Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Moskova'daki Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra kritik mesajlar

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sona erdi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

        Görüşme sonrası iki lider açıklamalardabulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        Bakanlarımız geçtiğimiz ay Antalya'da karma ekonomi komisyonu toplantısını gerçekleştirdiler. Ülkemizde ağırladığımız Rus turist sayısı yüzde 14 arttı. Savunma sanayisinde S-400'lerin teslimatı dahil müspet adımlar atıyoruz. Bugün de savunma sanayinde ne gibi adımlar atabileceğimiz konusunda görüşmelerde bulunduk.

        Sayın Başkan'la Suriye'dekigelişmeleri ele aldık. Eylül ayında Soçi'deki mutabakatlaİdlib'de insani trajedinin önüne geçmiştik. Ancak rejimin Mayıs'tan bu yana süren saldırıları İdlib'de sükûnetibozdu. idlib'de Mayıs'tan beri 500'i aşkın masun insan hayatını kaybetti. Yüzbinlerce İdlibli evlerini yuvalarını terk etmek zorunda kaldı. Bu insanların önemli bir kısmı ülkemiz sınırlarına yönelmiş durumda. Rejimin sivillere karadan ve havadan ölüm yağdırması kabul edilemez. Rejimin kışkırtmaları bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini tehdit eden bir hal almıştır. Gereken adımları gereken zamanda atmak zorundayız. İdlib'de sükunet için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazır olduğumuzu vurguladım. Zaten bildiğiniz gibi Eylül ayının ortalarında Türkiye'de yapacağımız üçlü zirveyle sürece devam edeceğiz.

        REKLAM

        Fırat'ın doğusundaki durumu da değerlendirdik. Rusya'nın yanı sıra İran ve BM ile yürüttüğümüz çalışmalarla anayasa komitesiyle ilgili son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. İki ülke olarak birbirimizin güvenlik hassasiyetinin farkındayız. Gayemiz akan kanın durmasıdır. Rusya ile tesis ettiğimiz yakın diyalog bölgemiz için önemlidir. Bu görüşmemiz de bu anlayışı bir kez daha teyit etme fırsatı bulduk.

        (Güvenli bölge) Şu anda gerek şahsım, gerek dışişleri bakanım Amerika ile de bu konuları görüşüyoruz. Bize verdikleri sözleri yerine getirmelerini istiyoruz. Münbiç'teki terör örgütünün bir an önce bölgeyi terk etmelerini istiyoruz. Bu bölgedeki güvenli bölge sözünün yerine getirilmesini istiyoruz. Tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Bu güvenli bölgenin tesisi, ülkemizin ve bölge halkının geleceğe yürümesi için önem teşkil ediyor.

        (Su-35, Su-57 savaş uçakları) Özellikle MAKS 2019 fuarı bizler için de büyük önem arz etti. Savunma Sanayi Müsteşarımı burada bırakıyorum. Mevkidaşıyla görüşmeler yapacak. Rusya ile yaptığımız anlaşmalarda en önemli özellik ortak üretim. S-400'ler için de birçok şey söylendi, hiçbirine kulak asmadık. Elemanlarımızın yetiştirilmesi aynen devam ediyor. İşbirliğimizi sürdürmek istiyoruz. Bu yolcu uçaklarında olabilir, savaş uçaklarında olabilir. Asıl mesele buradaki dayanışma ruhudur. Hepsinde öte, ekonomik alandaki dayanışmamız çok çok önemli. Konuşmamda da belirttiğim gibi Rus turistlerin gelişi halklarımızın da kaynaşması için önem teşkil etmiştir. Bu yıl çok farklı bir yıl, 2020 daha da farklı olacaktır diye düşünüyorum.

        Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarından satır başları:

        (Güvenli bölge) Türkiye'nin mültecilerle ilgili yükü büyük. Bunu biliyoruz. Suriye'deki durumun normalleşmesiyle yaklaşık 300 bin kişi evlerine döndü. Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım, bu Türkiye’nin meşru hakkıdır. Bunu anlıyoruz. Biz şundan yola çıkıyoruz. Türkiye'nin güney sınırlarında bir güvenli bölge oluşturması, Suriye'nin toprak bütünlüğü için önemli bir adım.

        (Su-35, Su-57 savaş uçakları) Havacılık sektörümüz iftihar ettiğimiz bir alan. Sadece askeri değil, sivil havacılık da iftihar ettiğimiz bir alan. Mi-38 helikopterlerini beğendi Sayın Cumhurbaşkanı. Sivil havacılıktan, uzay keşfi alanındanda bahsedildi bu görüşmede. Su-35 konusunda ortak çalışma yürütülebilir. Su-57 üzerine de işbirliği yapabiliriz. Radar karıştırıcı sistemleriyle de tanıştılar Türk partnerlerimiz. Bu konuda da görüşmeler yaptık.

        İki lider görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa birer açıklama yapmıştı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        Savaş uçaklarına, helikopterlere kadar bunları görme noktasında memnuniyetimi ifade etmek isterim. Tabi savaş uçaklarının gösterilerini de izleme imkanımız oldu. Gerek Su-35, gerek Su-57 bunları hep birlikte izledik. Bütün bunların yanında tabi uzayla ilgili çalışmalar çok çok daha anlamlı. Uzaya yönelik atılan atımlar Rusya'nın nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli.

        Sayın başkanla gerek ikili, gerekse heyetler arası görüşmelerde tabii kibölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatı da bulacağız.

        Putin'inaçıklamalarından satır başları:

        Rusya Devlet Başkanı Putin: "CumhurbaşkanıErdoğanile görüşmemizde bölgesel konular arasında hassas konular da var, bunları görüşeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ