Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sri Lanka Devlet Başkanı ülkeyi terk etti, ülkede OHAL ilan edildi! Sri Lanka'da ne oluyor? - Dünyadan Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanan Sri Lanka'da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın Maldivler'e kaçmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) edildi.

        Reuters'ın aktardığı habere göre, Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada ülke genelinde OHAL ilan edildiği belirtildi. Açıklamada, Batı Eyaleti'nde de sokağa çıkma yasağı uygulanacağı aktarıldı.

        Başbakan Wickremesinghe'nin güvenlik güçlerine, taşkınlık ve ayaklanma çıkarmaya çalışan kişileri gözaltına almaları emrini verdiği aktarıldı.

        Devlet Başkanı Rajapaksa'nın Sri Lanka'dan ayrılmasıyla Sri Lanka Anayasası’na göre, Wickremesinghe’nin parlamento tarafından geçici Devlet Başkanı olarak atanması tansiyonu yeniden yükseltti. Wickremesinghe, 30 günlüğüne Devlet Başkanı olarak görev alması gerekiyor.

        Göstericiler, Wickremesinghe ve Rajapaksa'nın istifasını akşam saatlerine kadar resmi olarak sunmaması durumunda yeniden parlamento ve diğer hükümet binalarına da baskın düzenleyeceklerini duyurdu.

        EYLEMCİLER, BAŞBAKANLIK OFİSİNE GİRDİ

        Ranil Wickremesinghe'nin, Rajapaksa'nın bugün resmi olarak istifa kararının açıklaması ve geçici hükümet kurulmasının ardından istifa edeceğini duyurması ile Wickremesinghe’nin geçici Devlet Başkanı olması Sri Lanka halkını yeniden sokaklara döktü.

        Wickremesinghe’nin istifa etmesini isteyen halk, protestoların gerçekleştirildiği meydandan yaklaşık 20 dakika mesafede bulunan Başbakanlık Ofisine yürüdü. Sokakları dolduran ve yönetimi protesto eden binlerce kişi Başbakan Wickremesinghe'nin ofisini bastı. Polis, şişe ve yabancı madde atan eylemcilere gazla müdahale etti.

         Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa ülkeyi terk etti
        Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa ülkeyi terk etti Haberi Görüntüle

        DEVLET BAŞKANI ÜLKEYİ TERK ETTİ

        Sri Lanka'da ekonomik krizle başlayan protestolar sonucu Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkeyi terk ederek Maldivler'e gitti. Rajapaksa'nın henüz resmi olarak istifa etmemesi nedeniyle ülkede şu anda Devlet Başkanı seçilemiyor. Sri Lanka medyası, Rajapaksa'nın bu hafta içinde Meclis Başkanı'na istifa mektubunu ileteceğini duyurdu. Öte yandan Rajapaksa geçen hafta, 13 Temmuz'da istifa edeceğini açıklamıştı.

        Rajapaksa’nın yanı sıra kardeşi eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'nın da ülkeyi terk ettiği bildirildi.

        HİNDİSTAN, İDDİALARI REDDETTİ

        Basında yer alan haberlerde, Rajapaksa'nı'n ülkeyi terk etmesine Hindistan'ın yardım ettiği iddia edildi. Hindistan'ın Sri Lanka Yüksek Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu iddialar reddedilerek, "Yüksek Komisyon, Hindistan'ın Rajapaksa'nın Sri Lanka'yı terk etmesine yardım ettiğine dair asılsız ve spekülatif medya raporlarını kategorik olarak reddediyor. Hindistan, demokratik araçlar ve değerler, yerleşik demokratik kurumlar ve anayasal çerçeve yoluyla refah ve ilerleme isteklerini gerçekleştirmeye çalışan Sri Lanka halkını desteklemeye devam ediyor" denildi.

        SRİ LANKA'DAKİ OLAYLAR

        Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

        REKLAM

        Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

        Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ