Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika haberler: THY'ye Latin Amerika'dan süper teklif - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya ölçeğinde önemli sponsorluklara imza atanTürk Hava Yolları (THY)Latin Amerika’da dünyanın en büyük, en önemli ve en dikkat çeken derbisi‘Superclasico’da boy göstermeye hazırlanıyor.

        TeklifArjantin’den,‘Superclasico’nun iki efsane takımından birisi olan, formasında kırmızı-beyaz renkleri taşıyanRiver Plate Başkanı Rodolfo D'Onofrio’dan gelmiş. BaşkandaTHY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’yı önümüzdeki günlerde Türkiye'de ziyaret ederek detayları görüşecekmiş.THY’ninRiver Plateformalarında veEstadio Monumental Antonio V. Liberti Stadyumu’nda yer alması artık an meselesi. Anlaşmada sona yaklaşılmış durumda.

        Geçen hafta THY ile yaklaşık 18 saat süren bir yolculuklaArjantin’e gittim.İstanbul’dan kalkanTHY’ninBoeing 777-300ERuçağıyla önceBrezilya’nın en büyük kentiSao Paulo’da 1,5 saatlik duraklama, yolcu indirme-bindirme, uçuş ekibi değiştirme operasyonundan sonra 2,5 saatlik bir uçuşlaBuenos Aires’e vardım.THY, her gün sefer düzenlediğiLatin Amerika Brezilya-Arjantinhattında en önemli havayollarından birisi konumunda. Rakibi pozisyonundaki diğer havayolları daTHYile benzer şekildeBrezilyabağlantılı olarakArjantin’e uçuyor.

        Buenos Aires’e vardığımda önceTürkiye Büyükelçisi Ş. Vural Altayile görüştüm. Futbolla yatıp kalkanArjantin’in iki efsane takımıRiverveBoca’nın stadyum ve müzelerini dolaştım.River PlateileTHY’nin arasındaki sponsorluk görüşmelerinin detaylarını daBüyükelçi Altay’dan öğrendim.THY’nin sponsorluk anlaşmasının iki ülke arasındaki dostluğu bir üst seviyeye çıkarma noktasında da ciddi katkısı olacağına dikkat çekenAltay,Arjantin - Türkiyeilişkilerinin çok eskiye dayandığını, 1910’da ilk konsolosluk, 1926’da dostluk anlaşmasına imza atıldığını, 1936’da ise karşılıklı olarak büyükelçilikler açıldığını söyledi.

        Arjantin’den 68 bin ziyaretçi

        Yüzölçümü Türkiye’nin 3 kat büyüklüğünde, yaklaşık 45 milyon nüfusu olanArjantin’denTürkiye’ye 2018’de gelen turist sayısı yaklaşık %50 oranında artarak 68 bine ulaşmış. Bu artışın sebebi iseTHYve Türk dizileri. Geçen yıl yaklaşık 740 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan (GSYH) Arjantin, Brezilya ve Meksika’nın ardından Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi durumunda. 2018’deki İki ülkenin 2018’deki ticaret hacmi ise 500 milyon dolar. Türkiye geçen yıl 300 milyon dolarlık araç, yedek parça gibi ürün ihraç etmiş,Arjantinde başta soya olmak üzere 200 milyon dolarlık tarım ürünlerini ülkemize göndermiş.

        Buenos Airesaynı zamanda Ermeni kökenli vatandaşların yoğun olduğu bir şehir.Büyükelçi Altay, yaklaşık 1300 Ermeni vatandaşın çifte vatandaş olarak Türk pasaportu taşıdığını, kısa süren önce yedi kuşak İstanbullu bir Ermeni vatandaşımızın vefatı sebebiyle ailesini ziyaret ettiklerinin altını çizerek,Arjantin’deTürkçeye ve Türk kültürüne olan ilginin yüksek olduğunu, Türkçe eğitim verecek bir kültür merkezine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

        REKLAM

        İki ülkeyi karşılıklı faydalarla birbirine bağlayacak projelere ihtiyaç duyulduğunu, en önemli mesele olan ulaşım konusununTHYuçuşlarıyla aşıldığını belirtenAltay, bu ülkede vakıf, merkez ve okulları olanFETÖkonusunda daArjantin’in ciddi adımlar attığını, Türk bayrağını kullanamadıklarını, Türk kelimesini kullanmamaları için de uğraştıklarını söyledi. Büyükelçi her iki tarafta da ilişkilerin geliştirilmesi yönünde siyasi irade olduğunu, bu iradeyi somut adımlarla güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti.

        Arjantin ve futbol

        Ülke tam bir futbol fabrikası. Spor kompleksleri eski ve yenilenmesi gerekiyor, ama futbol ruhu hep diri ve taze olan bir ülke. Üstelik toplum olarak statların eskiliğiyle de pek ilgilenmiyorlar. Hatta her şey yenilenmez anlayışı daha çok hakim.

        Buenos Aires 2012’de THY ağına girdi

        THY Arjantin Müdürü Yahya Z. Şensoy, Buenos Aires seferlerinin,11 Aralık 2012’de haftada 4 gün olarak başladığını, ancak bu hatta THY’ye olan ilgiyle uçuşların haftanın 7 günü karşılıklı yapılmaya başladığını söyledi. İstanbul - Sao Paulo - Buenos Aires şeklinde yapılan seferlerle, geçen yıl %85 doluluk oranını yakaladıklarını ve yaklaşık 200 bin yolcu taşıdıklarını ifade eden Şensoy, Arjantin’den Türkiye’ye olan yolcunun %70’ini THY, geriye kalanını ise diğer havayollarının taşıdığını belirtti. Geçen yıl Brezilya’dan 78, Arjantin’den 68 bin turistin Türkiye’ye gittiğine dikkat çeken Şensoy, Türkiye’de Kapadokya’nın çok fazla ilgi gördüğünü, şu an Arjantin’de yayında olan 10 Türk dizisinin çekildiği yerlerin merak edildiğini söyledi. 24 Nisan’da Muhteşem Yüzyıl dizisinin başladığını ve Halit Ergenç’in Arjantin’de çok popüler olduğunu ifade etti.

        Buenos Aires’te bulunan 3 havalimanı da dahil olmak üzere Arjantin’deki tüm meydanlar özelleştirilmiş veTürkiye kökenli Örnekyan ailesitarafından işletiliyor. THY’nin uçuşlarını gerçekleştirdiği Buenos Aires Havalimanı’nda(EZE) Star Alliance’ın özel yolcu salonu (lounge) bulunuyor. THY de bu lounge’u kullanıyor. 130 kişilik salonu ben de kullandım. Duş, soğuk-sıcak yemek, internet gibi hizmetlerin verildiği salon aynı zamanda Star Alliance grubunun ortak kullanıma aldığı sayılı lounge’lardan birisi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ