Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika! Bağdat'ta ABD Büyükelçiliği'ne baskın!

        Irak'ta ABD'nin bu hafta düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybeden 25 milisin cenazesine katılan yüzlerce sivil, Yeşil Bölge'de bulunan Amerikan Büyükelçiliği'ne yürüdü.

        Associated Press muhabiri, protestocuların sloganlar eşliğinde elçiliğe girmeye çalıştığını belirtti. Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayraklarıyla elçilik binasına girmeye çalışan yüzlerce kişi, ABD karşıtı sloganlar attı.

        ABD Büyükelçisi ve elçilik çalışanlarının tahliye edilmesinin ardından Hizbullah Tugayları destekçileri elçilik binasına girerek, binayı işgal etti.

        Protestocular, binanın içine girmeye çalışırken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü.

        Şii protestocular daha sonra elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı. Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı.

        Yerel medyaya göre elçilikteki ABD'li diplomatlar olayların başlamasından önce binayı terk etti. Iraklı yetkililer ABD Büyükelçisinin tahliye edildiğini açıkladı.

        Anadolu Ajansı'nın servis ettiği habere göre göstericiler elçilik duvarını ateşe verdi.

        Irak güvenlik güçleri daha sonra göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu, ancak protestocular bölgeden ayrılmadı.

        Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Twitter sayfasından yapılan yazılı açıklamada, elçilik binası önündeki taraftarlarına göz yaşartıcı gazlarla müdahale edildiği belirtildi.

        Açıklamada, 20 kişinin yaralanmasına neden olan gaz bombalarının elçilik binasındaki güvenlik mensuplarınca atıldığı kaydedildi.

        Bu arada göstericilerin elçilik binasına girmesinden önce Haşdi Şabi çatısı altındaki Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) milislerinin Irak askerlerini bina çevresinden uzaklaştırdığı kaydedildi.

        Irak resmi haber ajansına göre, göstericilerin elçilik binasını basmasının ardından İçişleri Bakanı Yasin el Yasiri bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

        ABD KIRMIZI ALARMA GEÇTi

        Habertürk yazarı Çetiner Çetin'in bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgilere göreABD, El Ambar ve Kerkük’teki askeri üslerinde 'kırmızı alarm' durumuna geçti.

        Elçilik içindeki sivil diplomatlar ve ailelerinin iki gün önce Erbil’e tahliye edildiği belirtilirken, içeride sadece güvenlik personeli ve siyasi işlerden sorumlu diplomatlarla 7 danışmanın bulunduğu ifade edildi.

        ABD’li kaynaklar 160 askerin olası saldırılara karşı alarm durumunda olduğunu ve saldırı şiddetininartması halinde El Ambar ve Kerkük’te havalanmak üzere 8 helikopterin hazır bekletildiğini vurguladı.

        ABD'li yetkililer, Bağdat Büyükelçiliği operasyonu için ülkedeki siyasi taraflarla görüşme trafiğini devam ettirirken, terör örgütü DAEŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’ye yönelik operasyona katılan askeri birliklerle 2 F-16 savaş uçağının hazır bekletildiği öğrenildi.

        EK ASKER GÖNDERİLDİ

        ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarlarının Bağdat'ta ABD Büyükelçiliğine girme girişimi sonrasında elçiliğe ek kuvvet gönderildiğini belirterek, Irak hükümetine uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip Amerikan misyonunu koruması çağrısında bulundu.

        ABD'nin Haşdi Şabi şemsiyesi altında ve İran'a yakınlığı ile bilinin Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik düzenlediği saldırılar Irak'ın başkenti Bağdat'ta tansiyonu yükseltti.

        Haşdi Şabi destekçilerinin Amerikan Büyükelçiliğine girmeye kalkışması Washington'u alarma geçirdi.

        Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Esper şu ifadeleri kullandı:

        "Savunma Bakanlığı, Bağdat'taki Büyükelçiliğimizde personelimizin güvenliğini temin etmek üzere Dışişleri Bakanlığı ile yakından çalışıyor. Ülkedeki ABD vatandaşlarının, askeri personel ve diplomatlarının güvenliği ve nefsi müdafaa için gerekli kuvvet koruma tedbirlerini aldık. Büyükelçilikteki personele destek olmak üzere ek kuvvet gönderiyoruz. Tüm ülkelerde olduğu gibi ülkedeki personelimizi koruması konusunda ev sahibi ülkeye güveniyoruz ve Irak hükümetine bu konuda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. ABD, Irak halkını; özgür, egemen ve müreffeh bir Irak'ı desteklemeye devam ediyor."

        Esper, gönderilen asker sayısına ilişkin detay paylaşmazken Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerde Büyükelçiliğe 100 deniz piyadesinin gönderildiği kaydedildi.

        ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki ABD Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu.

        Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İran bir sözleşmeli personeli öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı. Buna güçlü şekilde karşılık verdik, her zaman da vereceğiz. İran, şimdi de Irak'taki ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı organize ediyor. Bundan sorumlu tutulacak. Ayrıca Irak'ın da Büyükelçiliği korumak için güçlerini kullanmasını bekliyoruz, bunu onlara ilettik." ifadelerini kullanmıştı.

        3 GÜNLÜK YAS

        Hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, ABD'nin Haşdi Şabi'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan ettiğini bildirdi.

        Kasım ayında istifasını sunan Abdulmedi, ABD’nin İran destekli Haşdi Şabi’ye yönelik saldırısını kınadı.

        Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, “Başbakan, ABD’nin Irak silahlı kuvvetlerine yönelik saldırısının tehlikeli sonuçlar doğuracak kabul edilemez kötü bir saldırı olarak nitelendirdi” ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM

        Irak Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada ise “Hava saldırıları Irak’ı, DEAŞ’a yönelik ABD öncülüğündeki koalisyonla yapılan işbirliğini yeniden değerlendirmek zorunda bıraktı” denildi.

        Irak Dışişleri Bakanlığı ABD uçaklarının Haşdi Şabi’yi vurması nedeniyle ABD Büyükelçisi'ni bakanlığa çağıracağını duyurdu.

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, hava saldırılarının “İran’ı caydırmayı hedef aldıklarını” ifade etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ