Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suudi Arabistan'dan Kanada hakkında bir karar daha!

        Pazartesi günü Kanada hükümeti, tutuklanan bütün sivil toplum aktivistlerini derhal bırakması için Suudi Arabistan’a çağrıda bulunmuş, Suudi Arabistan Krallığı ise bunu içişlerine müdahale olarak değerlendirip Kanada’nın Suudi Arabistan Büyükelçisinin 24 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemişti. Suudi Arabistan, Kanada’daki büyükelçisini geri çağırarak Kanada ile bütün ticari ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

        Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı, ülkenin Kanada ile tıbbi tedavi programlarını iptal ettiğini halen bu ülkede tedavi gören hastaları başka ülkelere nakletme çalışmalarını koordine ettiğini açıkladı.

        REKLAM

        Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Suudi Arabistan’ın tutumuyla ilgili yaptığı açıklamada Kanada'nın Kanada'da ve dünyanın her yerinde insan haklarını destekleyeceğini, kadın haklarının da insan hakları olduğunu söyledi.

        Suudi Arabistan ile Kadana arasında yıllık ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğu, ayrıca 13 milyar dolarlık silah anlaşmasının bulunduğu kaydedildi.

        KANADA'DAN ARPA VE BUĞDAY ALIMINI DURDURDU

        Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan Tahıl Kurumu (SAGO) tahıl ihracatçılarına, "Kanada'dan arpa ve buğday alımının durdurulacağı" yönünde resmi tebligatta bulundu.

        Söz konusu tebligatta, "Suudi Arabistan Tahıl Kurumu, 7 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, Kanada menşeli buğday ve arpa ithalatını kabul etmeyecektir." ifadesine yer verildi.

        Kanada hükümeti istatistik ajansının verilerine göre, sert buğday hariç Kanada, Suudi Arabistan'a 2017'de 66 bin ton buğday, 132 bin ton da arpa sattı.

        SAGO'nun 625 bin ton buğday alımı için 16 Temmuz'da açtığı uluslararası ihalede Kanada, muhtemel tedarikçi olarak görülüyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ