Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Bekâra karı boşamak kolay! - Futbol Haberleri

        Göreve gelir gelmez şike operasyonuyla karşılaşan ve ‘ateş topu’nu kucağında bulan Aydınlar yaşanan süreç için “Bekara karı boşamak kolay” dedi ve şunları ekledi: “Belgeler gelse bile acele karar veremeyiz. Bunun günahı, vebali var. Kanuna aykırı hiçbir şey yapmayız. O nedenle dikkatli ve hassas olmalıyız.”

        Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ı gecenin bilmem kaçında telefonla aradım. Sesinin her tonundan ne kadar sıkıntı içinde olduğunu anlamak son derece kolay. Bu da doğal. Aydınlar seçildikten sonra İstinye’deki yeni koltuğuna oturmadan böyle bir olayla karşılaşmış. İnanılmaz bir kaos ortamında bir şeylere karar vermek zorunda.

        Kendisiyle yarım saat konuştuk. Belki bu konuşma aramızda kalması gereken bir konuşmaydı. Ama affına sığınarak ve kamuoyunu aydınlatmak adına, söylediği birkaç sözü buraya yazmak zorunda hissettim kendimi. Önce kozmik odadan söz ettim. “Başkanım nedir bu? Bir kozmik oda olayı patladı gitti?” “Bunun neden polemik konusu olduğunu anlayamadım. Bu soruşturma gizli bir şekilde yürütülüyor. Gizliliği devam eden bu soruşturmanın belgelerini elbette gizleyeceğiz. O odada telefon olmayacak, kamera olacak. Sadece yetkili olanlar inceleyebilecek. Tamam bize bazı belgeleri verecekler. Ama soruşturmanın gizliliği hala kalkmadı.”

        Tabii burada benim kafamı en çok kurcalayan süreç ‘ne olacak’ sorusu. Öyle bir hava var ki ortada. Sanki savcılıktan dosya gelince her şey bitecek. Hayır bitmiyormuş. Ama piyasada o kadar çok aklı evvel var ki olayı böyle yansıtmaya çalışıyorlar. Eğer ki bu ülkede hiç hak ve hukuk yoksa onların dediği olur. Yani hemen karar verirsiniz. Böylesine büyük davada TFF’nin ve hatta savcılığın bir an önce çabucak karar vermesi nasıl beklenir ve istenir onu bilemiyorum.

        SAVUNMALARI ALINACAK

        Aydınlar süreci şöyle anlatıyor: “Önce savcılıktan dosyalar gelecek. Etik Kurulu ve Hukuk Kurulu bu dosyaları tek tek inceleyecek. Savcılık nasıl inceliyorsa öyle inceleyecekler. İnceledikten sonra savunmaya söz verecekler. Yani suçlanan kişilerin savunmasını alacaklar. Delillerin yeterli olup olmadığına bakacaklar. Bu henüz belli değil. Biz sadece gazetelerden görüyoruz. Ardından ne karar verirler bilemiyorum. Sonra yönetime gelecek. Biz de ona göre kararımızı vereceğiz. Ardından suçlu bulunurlarsa, bu kişiler Tahkim Kurulu’na gidecek. Tahkim Kurulu yine aynı işlemi yapacak. Onlar da savunmayı dinleyecek ve karar verecekler. Tahkimin vereceği karar ise nihai karar olacak.”

        Bir de buna ben bir şey ekleyelim. Şüpheli maçlar etik kurulu tarafından ayrıca tek tek incelenecek. Ayrıca bu maçlar bir de yönetim kurulu tarafından izlenecek. Tahkim Kurulu’nu da unutmayalım. Haaa şu da bir gerçek... Tek tek ifadelerin alınması ve iddialara karşı verilecek yanıtların önemi süreci daha da uzatabilir. Çünkü şüpheli sıfatındaki insanların söylemleri ile eldeki belge ve bilgilerin karşılaştırılması hukuki süreçten bile fazla olabilir. Sonuçta çıkacak kararlar bireyleri değil camiaları etkileyecektir. Sonra şöyle devam ediyor sayın başkan: “Bekara karı boşamak kolay. Acele karar verirsek bunun günahı, vebali var. Kanuna aykırı hiçbir şey yapmayız. O yüzden dikkatli ve hassas olmalıyız. İnsanlar konuşuyor, ‘hemen karar ver’ diye, nasıl verebiliriz? Bu söylemler yüzünden büyük bir şaşkınlık yaşıyorum.” Tabii bir de başkan, davanın içinde olan kulüplerin dışında düşünmeleri gereken bir futbol ekonomisi olduğunu da hatırlattı. Başkanın da anlattığı gibi deliller gelse bile bu, bir günde “hadi tamam yallah” denilecek iş değil. Bu işin sonucunda koskoca camiaların geleceği yatıyor. Öyle bir karar vermek zorundalar ki herkesin ikna olması gerekir. Hem bu ülkede hak hukuk ve adalet istiyoruz. Hem de bunu yapmaya çalışanlara kızıyoruz. Şu var. Bu federasyon bu olayda bazı hatalar yapmış olabilir. Bence yaptı da. Sizce çok tecrübeli bir yönetim olsaydı ne olacaktı? Bir iki demeç yanlışlığını yapmayacaktı o kadar. Yine aynı süreç devam edecekti. Mehmet Ali Aydınlar bir konuda kararlı. Kozmik odaya hiç girmeyecek. Hiçbir evrağa elini sürmeyecek. “Hiç birisine dokunmam” diyor. İşi sadece hukukçulara bırakacak.

        UEFA TEPEDE BEKLİYOR

        Başkanın söylediği gibi çok zor dosya ve alınacak zor bir karar var ortada. Yoğurdu üfleyerek yeme şansları sıfır. Ortadaki suç kanıtlanırsa çatır çatır cezayı verecekler. Çünkü UEFA başında bekliyor. En ufak bir savsaklama sadece işin içindeki kulüpleri değil, Türkiye’yi yakar. Bundan kaçış yok. O zaman ‘çabuk ol’ diye yüklenmenin ne anlamı var. Herkesin bu konuda rahat olması lazım. Yani ‘aman onu kurtaralım, bunu kurtaralım’ diye kimse bir şey yapamaz. O çizgi çoktan aşıldı. Suç varsa suça girenler yanar. Bu kadar basit. Farz edin ki ligleri başlattılar. Bu herkesin suçsuz olduğu anlamına mı geliyor? Hayır. F.Bahçe oynanmasını istiyor. Oynanırsa ve maçlar sürerken suç sabit görülüp cezalar açıklanırsa yine en çok zararı onlar görecek. İki seneleri gidecek. Bu işin çözüleceğini ama çok kısa bir vadede çözüleceğini sanmıyorum. En azından ligler bir süre ertelenir. O da gelecek olan ilk belgelere bağlı. Bari susalım da federasyon ve savcılık işini rahat rahat yapsın.

        HTSPOR / HALİL ÖZER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ