Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika: Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel bir şekilde üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı.

        ECB tarafından yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 3.5'e, mevduat faizinin yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3.75'e yükseltildiği kaydedildi.

        Banka, üç temel politika faizini temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan, aralık ve ocakta da 50 baz puan artırmıştı.

        ECB tarafından yapılan açıklamada enflasyonun uzun süre yçok yüksek bir seyir izlenmesinin beklendiği için 50 baz puanlık faiz artırımına gidildiği ifade edildi.

        'BANKACILIK SİSTEMİ DAYANIKLI'

        Bankanın piyasalardaki son gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilen karar metninde "Kurul, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak için gerekli cevabı vermek üzere hazır bulunmaktadır. Euro Bölgesi bankacılık sektörü güçlü sermaye ve likidite pozisyonuyla dayanıklıdır. Ancak ECB'nin politika araçları da Euro Bölgesi finans sistemini gerekirse destekleyecek likiditeyi sağlayacak donanıma sahiptir" denildi.

        ENDİŞELERDEN ETKİLENMEDİ

        ECB'nin bu artırımı geçen hafta ABD'de Silicon Valley Bank'in (SVB) iflası ve bu hafta Credit Suisse hisselerinde yaşanan sert düşüşler sonrasında geldi.

        Küresel olarak bankacılık sistemine yönelik endişelerin artmasının ardından Fed'in 22 Mart'ta faiz artırımlarına ara verme ihtimali fiyatlanırken ECB son yaşanan gelişmelerden önce oluşan beklentiye paralel bir karar aldı.

        ENFLASYON TAHMİNLERİ ÇALKANTILARDAN ÖNCE YAPILDI

        Karar metninde bunun yanında son enflasyon öngörüleri de yayımlandı ancak bu öngörülerin mart başında piyasalarda son yaşanan gelişmelerden önce yapıldığı belirtildi. Buna göre ECB 2023 yılında Euro Bölgesi'nde enflasyonun ortalama yüzde 5.3, 2024'te yüzde 2.9, 2025'te ise yüzde 2.1 olmasını tahmin ediyor. Şubat ayında ECB 2023,2024 ve 2025 yılları için tahminlerini sırasıyla yüzde 4.6, yüzde 2.5 ve yüzde 2.2 olarak açıklamıştı.

        'FAİZ KARARINDA VERİ ODAKLI OLACAĞIZ'

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada piyasadaki gerilimi yakından takip ettiklerini söyledi. Lagarde ''Belirsizlikler veri odaklı gitme kararımızı destekliyor. Piyasadaki gerilimler bizim temel büyüme ve enflasyona yönelik beklentimizi değiştirebilir.'' dedi. Fiyat baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Lagarde ''İstihdam piyasasının güçlü kalmasını bekliyor. Enerji arzına dair hala güvenlik sorunları bulunuyor'' dedi.

        "ENFLASYONUN ÇOK UZUN SÜRE YÜKSEK KALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR"

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun çok uzun süre yüksek kalmasının tahmin edildiğini, bu nedenle de Banka'nın faiz artış kararı aldığını belirtti.

        Lagarde, EBC'nin yönetim merkezi Frankfurt'ta, Banka'nın politika faiz kararının ardından basın toplantısı yaptı.

        Toplantıda konuşan Lagarde, "Enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle Yönetim Konseyi, bugün 3 temel ECB faiz oranını 50 baz puan artırmaya karar verdi." dedi.

        Belirsizliklerin, veri odaklı ilerlenmesi yönündeki kararı destekler nitelikte olduğunu vurgulayan Lagarde, "Yönetim Konseyi, mevcut piyasa gerilimlerini yakından izlemektedir, Avro Bölgesi'ndeki fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak için gerektiğinde yanıt vermeye hazırdır. Avro Bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile dirençlidir." ifadelerini kullandı.

        Lagarde, gelişmelerin, Banka'nın temel büyüme ve enflasyona ilişkin beklentilerini değiştirebileceğini söyledi.

        "BANKA GEREKTİĞİNDE FİYAT İSTİKRARININ KORUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇMEYE HAZIR"

        Christine Lagarde, enflasyona ilişkin olarak, fiyat baskılarının ağırlıklı olarak gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen halen güçlü olduğunu kaydetti.

        Lagarde, enerji fiyatlarındaki düşüşün devam etmesiyle hükümetlerin de hanehalkına verdiği desteği kademeli olarak azaltmasının önem kazanacağını vurguladı.

        Halen uzun vadeli enflasyon beklentileri ve Banka'nın hedef seviyesinin yüzde 2 olarak muhafaza edildiğini aktaran Lagarde, Banka'nın gerektiğinde fiyat istikrarının korunması için harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.

        ECB, bugün 3 temel politika faizini 50 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarma kararı aldı.

        ECB'den yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 3,50'ye, mevduat faizinin yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3,75'e yükseltildiği bildirildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ