Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil SON DAKİKA!Bakanlıktan 'sıfır araç' hamlesi - Otomobil Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ÖTV’de matrah değişikliğine rağmen sıfır km araç fiyatlarının düşmemesine neden olan haksız ticari uygulamaların tespiti amacıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatlarıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı harekete geçti. Denetleme yapmak üzere müfettişler görevlendirildi.

        2 BİNDEN FAZLA ŞİKAYET DİLEKÇESİ ULAŞTI

        Bakanlıktan yapılan açıklamada; "12.08.2021 tarihli 4373 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla özel tüketim vergisi matrahlarında yapılan değişiklik ile sıfır km araçların fiyatlarının düşürülmesi amaçlanmıştır. Ancak sıfır km araç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin olarak Bakanlığımıza 2.000’den fazla şikayet dilekçesi ulaşmıştır.

        REKLAM

        Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer almıştır. Yine bu şikayet başvurularında; yukarıdaki haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edilmiştir." denildi

        OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN ÇİP KRİZİ VE YÜKSEK TALEP SAVUNMASI

        Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre otomotiv pazarı Temmuz ayında yüzde 45 oranında daralmıştı. Pazar, Ağustos ayında sürpriz ÖTV değişikliği ile karşıya kalmış ve birçok modelin fiyatında 50 bin TL'yi bulan önemli indirimler meydana gelmişti.

        Ancak küresel çapta çip krizi ile boğuşan sektör, ÖTV düzenlemesi sonrası patlak veren yüksek talebe yetişememiş ve bayilerde araç bulma sorunu başlamıştı.

        ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, önceki hafta yaptığı açıklamada Ağustos ayında talebin yüksek olmasına rağmen, çip krizi nedeniyle araç bulma sorunun baş gösterdiğini bildirmişti.

        Japon devi Toyota, dünya genelindeki 15 bölgede çip krizi nedeniyle üretime ara verirken senelik 360 bin araçlık üretim kaybı olacağını duyurmuş. Toyota'nın Adapazarı'nda bulunan fabrikası da 20 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında kontak kapatmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ