve yayını yapan kişi şikayet üzerine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilmektedir.

        16

        Öte yandan Habertürk Haber Merkezi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre; Seren Serengil, şarkıcı Hande Yener hakkında kişilik haklarına saldırı, hakaret, huzur ve sükunu bozmadan savcılığa suç duyurusunda bulundu.

        17

        Yener’in kendisine 30 metreden fazla yaklaşmaması ve sosyal medyadan adını anmaması için Aile Mahkemesi’ne de başvuran Serengil ayrıca Yener’e 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ