İspanyol devinin ABD atağı!
La Liga'nın dev isimlerinden Barcelona "Barça Miami" adıyla Amerikan ligi MLS'e takmı kuruyor...
HTSPOR.COM
İki Avrupa Şampiyonluğu bulunan Barcelona resmi olarak Amerika Futbol Ligi MLS'e girmek için başvurdu. Bolivyalı bir iş adamı ile eşit ortaklıkla Amerika Futbol Ligi-MLS'de yer almak için başvuran Barcelona, girişimi kabul edilirse en geç 2011'de MLS'de isminin "Barça Miami" olması beklenen bir takımla mücadele edecek.
Kuzey Amerika'nın futbol ligi olan MLS, 2011'de iki takımlık yer açılacağını açıklamış ve teklifleri almaya başlamıştı. İspanyol devi de Miamili işadamı Marcelo Claure ile yaptığı ortaklıkla, bu başvuruya cevap vererek lige takım sokabilmek için girişimlerini resmi olarak tamamladı. Barcelona'nın başvurusuna göre, "Barça Miami" kabul edilmesi durumunda Miami'deki Florida şehrini MLS'te temsil edecek.
MLS de konuyla ilgili açıklamasında, başvurunun alındığını belirterek, Atlanta, Portland, St Louis, Ottawa, Montreal ve Vancouver için de başvuruların yapıldığını açıkladı.
Eğer bu girişim başarılı olursa, Miami takımı MLS'te mücadele eden ve sahibi Avrupa'dan bir takım olan ilk ekip olacak.
"Bu takımımızın 109 yıllık tarihindeki en önemli anlardan biridir" diyen Barcelona Başkanı Joan Laporta Miami'deki basın toplantısının devamında da, "Bu ABD marketine girmek için çok büyük bir fırsat. Biz uluslararası bir markayız, hem bizim hem de Amerika'nın temsili için çok önemli bir adım attık. Doğru ortağı arıyorduk ve bunu doğru zamanda bulduk. Marcelo Claure ve Miami ile iş birliğine karar verdik" dedi.
ABD'de yaşayan İspanyol veya Latin Amerika kökenli kişilerin (Hispanic) çoğunlukta olduğu Miami'de daha önce "Fusion" adında bir MLS takımı vardı. 1998'den 2001'e kadar MLS'in ilk zamanlarında mücadele etmiş olan Fusion kapanarak MLS'e veda etti ve Miami'nin de ligde takımı kalmadı.
"Barça Miami"nin kısa süre içerisinde tam anlamıyla kurularak ciddi bir takmı haline geleceği açıklanırken, maçlarını da Uluslararası Florida Üniversitesi'nin yenilenen 21 bin seyirci kapasiteli stadında oynayacağı ifade edildi.
Laporta yani Barcelona'nın ortağı olan Claure de açıklamasında, "Dünya'nın en büyük futbol takımıyla ortak olduk. Stadımız hazır. Finansal anlamda çok güçlüyüz. MLS'teki en başarılı takımı yaratmak için herşeyimiz hazır ve maça çıkmayı bekliyoruz" dedi.
MLS'in başvuruyu kabul ederek takıma izin vermesi durumunda, Barcelona ile Claure arasındaki ortaklık yüzde 50-50 olacak. Takım adı resmi olarak açıklanmamış olsa da Claure'nin basın toplantısına girerken gazetecilere söylediği, "Barça Miami"nin yeni takım için düşünülen en favori isim olduğu belirtiliyor.
MLS'te şu anda 14 takım mücadele ediyor. 2009'da Seattle ve 2010'da da Philadelphia şehirlerinden birer takım MLS'e katılacak. Miami'nin kabul edilmesi durumunda 2011'de MLS'e girmesi beklenirken Laporta ve ortağı bu sürenin erkene çekilmesi için de başvuru yaptıklarını söyledi.
Ulusal Buz Hokeyi Ligi (NHL) takımlarından Montreal Canadiens'ın sahibi ve İngiliz futbolunun dev ismi Liverpool'un ortağı olan George Gillett de Montreal için yapılan başvuruda yer alıyor.
Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL) takımlarından Atlanta Falcons'un sahibi Arthur Blank de Georgia'dan başvuruda bulunurken, NBA ekiplerinden Phoenix Suns'ın yıldız isimlerinden Steve Nash de işadamı Greg Kerfoot ile yaptığı başvuruyla Vancouver'dan MLS'e katılmak için girişimde bulundu.