Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Gaziantep ve Mardin'de peş peşe felaket! 35 kişi hayatını kaybetti - SON DAKİKA VİDEO
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye, Gaziantep ve Mardin'de meydana gelen iki kazaya ağlıyor. Gaziantep Valiliği, dün Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde 15 kişinin öldüğü trafik kazasında yaralanan 16 kişinin taburcu edildiğini, 5'i ağır 13 kişinin tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

        GAZİANTEP'TE 5 KİŞİNİN DURUMU AĞIR

        Valilikten yapılan açıklamaya göre, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde kaza yapan bir araca müdahale için güvenlik şeridinde bulunan ekibe ve araçlara, kaza yerinden 150 metre geride devrilen ve kayan Özel Diyarbakır Seyahat'e ait 33 SR 157 plakalı yolcu otobüsünün çarpmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

        AA'da yer alan habere göre kazada yaralanan ve kentteki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralılardan 16'sı tedavilerinin ardından taburcu edildi.

        31 KİŞİ YARALANDI

        Diğer yaralıların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü aktarılan açıklamada, "Halen hastanede yatan 13 vatandaşımız var. 5 hastanın durumu, ciddiyetini koruyor." ifadeleri kullanıldı.

        OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ TUTUKLANDI

        DHA'nın haberine göre kazada yaralanan ve Nizip Devlet Hastanesi'nde tedavisi tamamlanan otobüs şoförü Abdulkadir M. ise gözaltına alındı.

        İlçe Jandarma Komutanlığı'nda sorgusu süren Abdulkadir M., seyir sırasında 400-500 metre mesafede emniyet şeridindeki ekipleri gördüğünü belirterek, "Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir ekip bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için manevra yapmaya başladım ama kurtaramadım ve otobüs devrildi. Daha sonra sürüklenmeye başladım, sonrasını hatırlamıyorum. Kazaya neden olduğum için çok pişmanım" dediği öğrenildi. Otobüs şoförü Abdulkadir M., jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Abdulkadir M., nöbetçi hakimlik tarafından; 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        3 SAVCI SORUŞTURMAYI YÜRÜTÜYOR

        Kaza ile ilgili Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yönlü soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda görevlendirilen 3 savcı, detaylı inceleme yürütüyor. Olay yerinde inceleme yapıp, hayatını kaybedenlerin otopsilerine katılan savcılar, kazanın nedenine ilişkin araştırmasını sürdürüyor. Kazaya ilişkin incelemelerin gelecek hafta içinde tamamlanacağı belirtildi.

        Ayrıca yola dökülen bir sıvının otobüsün kaymasına neden olduğuna yönelik iddiaların araştırıldığı ancak şu ana kadar bu yönde bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

        BAKAN SOYLU'DAN YENİ AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, "Soruşturmalar çok yönlü sürüyor. İddialar inceleniyor. Tek eksik bile görürsek bedelini ödetiriz" açıklamasında bulundu.

        "VATANDAŞLARIMIZIN ÇEVRE YOLU TALEBİ OLDU, YAPACAĞIZ"

        DHA'nın haberine göre Mardin Derik'te bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün 2 TIR´ın neden olduğu, 20 kişinin öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. Derik´teki kazanın büyük felaket olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Tam da Türkiye´deki kazaları belli bir seviyeye düşürdüğümüz anda böyle bir kazayla karşı karşıya kaldık. Bu, çok çalışmamız lazım geldiğini gösteriyor. Bütün cenazelerimizi defnettik. 4,5 saatte bütün otopsileri tamamlandı. Gerek sağlık gerek yargı teşkilatımız elinden geleni ortaya koydular. Vatandaşlarımızın bir çevre yolu talebi oldu çünkü Mazıdağı ile Derik arasındaki yolda bir eğim var. Ulaştırma Bakanı'mızla Strateji Başkanlığı'mızla görüştük. Cumhurbaşkanı'mıza da durumu arz ettik. Vatandaşlarımız taleplerinde haklılar. Yakın bir zamanda ihaleleri yapılıp inşallah Ulaştırma Bakanı'mız da buraya gelecek ve bunu hemen hayata geçirmeye çalışacaklar. Kaçış rampaları gibi rampalar da istediler. Onları da yapacağız. Tekrar başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Cenab-ı Allah bizi bir daha böyle bir imtihanla sınamasın. 7-8 evladı olan baba var. 3 tane çocuğu olan anne var. Allah kimseyi evlat acısıyla karşı karşıya bırakmasın. Tekrar başımız sağ olsun. Derik halkına, gösterdiği sabra, metanete ve vakara minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

        "TIR'LARDAN BİRİ 26 BİN 180, DİĞERİ 27 BİN 60 KİLO"

        Soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü vurgulayan Bakan Soylu, "Hiçbir şey candan kıymetli değildir. Can kıymetlidir. Bu soruşturma bütün taraflarıyla yürüyor. Bir tek eksik görsek vatandaşımızdan daha ziyade biz hınçlanırız ve gereğini yerine getirir, bedelini ödettiririz. Bir TIR 26 bin 180 kilo diğeri de 27 bin 60 kilo. Yine buradan ihracat yapan Adana menşeli bir firma, Şırnak menşeli bir firmaya taşıtma yaparak başka bir yere mamulleri götürmek için anlaşmışlar. Savcılarımız ve kolluk güçlerimiz bu konuda tüm bilgileri ve belgeleri, biz takip etmek zorundayız. 2 şoför gözaltında. Kimin ihmali varsa biz hesabını sorarız. Sormak da zorundayız. Bizim görevimiz de tam anlamıyla budur. Aynı zamanda araçların teknik özelliklerine kadar soruşturma bütün yönleriyle beraber sürmektedir hatta sürücüler hangi saatte cep telefonu kullanmışlara kadar. Acaba cep telefonu kullanmış da o esnada mı bir dikkatsizlikle bu iş olmuşa kadar soruşturma çok yönlü sürüyor. Bunlar tam belli olmadan üzerinden bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz" dedi.

        Fotoğraf: İHA

        "ÜÇÜNCÜ TIR'A ATEŞ AÇILDIĞI GERÇEK DIŞI"

        Üçüncü TIR´ın, lastiklerine polisler tarafından ateş edilerek durdurulduğuna dair iddialara ilişkin Bakan Soylu, "Olayın farklı bir boyutu olduğunu ifade etmeye çalışan bir değerlendirme var. Bu tamamen gerçek dışı bir değerlendirmedir. 1 polis kardeşimiz şehit oldu ama o da vatandaşımız gibi oraya o insanlara yardımcı olmak için giden bir kardeşimizdi. Üçüncü bir TIR´ın varlığı, ona ateş açıldığı gibi bir değerlendirme gerçek dışı bir değerlendirmedir" diye konuştu.

        Cenaze sahiplerine Genel Bilgi Taraması yapıldığı iddialarına ilişkin de Bakan Soylu, "Bir cenaze var ve bu acı üzerinden hiç olmayan bir meseleyi ortaya getirip buradaki insanların acısını kanırtmanın bir anlamı yok. Taziyelere niçin gidilir? İnsanların acılarını hafifletmek için onlara ortak olmak için gidilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyası taziye coğrafyasıdır. İnsanlar birbirlerinin acılarına giderler ve oralarda taziyelerde bulunurlar. Dün akşamdan itibaren birçok dedikodu oldu ama buranın sağduyulu insanları Allah bin kere razı olsun, bu dedikoduların hiçbirisine aldırış etmedi. Biz deli miyiz cenazeye gelen insanlara GBT sorgulaması yapalım. Cenaze sahiplerine böyle bir şey niye yapılsın? Her şeyi yapabilirsiniz ama milletimizin bu acı günlerinde bu ortak acıları dindirmenin hep birlikte peşinde olmamız lazım. Hastanelerde tedavi gören 5 yaralımız var. Onların da ağır bir durumları söz konusu değil" dedi.

        Dün Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde kaza yapan bir araca müdahale için güvenlik şeridinde bulunan ekibe ve araçlara, kaza yerinden 150 metre geride devrilen ve kayan Özel Diyarbakır Seyahat'e ait 33 SR 157 plakalı yolcu otobüsü çarpmış, kazada aralarında itfaiye erleri Mehmet Bozkurt (59), Mehmet Polat (57), Ahmet Polat (29), sağlık personeli Tuba Uzdilli, Abdullah Kütük, Halil Özden ile İhlas Haber Ajansı (İHA) çalışanı Muhammed Abdulkadir Esen (25) ile Umut Yakup Tanrıöver'in de (26) bulunduğu 15 kişi hayatını kaybetmiş, 31 kişi de yaralanmıştı.

        MARDİN'DE DE BÜYÜK ACI

        Dün Mardin'in Derik ilçe merkezinde de 3 aracın karıştığı bir trafik kazası meydana geldi. Olay yerine polis, itfaiye ile 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Bu sırada Mardin-Derik kara yolundan hızla gelen bir TIR kazaya müdahale edenlere çarptı. Kazada 20 kişi öldü, 6'sı ağır 26 kişi de yaralandı.

        GÖRÜNTÜLER KAHRETTİ

        İlçede de dün art arda yaşanan, 1 polis memurunun şehit olduğu, 19 kişinin yaşamını yitirdiği, 6'sı ağır 26 kişinin yaralandığı trafik kazalarına ilişkin görüntüler, çevredeki güvenlik kameralarınca kaydedildi.

        MARDİN'DE 2 SÜRÜCÜ TUTUKLANDI

        Mardin'deki feci kaza sonrasında gözaltına alınan 2 TIR şoförü de, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

        AA'da yer alan habere göre kentin Derik ilçesinde dün art arda yaşanan, 1 polis memurunun şehit olduğu, 19 kişinin hayatını kaybettiği, 26 kişinin yaralandığı kazayla ilgili gözaltına alınan 2 TIR şoförü tutuklandı.

        Üçyol mevkisinde dün bir TIR'ın da karıştığı ölümlü kazaya müdahale edenlere, freni patlayan TIR'ın çarptığı kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

        Kazanın ardından yaralanan ve gözaltına alınan TIR şoförlerinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        İki sürücü, SEGBİS ile bağlandıkları Derik Sulh Ceza Hakimliğince "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan tutuklandı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Mardin'in Derik ilçesindeki trafik kazasında yaşamını yitiren Ünal Ekinci'nin ailesini telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

        İçişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Erdoğan'ın Derik'te yaşanan trafik kazasında hayatını kaybeden Ekinci'nin ailesine taziye dileklerini ilettiği telefon görüşmesine yer verildi.

        Aileyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun telefonundan görüşen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

        "Başınız sağ olsun, Allah sabırlar versin. Rabbim taksiratını hasenata tebdil etsin, cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın. Bütün aileye başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yüreğimiz dağlandı, milletçe dağlandı. Böyle büyük bir felaket, böyle büyük bir kaza bizleri milletçe üzdü. Manisa'daydım, haberi orada aldım. Rabbim sabrınızı artırsın inşallah."

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Derik'te dün Üçyol mevkisinde kaza yapan araçlara müdahale edenlere tırın çarptığı kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

        Fotoğraf: İHA

        Kazada yaralanan ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki tır sürücüsünün tedavileri devam ediyor.

        YOL ULAŞIMA AÇILDI

        Kazanın meydana geldiği yol ulaşıma açılırken, bölgede bazı yol ve kaldırımların hasar gördüğü, tırın çarptığı bir kahvehanenin ise kullanılamaz hale geldiği görüldü.

        Art arda yaşanan iki trafik kazasına ilişkin görüntüler, çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

        Fotoğraf: İHA

        TOZ BULUTU MEYDANA GELDİ

        İlk kazaya ilişkin kayıtlarda, iki otomobilin akaryakıt istasyonuna geldiği, bu sırada bir aracın da sürüklenerek bu araçlara yaklaştığı ve toz bulutu oluştuğu görülüyor.

        Başka bir açıdan kaydedilen görüntüde ise sürüklenerek hızla gelen aracın yerde jeneratörle ilgilenen kişinin yanından hızla geçtiği, bu kişinin yolun kenarına kaçmayı başardığı ancak kaldırımda bekleyen bir kişiye aracın hızla çarptığı görülüyor.

        İkinci kazaya ilişkin kayıtlarda ise ilk kazada yaralananları kurtarmak için olay yerinde bulunanların freni patlayan tırın hızla yaklaştığını görerek kaçmaları yer alıyor.

        BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

        Derik'teki kazada ölen 20 kişinin cenazesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı törenle defnedildi. Bakan Soylu, ülkenin Ardahan’dan Edirne’ye kadar hem yası, hem de acısının bugün Derik’te olduğunu ifade etti.

        Fotoğraf: İHA

        İHA'nın haberine göre Gaziantep’te elim, acı bir trafik kazası olduğunu anımsatan Bakan Soylu, “Gün boyu onun acısıyla ıstırap içinde olurken akşamüstü Derik’te böyle bir aldık. İki tırın sebebiyet verdiği kazada şu ana kadar 20 vatandaşımız hayatını kaybetti. 26 yaralımız var. Yaralılarımıza Cenabı Allah’tan şifa diliyorum. Olay bütün yönleriyle birlikte savcılığımızca soruşturulmaktadır. İhmal, kasıt her ne ise bütün süreç tetkik edilecektir. Kolluk güçlerimizde bu konuda çaba içerisindedirler” dedi.

        "İKİ GÖZALTI VAR"

        İnsanın boğazı düğümlediğini dile getiren Bakan Soylu, “Bir trafik kazasında 20 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine insanın söyleyeceği sözü kalmıyor. Devletimizin bütün imkan ve kabiliyetliyle kazazedemizin ve ailelerimizin yanındayız. Bizde sabaha kadar burada hem kazaya sebebiyet veren sürecin nasıl olduğunu, hem de bu konuda imin ihmali varsa tüm tespitleri arkadaşlarımız ve Emniyet Genel Müdürümüz burada. Valimiz burada ve buradaki arkadaşlarımızla birlikte bu değerlendirmeleri yapmış olacağız. Bir önceki kazayla ilgili bir polisimiz hayatını kaybederek şehit oldu. İki yaralı hastanedeler, iki gözaltımız var. İki şoför” ifadelerinde bulundu.

        Fotoğraf: İHA

        KAZANIN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI

        Feci kazaya dair gördüklerini İhlas Haber Ajansına anlatan görgü tanığı Veysi Danış, "İkinci tırın gelişi itfaiye, ambulansa ve araçlara çarptı. Ortalık kan gölüne döndü. Herkes akrabasına koştu, çoluk çocuğuna baktı" dedi.

        İlk kaza olduğunda yardım amaçlı yaralılara müdahale ettiklerini söyleyen Veysi Danış, 15-20 dakika geçtikten kalabalığın toplandığı ifade etti. İlk kazadan 3 kişinin öldüğünü aktaran Danış, "O arada bizim yeğenimiz de vefat etti. Biz onunla ilgilenirken kalabalık oldu. O esnada bir baktık yukardan korna sesi geliyor. Meğerse ikinci tır freni patlamış.

        Süratli bir şekilde kalabalığın içine daldı. O esnada ortalık katliam alanı oldu. Çok berbat bir şey oldu. Kaçan kaçana, çocuklar, yaşlılar o esnada tırın altında kalan bayağı insan kaldı. İlk kazada sağlık ekipleri müdahale ediyordu. Gaziantep’i konuşurken Antep’ten daha kötü olduk. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

         Gaziantep'te katliam gibi kaza: 15 kişi can verdi
        Gaziantep'te katliam gibi kaza: 15 kişi can verdi Haberi Görüntüle
         Bir acı haber de Mardin'den: 20 ölü!
        Bir acı haber de Mardin'den: 20 ölü! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kenan Butakın
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ