Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ukrayna Büyükelçisi: Ukrayna'ya yardım ediniz
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmesi sonrasında açıklamalarda bulundu.

        Bodnar'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

        "Ukrayna'nın taleplerini ilettim, Türk tarafı en yakın zamanda yanıt verecektir. Bize göre Montrö Anlaşması'nın 9. maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre; Savaşın engellenmesi için Boğaz'dan geçişlerin durdurulması gerekiyor.

        Saldırılar devam ediyor. Maalesef onlarca kayıpla ilgili haberler alıyoruz. Askerlerimiz kendi vatanları için kendi hayatlarını feda ediyor, onları öldüren Rus ordusu. Yaptırımların ve kısıtlamaların uygulanması en önemli olan. Bu bağlamda Rus diplomasisinin aşağılayıcı açıklamalarına dikkat çekmek istiyorum.

        Ukrayna, NATO üyesi olsaydı savaş çıkmazdı. NATO'ya üye ülkelerin hatayı düzeltme şansı var, Ukrayna'yı NATO'ya kabul edebilirler, Ukrayna'yı NATO' ya üye yaparlarsa, Ukrayna savaştan galip çıkar. Ne hızlı davranış, ne de Ukrayna'nın işgali mümkün değil. Sivil halkımız da seferber bir şekilde yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar.

        Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalmamalı. Söz konusu ihtilaf bölgenin çıkarlarını, güvenlik istikrarını etkiliyor. O yüzden aktif ve proaktif olmaya çağırıyoruz. Türk halkına inanıyorum"

        "RUS ORDUSUNDA CİDDİ KAYIPLAR SÖZ KONUSU"

        Bodnar, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeden önce yaptığı açıklamada, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden aldığımız bilgilere göre, 5 Rus uçağı ve 2 helikopteri düşürüldü. Şu an saldırıya geçen Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu." ifadelerini kullanmıştı.

        Bodnar şöyle konuştu;

        "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden aldığımız bilgilere göre, 5 Rus uçağı ve 2 helikopteri düşürüldü. Şu an saldırıya geçen Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Maalesef aynı şekilde sivil kayıplar verdiğimiz bilgileri de gelmeye başladı. İnternette gerçeği yansıtmayan bir sürü içerikle karşılaşabilirsiniz. İnternette göreceğiniz bilgilere hemen inanmayın. Durum şu an kontrol altında. Devletimizin savunma ve güvenlik sistemi çalışıyor. Uluslararası toplumun yardımıyla bu savaşta kazanacağımıza inanıyoruz. Ama bugünü hiçbir zaman unutmayın, 24 Şubat'ta dünya gerçekten değişti."

        Bodnar bir önceki açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

        Boğazların ve hava sahasının Rusya'ya kapatılması talebini Türkiye'ye ilettik. Ukrayna'ya yardım ediniz, Rusya'ya yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz.

        REKLAM

        Tüm dünyayı Putin'e karşı koalisyon kurmaya özellikle bu bölgede savaşın genişletilmesini önlemeye çağırıyoruz. Biz şu an savaş halindeyiz. Savaş kurallarına uygun bir şekilde, tüm dünyaya uyanmaya çağırıyoruz.

        Bugün Ukrayna hem sizin güvenliğinizi sağlıyor, tüm Türk halkı Ukrayna'yı destekleyecektir.

        "BOĞAZLAR MESELESİ TÜRK HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜLÜYOR"

        Son duruma ilişkin 16'da tekrar basının karşısına çıkan Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar şu ifadeleri kullandı:

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını görmüşsünüzdür. Destek için kendisine teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye'den dayanışma mesajları almış oldu. Biz Ukrayna silahlı kuvvetlere destek ve yardımlar için minnettar oluruz. Hava sahasının kapalı olmasından, Rus tarafının bizi bombalanmasından ötürü vatandaşlara yardım lazım olacak. İş arkadaşım bu bağlamda Göç İdaresi Yetkilisi ile de görüştü. Vatandaşlarımızın olası sıkıntıları olursa bunları çözüme bağlayabiliriz. Geçenlerde görüştüğüm AB Büyükelçiliğiyle bir araya geldiğimde durumu kendilerine de aktardım. İhtiyaç durumunda vatanlarına ulaşmak isteyen vatandaşlarımıza ilgili yardımı sağlayabilsinler diye. Özellikle Türkiye'de mukim diplomatik misyonlarının önünde protestolara çıkan Türk ve Ukrayna vatandaşlarına teşekkür etmek istiyorum. Boğazlar meselesi şu anda Türk hükümetinde görüşülüyor."

         Rusya, Donbas'a operasyon başlattı!
        Rusya, Donbas'a operasyon başlattı! Haberi Görüntüle
         Biden'dan ilk açıklama!
        Biden'dan ilk açıklama! Haberi Görüntüle
         Ukrayna işgaline başlayan Rusya'ya dünyadan ilk tepkiler!
        Ukrayna işgaline başlayan Rusya'ya dünyadan ilk tepkiler! Haberi Görüntüle
         Rus oligarklar neden yaptırımların hedefinde?
        Rus oligarklar neden yaptırımların hedefinde? Haberi Görüntüle
         BM'de, Ukrayna'dan Rusya'ya çok sert sözler!
        BM'de, Ukrayna'dan Rusya'ya çok sert sözler! Haberi Görüntüle
         Rusya ile Ukrayna'nın askeri güçleri
        Rusya ile Ukrayna'nın askeri güçleri Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ