Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bilim Kurulu toplantısı kararları ve sonuçları açıklandı! Bilim Kurulu sonuçları ile maske yasağı kalktı mı?
        1

        Geçtiğimiz hafta yapılması beklenen Bilim Kurulu toplantısı bu hafta çarşamba gününe ertelenmişti. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam sosyal medya hesabından “Hayırlı kararları Çarşambaya bırakmayalım, Salı günü toplanalım" açıklamasında bulunarak toplantının 26 Nisan salı gününe alındığını açıkladı. Merakla beklenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı bugün yapıldı. Bilim Kurulu Toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Bilim Kurulu Toplantısı kararları ile ilgili bir konuşma yaptı ve sonuçları teker teker açıkladı.

        BİLİM KURULU TOPLANTISI KARARLARI NELER?

        "Maskeleri çıkaralım değil mi" diyen Erdoğan, sözü Sağlık Bakanı Koca'ya verdi. Bakan Koca şunları söyledi: "Ülkemize 2020 Mart ayında sıçrayan Covid-19'a karşı başarılı bir savaş verdik. Mart başında açıklanan karara göre normal hayatın önündeki engeller kaldırılmıştı."

        İşte 26 Nisan Salı Bilim Kurulu toplantısı kararları ve sonuçları hakkında merak edilen detaylar...

        2

        BİLİM KURULU TOPLANTISI KARARLARI AÇIKLANDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        "Ülkemize ve milletimize verdiğiniz hizmetler sebebiyle her birinize şükranlarımı sunuyorum. Dünyamızın 2 yılı bu salgın altında geçti. Bu süreç kısa sürede üretimden tüketime, spordan eğitime kadar her alanını etkileyen topyekun krize döndü. Hastaneden sağlık personeline, solunum cihazından aşıya kadar ciddi sıkıntılar yaşandı. Devletlerin yönetim becerileri sınandı.

        Türkiye tüm bu sınamalardan alnının akıyla çıkabilen az sayıdaki ülkelerden olmuştur. Sağlık altyapımız ve fedakarlıklarına şahit olduğumuz sağlık çalışanlarımız ile Sağlık Bakanımızın koordinasyonuyla dünyaya örnek bir varoluş mücadelesi ortaya koyan bu heyeti kutluyorum.

        Bu mücadelede kaybettiğimiz doklarımızın isimlerini verdiğimiz hastanelerimizi bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. Diğer ülkelerde insanların sağlık erişiminde sıkıntılar yaşanırken, biz 16 bin yeni yatağı da hizmete açtık. Salgınla en etkin mücadeleyi yürütürken, toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında zafiyete müsaade etmedik. Vefa grupları gibi uygulamalarla insanlarımızın yanında yer aldık. Her alanda olduğu gibi salgınla mücadelede yol göstericimiz bilimin ışığı, bilim insanlarımızın gayretleri olmuştur.

        3

        Sürekli güncellenerek ilgili kesimlerle paylaşılan Covid-19 salgın yönetimi mücadeledeki en önemli yol haritamız olarak öne çıkmıştır. Kriz dönemlerinde kamuoyunun beklentilerini karşılamak, alınan tedbirlerin uygulanmasını sağlamak elbette kolay değildir. Bilimsel verilerle toplumsal beklentileri en üst düzeyde tutmaya gayret ettik. Milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin huzuruyla bugün bir aradayız.

        Salgının başlangıcında bilinmeyen, tanınmayan bir virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yarattığı belirsizlikler vardı. Çin'den gelen bilgiler dehşetengiz bir tablo ortaya koymaktaydı. Kendi verilerimizi analiz ettikçe, bilgilerimizi geliştirdik, mücadele yöntemlerimizi oluşturduk. Yerli solunum cihazından tanı kitine pek çok başarıya imza attık.

        Dünya genelinde 160 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi destek sağladık. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya hiç de hayırla yad edilmeyecek yaklaşım sergilemiştir. Bu bencillik tarihin utanç sayfalarına kaydedilmiştir.

        Güçlü altyapımız ve nitelikli insan kaynağımızla bu hedefe hızla ulaşacağız. Bu süreç boyunca Sağlık Bakanlığı ekibinin ve Bilim Kurulu üyelerimizin çabalarına bizzat şahit olduğumuz bir konu. Son 2 yıldır mesaisinin tamamını maddi karşılık beklemeksizin vaktini ayıran bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

        Yürütülen mücadeleye destek veren İçişleri, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızı , Diyanet İşleri Başkanlığımızı tebrik ediyorum.

        Salgının kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla Avrupa ülkeleri kısıtlamaları kaldırmıştır. Bugün yapılan koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında bu hususlar değerlendirildi.

        Bilim Kurulumuz olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantı yapmasına ihtiyaç kalmadığı görüşüne varmıştır. Sağlık Bakanlığımız çalışmalarını sürdürecektir.

        4

        MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI

        3 yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekanlarda maske zorunluluğu kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulaması vakalar 1000'in altına düşene kadar devam edecektir. İleri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılarımızın aşıları özellikle hatırlatma dozlarını ihmal etmemelerini önermektedir.

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ