Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İNSANLAR BULUNAMIYOR! Son Dakika: Avrupa'da sel felaketi: Çok sayıda can kaybı var!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Almanya ve Belçika'da dün meydana gelen şiddetli yağışlarından ardından oluşan sel ve su taşkınlarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti düzinelerce kişi kayboldu. Almanya'da son bilgilere göre 103 kişi hayatını kaybetti, bin 300 kişiden ise haber alınamıyor.

        Batı Avrupa'nın bazı bölgelerinde son günlerde meydana gelen fırtınalar rezervuarların kıyılarını patlatmasına neden oldu ve toprak daha fazla su çekemeyince bir gecede ani su baskınları oluştu.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington'a yaptığı ziyarette, selin büyüklüğündeki şoku dile getirerek, "Bu felakette hayatını kaybedenler için üzülüyorum. Sayısını hala bilmiyoruz. Ama çok olacak." dedi.

        Hala kayıp olanları bulmak için her şeyin yapılacağına söz veren Merkel, "'Yoğun yağmur ve sel sebebiyle insanları bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        ALMANYA'DA CAN KAYBI 103'E YÜKSELDİ

        Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısının 103’e yükseldiği bildirildi.

        Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer, eyalet kabine toplantısında, sel felaketinde ölenlerin sayısının 60’a yükseldiği bilgisini paylaştı.

        Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde de 43 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı, böylece sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 103’e çıktı.

        Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in sel felaketi nedeniyle "askeri acil durum" alarmı uygulamasına geçilmesine karar verdiği bildirildi.

        Sel bölgesinde yardım için yaklaşık 850 askerin bulunduğu, bu sayının artırılacağı kaydedildi.

        İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınları sebebiyle evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin risk altında bulunduğu belirtildi.

        Selin etkili olduğu bölgelerde, arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

        "TARİHİ BOYUTLARDA BİR SEL FELAKETİ"

        Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Almanya’nın tarihi boyutlarda bir sel felaketi yaşadığını söyledi.

        Laschet, eyalette 23 bölge ve şehrin selden etkilendiğini, hala sel felaketiyle mücadelenin devam ettiğini aktararak, bazı bölgelerden insanların tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

        "Ülkemiz tarihi boyutlarda bir sel felaketini yaşıyor." diyen Laschet, evlerin, köprülerin ve yolların tekrar inşa edilebileceğini ancak insan hayatının geriye getirilemeyeceğini kaydetti.

        HANGİ BÖLGELER ETKİLENDİ?

        Ülkedeki aşırı yağışlar sebebiyle oluşan sel, Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerini olumsuz etkiledi.

        Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı’nın son verilerine göre, yurt dışında Türk vatandaşların en çok yaşadığı ülke Almanya. Almanya’da 2 milyonu aşkın Türk’ün yaşadığı biliniyor.

        Türklerin yaşadığı başlıca şehirler ise, Franfurkt, Berlin, Köln, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, ve Münih. Köln ve Düsseldorf şehirleri ise selden etkilenen Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine bağlı.

        BELÇİKA'DA 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Belçika'daki sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye çıktığı, 5 kişinin kaybolduğu bildirildi.

        Özellikle ülkenin doğusunu etkileyen yoğun yağışlar, Liege, Verviers, Spa, Namur, Limburg gibi bölgeleri vurdu.

        Yerel yetkililer, bu kentlerde ve civarındaki köylerde 12 kişinin sellerde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

        Bölgede en az 5 kişinin kaybolduğu, arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ