Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam KARAR! Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü - Son dakika haberler - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın 3. enflasyon raporunu açıklıyor. Uysal'ın açıklamaları şöyle:

        - Belirsizlikler 2019 küresel görünümüne ilişkin riskleri aşağı yönlü tutuyor.

        - Türkiye'nin ülke risk primi haziran ortalarından bu yana geriledi. Piyasa faizleri tüm vadelerde geriledi. Kredi büyümesi 2. çeyrekte zayıf görünüm izledi. 2. çeyrekte iktisadi faaliyetteki toparlanma ılımlı şekilde devam etti

        ENFLASYONUN ÜZERİNDEKİ BİRİKİMLİ DÖVİZ KURU ETKİSİ AZALDI

        -Döviz kuru gelişmelerine paralel olarak TL'nin ima edilen kur oynaklığı mevcut rapor döneminde azaldı. Enflasyon üzerindeki birikimli döviz kuru etkisi azaldı. Özellikle işlenmemiş gıda enflasyonu beklenenden olumlu seyretti. İşlenmemiş gıda grubunda sebze fiyatlarındaki belirgin düşüş ön plana çıktı. Temel mal gurubundaki düşüş devam ediyor. Enflasyon görünümünde talep kaynaklı aşağı yönlü riskler var.

        REKLAM

        - Enerji fiyatları yıllık enflasyonu döviz kurundaki yükselişe karşın petrol fiyatlarındaki gerileme ve şebeke suyu gibi yönetilen yönlendirilen kalemlerdeki fiyat düşüşlerine bağlı olarak geriledi. Hizmet enflasyonu sınırlı bir düşüş kaydetmekle birlikte yüksek seviyesini korudu.

        - Yıllık enflasyondaki azalışta gıda, temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu. Fiyatlama davranışına dair göstergeler bu dönemde bir miktar yukarı yönlü seyir izlese de arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemekte. Dış dengedeki iyileşme hızlı bir şekilde devam ediyor. Net ihracattaki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz

        ENFLASYON TAHMİNLERİ İNDİRİLDİ

        TCMB 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 14.3'ten yüzde 13.9'e çekerken, gıda enflasyonu tahminini de yüzde 16'dan yüzde 15'e indirdi.Uysal, alkol ve tütündeki ÖTVartışının enflasyon tahminini 0,2 puan yükselttiğini belirtti. Merkez Bankası Başkan'ın açıklamaları şöyle:

        - TL'deki değer kaybı başta işlenmiş gıda kalemleri başta olmak üzere belirli ürünlerdeki belirlenmiş fiyatlanma ayarlanmaları ve hizmet grubundaki görünüme bağlı olarak fiyatlama davranışına dair göstergeler 2, çeyrekte bir miktar yukarı yönlü seyir izledi. Ancak arz yönlü faktörlerve ithalat fiyatları yıl sonu enflasyongörünümünü bir önceki rapor dönemine kıyasla olumlu etkiledi.

        - Enflasyon tahminini yüzde 13,9'a indirdik. 2020 yılına ilişkin enflasyon tahmininde herhangi bir değişikliğe gitmedik

        - İkinci çeyrekte tüketici enflasyonunun nisan enflasyon raporunda tahminlere kıyasla 2,9 puan aşağıda gerçekleşmesinin ve önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminde beklediğimiz gerilemenin yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki düşürücü etkisini 0,6 puan olarak öngörüyoruz.

        "2020 YIL SONU TAHMİNİNİ 0.3 PUAN YUKARI ÇEKECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

        - 2019 yılı gıda enflasyonu varsayımındaki düşüşenflasyon tahminini 0,2 puan aşağı çekti. Alkol ve tütün ürünlerine uygulanan ÖTVartışı 2019 yılı enflasyon tahminimize 0,2 puan katkıda bulunuyor.

        - Enflasyonun orta vadede yüzde 5.0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. İktisadi faaliyetteki ılımlı seyir enflasyondaki düşüşü destekleyecek. Gıda enflasyonunun enflasyondaki düşüş sürecini destekleyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak bir önceki rapor dönemine göre yukarı yönlü güncellediğimiz çıktı açığının 2020 yıl sonu tahminini 0,3 puan yukarı çekeceğini öngörüyoruz.

        - Yılın geri kalanında maliye politikasının para politikası ile eş güdüm halinde fiyat istikrarı ve makro ekonomik dengelenmeye odaklı olarak belirleneceğini varsaydık. 2019 yılında enflasyondaki düşüşe en belirgin katkının TL'deki göreceği ılımlı seyirle döviz kuru kaynaklı birikimli etkilerin azalmasından gelmesini bekliyoruz.İthalat fiyatlarının da enflasyona bu dönemde düşüş yönlü katkı yapmasını bekliyoruz.

        - Ana eğilimi değerlendirirken daha detaylı analiz yapmak gerekiyor. Temmuz ayında vergi indirimlerini geri alınmasından kaynaklanan enflasyon artışını bir trend değişimi olarak düşünmemek gerekir. Ana eğilimleri değerlendirirken bir çok veriyi ele almaktayız.Kararlarımız açıklanan verilere bağlı olacak.

        - Nihai parasal duruş enflasyondaki düşüşün kalıcılığına odaklanacak. Temkinli bir duruş belirlediğimizi belirtmek isterim. Makul reel getiride kredilerdeki büyüme de dikkate alınacak.

        - Enflasyondaki düşüşün sürekliğini sağlayacak bir reel getiri oranı. Bunları teknik ekibimizin yaptığı çalışmalar ve değerlendirmeler neticesinde kurul olarak önümüze gelen çalışmaları değerlendirip bu konuda bir fikir sahibi olup ve önümüzdeki döneme yönelik para politikası karalarımızı da bu çerçevede belirleyeceğimizi söyleyebilirim

        - Öncelikle emsal ülkelerin para politikası duruşlarının ima ettiği reel faizlerini dikkate almamız gerekiyor. Emsal ülkeler konusunda gerekirse bir iletişim yapabiliriz. Bu makul faiz oranını değerlendirirken risk primleri, yurtiçi yerleşik portföy tercihleri özelikle yakından takip ettiğimiz alan olacak. Kredilerdeki büyümenin iç ve dış dengeyi sağlayacak şekilde gelişimi önemli bir husus olacak.

        - Basın mensupları ile daha sık bir araya geldiğimiz bir dönem yaşanacak. Güçlü iletişim politikamızın ilk örneği Para Politikası Kurulu karar metnidir.

        - Rezerv artırma konusunda ciddi bir irademiz var. Son dönemde dolarizasyonun ciddi seviyelere geldiğini görüyoruz. Dolarizasyonda bir miktar daha pozitif döneme gireceğimizi öngörüyoruz.

        - Zorunlu karşılıklar istikrara yönelik kullandığımız en önemli araçlardan biri. Zorunlu karşılıklar düzenlemesi finansal istikrar konusunda elimizi güçlendiren bir düzenleme.

        PPK TOPLANTISI SAYISI DEĞİŞECEK Mİ?

        Cumhurbaşkanı atamasıyla ilgili gelen soruya Uysal, "Mevcut kanun ve yasal düzenlemelere göre alınmış karar. Biz şu anda görevi üstlenmiş olarak hedeflerimiz doğrultusunda bütün enerjimizi ona odaklamış vaziyetteyiz bu konuda herhangi bir kaygı ve endişemiz bulunmuyor. Para politikası toplantılarının 8 den 12'ye çıkarılması için kanunu bir düzenlemeye ihtiyaç yok bunun için biz bunu para ve kur politikası metnninde yıl sonunda açıklıyoruz. Bu sene de aynı şekilde değerlendireceğiz. Herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok ama henüz bu yönde alınmış bir karar da yok, bunu değerlendirip yıl sonunda metinde açıklayacağız" şeklinde cevap verdi.

        Soru cevap kısmında Murat Uysal'ın öne çıkan açıklamaları şöyle:

        - Türk lirası mevduatından döviz mevduatına bir dönüş oldu. 2018 yılı kur şoku sonrasında bir döviz kurundaki yükseliş beklentisi ve enflasyona yönelik belirsizlikler nedeniyle hem hane halkında hem de kurumlarda bir yönelim oldu. Bu zaman içinde döviz mevduatlarında tedrici bir artış gördük. Bunun herhangi bir dış etkenle giriş ya da çıkışından kaynaklanması değil normal bankacılık sistemi içerisinde yaşanan bir süreç olarak izliyoruz.

        - Faiz indiriminin kısa süre içerisinde mevduat ve kredi faizlerine yansımasını bekliyoruz. Döviz tevdiatlarındaki artışın bir miktar durulduğunu görüyoruz, zaman içinde çözüleceğini düşünüyoruz

        -İhtiyat Akçesi'nden gelen kısmın yaklaşık yarısı Hazine hesaplarına geçti.

        - İstanbul Finans Merkezi'nde yerimiz var, bazı birimlerimizi İstanbul'a taşıma çalışmalarına başladık.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ