Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Suudi Aramco nasıl vuruldu? - Enerji Haberleri
        .png
        .png

        Suudi Arabistan'daki dünyanın en önemli enerji tesislerine yönelik saldırı artık bir mihenk taşı olmuştur. Vuran İHA mı, füze mi, kim düzenledi bilinmiyor.Amerika damüttefikini son teknolojiye sahip olmasına rağmen koruyamamış, o da tartışılıyor.Yemen'deSuudigüçleriyle savaşanŞii Husigüçleri saldırıyı üstlenmiş olsalar dahiABD İran'ı suçluyor. Ve işler karışıyor. Bu işin siyasi tarafı...

        Saldırılar sebebiyleSuudi Arabistan'ın petrol ihracat kapasitesi yarıya indi. Dünya petrol üretimi %5 düştü. İşin ekonomik boyutu da büyük. Dengeleri değiştirecek cinsten.

        REKLAM

        Şimdi gelelim konunun en önemli tarafına. Savunma sanayinde ilginç gelişmeler yaşanan insansız hava araçları boyutuna…

        Öyle görünüyor ki bu olayda hem kamikaze İHA'lar hem de seyir füzeleri kullanılmış. Husiler 10 adet İran üretimi Ebabil 2 benzeri Qasef 1 kamikaze İHA'sı kullandıklarını zaten açıkladılar. ABD ise 17 adet hava aracının başarılı olduğunu söylüyor ve seyir füzelerinin üzerinde duruyor. İki açıklama arasında bir rakam farkı var. Ayrıca Yemenli Husiler, İran yardımıyla İHA ve seyir füzesi kabiliyetine sahipler. Yani ABD’yi haklı çıkaracak yeterli argüman var. Ancak işin muhatabı Husiler ise mevzu başka, İran ile irtibatlı olursa hadiseler başkalaşabilir.

        Husiler tarafındaki sıkıntılı konu menzil yetersizliği. Husiler bulundukları yerden Aramco’yu vuracak menzilde ürünlere sahip olmadıkları, dolayısıyla adresin başka yer olabileceği hususu ABD’nin gündeminde. Irak içindeki İran destekli grupların saldırıyıBasra'dan yapmış olabilecekleri de değerlendiriliyor.

        AncakHusiler, daha önce deRiyad’ın kuzeyinde,Yemen'den en az 800 km uzaklıkta bulunan boru hattı pompa istasyonlarını da kamikaze İHA'larla vurmuşlardı. Dolayısıyla 2Aramcorafinerisi biraz daha uzakta olduğu için onları da vurabilecekleri göz ardı edilmemesi gerekiyor. Ayrıcaİranda bu kadar detayları hesap edecek bir ülke.

        Neden Suudi veya ABD sistemleri engelleyemedi?

        ABD veya onun desteğiyle Suudi sistemlerinin bu saldırıları neden engelleyemediği sorusu önemli. Cevabı da iki alternatifli olarak verilebilir.

        Birincisi, çok fazla hava aracıyla aynı anda saldırı yapılarak hava savunma sistemlerini başarısız hale getirilmiş olabilir. Hedefe ulaşan hava aracı sayısı 17 adet olarak ifade edildiğine göre çok sayıda sistemin hedefe ulaşmadan düştüğü ya da düşürüldüğü söyleniyor.

        İkincisi ise, kamikaze İHA'ların boyutlarının küçük ve aynı zamanda kompozit ağırlıklı malzemeden olması nedeniyle radar kesit alanlarının oldukça düşük kalması. Görülmesi bile zor oluyor. Bu sebeple klasik hava savunma radarlarıyla tespiti ve aynı zamanda kilit atılması oldukça zor.

        Özetle, dünya yeni ve farklı bir döneme girmiş durumda. Kümeler halinde kamikaze İHA’lar ve seyir füzeleri yeni tartışma alanımız.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ