Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Havalimanı'nda uçuşlar başladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul Havalimanı apronundaki kar temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Aycı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, uçakları göndermeye başladıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

        "Özellikle geniş gövdelerimizi kaldırdık ve yolladık. Rotasyonu burada sağlayabilmek için özellikle park yerlerini açmamız gerekiyor. Şu anda bir pistimiz açık ve onun başında de-icing yapıyoruz. Uçakları tek tek çıkarttık, uçurmaya başladık. Şu an New York uçağı indi ve New York uçağı kalktı. TK 01'i yolladık. Arkasından Miami, Huoston'u kaldırdık. Peşinden Londra, Atlanta uçağı kalktı. Uçaklar sırayla geliyor ve gidiyor. Sabaha kadar 60 uçaklık park yerini temizleyeceğiz ve açacağız."

        SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDA SON DURUM

        Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dün akşamdan itibaren etkisini artıran yoğun karla mücadele devam ediyor.

        Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ'den (HEAŞ) yapılan açıklamada, uçuşların aksamaması için nöbetçi meydan müdürü koordinasyonunda, tüm ilgili birim personeli tarafından 7/24 esasıyla kar ve buzla mücadele çalışmalarının gece boyunca aralıksız sürdürüldüğü belirtildi.

        Bu kapsamda 75 personel, 40 kar temizleme aracı ve ekipmanla pist, apron ve taksi yolları ile hava ve kara tarafını operasyona hazır halde tutmak için imkanların seferber edildiği bildirilen açıklamada, gerektiğinde hemen çalışmaya hazır ekibin de perşembe akşamından itibaren dinlenme imkanı sağlanmak üzere meydanda bulundurulduğu kaydedildi.

        Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Dün gece yarısı 02.30'da yolcu mağduriyetlerini önlemek amacıyla HEAŞ yönetimi başkanlığında ilgili tüm havalimanı paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen Meteorolojik Acil Durum Komitesi toplantısı ile hava yollarının yeniden tarife düzenlemeleri yapmalarına karar verilerek, yolcuların zamanından önce bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Havalimanı bugün sabah 06.30 itibarıyla açık olup, iniş ve kalkışlar kontrollü devam etmektedir."

        ÜST DÜZEY TOPLANTI

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İstanbul Temsilciliği ofisinde, kentte etkili olan yoğun kar yağışı sonrası İstanbul Havalimanındaki çalışmalara ilişkin toplantı yapıldı.

        SHGM'nin açıklamasında, dün İstanbul'da başlayan yoğun kar yağışı sonrası İstanbul Havalimanı apronundaki son durumu, Genel Müdür Prof. Dr. Kemal Yüksek ve İstanbul Temsilcisi Necdet Uğur Özkan'ın yerinde gözlemlediği kaydedildi.

        İstanbul Havalimanı ve civarında yaşanan kar fırtınası ve etkileriyle ilgili operasyonların yerinde kontrol edildiği ve Kemal Yüksek başkanlığında, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, DHMİ, İGA ve THY yöneticilerinin katılımlarıyla SHGM İstanbul Temsilciliği ofisinde üst düzey bir toplantı gerçekleştirildiği belirtildi.

        REKLAM

        Toplantıda, kar operasyonuyla ilgili konuların görüşüldüğü, operasyona ilişkin alınacak acil aksiyonların belirlendiği ifade edildi.

        Açıklamada, şöyle denildi:

        "Halihazırda aşırı kar yağışı sonrası İstanbul Havalimanında bulunan yolcuların kısıtlı operasyonla ulaşımları gerçekleşmekte, uçuşlarını bekleyen yolcuların terminal içerisinde her türlü ihtiyaçları AFAD ve İGA tarafından sağlanmaktadır. Tüm aksiliklere rağmen terminal binasının iklimlendirme cihazları ile sağlanan sıcaklığı, yolcular için uygun bir bekleme ortamına dönüştürülmüştür. Paydaşlarımızla birlikte mesai mefhumu gözetmeksizin göstermiş olduğumuz çabalar sayesinde olumsuzluklar minimize edilmiştir."

        HAVALANINDA TEMİZLEME ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

        Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, "Sabaha kadar İGA ekipleri de ikinci pisti açacak. İkinci pist ve onun etrafındaki de-icing pistleri de açılınca operasyon çok hızlanacak" dedi.

        Aycı, Turkish Ground Services (TGS) Genel Müdürü Nurzat Erkal, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün ve diğer THY yetkilileri ile İstanbul Havalimanı'na geldi.

        THY'nin İstanbul Havalimanı'ndaki Operasyon Kontrol Merkezi'nde incelemelerde bulunan Aycı, daha sonra aprona geçti.

        Burada 2 ayrı körükte kar temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Aycı, zaman zaman personele talimatlar vererek çalışmaları yönetti.

        "OPERASYON ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE AKMAYA BAŞLAYACAK"

        İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Aycı, havalimanında kar temizle çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, "Sabaha kadar 60 uçaklık park yerini temizleyeceğiz ve açacağız. Hem TGS'miz, hem Türk Hava Yolları Teknik hem de İGA'nın ekipleri seferber olmuş durumdayız. Yarın önce 10 uçak kaldırıp daha sonra saatte 20 uçaklık kapasiteyle uçak kaldırmaya başlayacağız. 20 uçak kaldırıp 20 uçak indirebildiğimiz, saatte 40 uçaklık kapasiteye ulaştığımızda operasyon çok hızlı bir şekilde akmaya başlayacak." diye konuştu.

        Aycı, diğer havalimanlarına divert etmiş uçakları, ekipleri ve yolcuları da yarın kademe kademe İstanbul Havalimanı'na almaya başlayacaklarını dile getirerek, yarının kendileri için çok yoğun bir gün olacağına dikkati çekti.

        İkinci pistin de açılacağını aktaran Aycı, "Sabaha kadar İGA ekipleri de ikinci pisti açacak. İkinci pist ve onun etrafındaki de-icing pistleri de açılınca operasyon çok hızlanacak" ifadelerini kullandı.

        "SOLÜSYONLARLA BUZLANMANIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ"

        Aprondaki uçaklara yapılan işlemleri de anlatan Aycı, şu bilgileri paylaştı:

        "Önce uçağın altını temizliyoruz. Sonra pushbacklerle uçakları çekiyoruz. Ardından tamamen kepçeler girip karı çekiyorlar, o uçağı çekip operasyona hazır hale getiriyoruz. Yine THY Teknik teknisyenlerimiz tarafından motorların önündeki karlar ve buzlanmalar temizleniyor. Sabahleyin solüsyonlar da dökülecek ve o dökülen solüsyonlarla buzlanmanın önüne geçmiş olacağız. Zira çok hızlı buzlanma var görüyorsunuz, aşırı soğuktan dolayı. Hem İGA hem de bizim ekiplerimiz 36 saattir, 72 saattir uykusuz çalışan ekiplerimiz evlerine dahi gitmeden çalıştılar. Rotasyonlu bir şekilde çalışıyoruz. Hiç rotasyon yapmadan uykusuz çalışan ekiplerimiz de var."

        Devletin de tüm imkanlarını seferber ettiğini dile getiren Aycı, bakanlıklar ve diğer havacılıkla ilgili kamu kurumları ile kar temizleme çalışmalarında görev alan ekiplere teşekkür etti.

        Gece gündüz çalışıp operasyona devam edeceklerini anlatan Aycı, şunları ifade etti:

        "Çalışmalar yarın da devam edecek. Gece gündüz çalışıp operasyona devam edeceğiz. İşimizin başındayız. Tüm ekiplerimiz çalışıyor. Yorgunluk nedir bilmeden burada insan üstü bir gayretle tüm ekipler çalışıyor. İnşallah hep birlikte gayretle herkesin yüzünü güldüreceğiz. Bu afetin de bu hava şartlarında üstesinden geleceğiz."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ