Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ege Seyit Onbaşı'nın hatırası 1915 Çanakkale Köprüsü'nde
        1

        Çanakkale Boğazında, Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsünün kulelerine top mermisi figürlerinin yerleştirilmesi çalışması tamamlandı.

        2

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da katılımıyla 18 Martta açılan köprünün her iki yakadaki kulelerinin zirvelerine Seyit Onbaşının Çanakkale Savaşlarında namluya sürdüğü top mermilerini simgeleyen yapıların yerleştirilmesi için kaideler yaklaşık 20 gün önce kuruldu.

        3

        Bunun ardından Asya ve Avrupa yakalarındaki kulelere her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5er metre yüksekliğindeki 4 mermi figürü olan anıtsal yapıların montajına geçildi.

        4

        Projenin kalıcı çelik imalatlarını sağlayan Çimtaş firması tarafından imal edilen figürlerden ikisi Asya, ikisi Avrupa kulelerine kuruldu.

        5

        Seyit Onbaşının anısını yaşatacak figürlerin de monte edilmesiyle 1915 Çanakkale Köprüsünün silüeti oluştu.

        6

        SİMGELERİN KÖPRÜSÜ

        4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü, özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılıyor.

        7

        Mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyetin 100üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferinin kazanıldığı 18 Mart 1915i sembolize ediyor.

        8

        Kırmızı ve beyaz renklerdeki kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği yapı, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanını taşıyor.

        9