Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşeron işçi kadro için son virajlar! Bakan Ağbal'dan son dakika taşeron açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Taşerona kadro için bekleyişini sürdüren binlerce işçi için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeli haberi vermiş ve taşeron düzenlemesi resmen başlamıştı. Düzenlemeyle birlikte kadronun ne zaman verileceğini araştıran vatandaşlar, merakla bu tarihin açıklanmasını bekliyor. Öte yandan taşerona kadroda son dakika gelişmeleri de yaşanıyor. İşte taşeron düzenlemesinde son durum ve yaşanan gelişmeler.

        TAŞERONA KADRODA SON DURUM

        Taşeron işçileri, kadrolu pozisyonda çalışabilmek için hükümetin kadro müjdesinin ardından bekleyişe geçti. Kadronun verileceği tarihi merakla bekleyen taşeron işçileri için yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

        TBMM'den edinilen bilgiye göre, kamuda çalışan taşeron işçilere kadronun KHK ile verileceği öğrenildi. Böylece çıkacak olan Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçileri kadrolu olacak.

        BAKAN AĞBAL'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron düzenlemesine ilişkin olarak, "Şu anda yaklaşık bir milyonun üzerindeki personel çalıştırmasına dayalı hizmet alkımı ihalesi çerçevesinde çalışan insanlarımız var. Bu düzenlemenin yılbaşından önce çıkmasını istiyorlar. Şu anda taşerondan kamuya geçişle ilgili Çalışma Bakanımızla birlikte iki Bakanlık yoğun bir şekilde çalışıyor. Hemen hemen çalışmalar teknik olarak tamamlandı. Ana parametrelerle ilgili kararlar oluşturuldu. İnşallah bütün taşeron yanında çalışan vatandaşlarımıza bekledikleri, bir an önce hayata geçmesini istedikleri düzenlemeyi yılbaşından önce hayata geçireceğiz" ifadesini kullandı.

        CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALTAY'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        REKLAM

        CHP Grup Başkanvekili Altay, bir soru üzerine de taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin, iktidar yetkililerince, bütçe görüşmeleri sonuna yetiştirileceğini kendilerine söylendiğini belirterek, "Geldiğimiz noktada bunun bütçenin sonuna yetişmesi çok şey görünmüyor. Taşeron daha Meclise gelmedi. Belli ki hükümet, taşeron kanunuyla ilgili kendi içinde netlik sağlayamadı ama bir şey kesin bütçenin bittiği günün ertesinde Meclise getireceklerini söylemişlerdi. Biz de buyurun getirin her türlü katkıya, desteğe açık ve hazırız demiştik." ifadesini kullandı.

        Konunun kanun hükmünde kararnameyle düzenlenmesini sağlıklı bulmadıklarını çünkü hükümetin taşeron teklifinde adaletsizlik, eşitsizlik olacağını öngördüklerini dile getiren Altay, "KHK ile gelmesi anayasaya aykırılık noktasında elimizi zorlaştırır. Taşeron, kanun teklifi olarak gelsin, adil, hukuki gelsin. Sendikalı bir işçinin hakkı neyse taşeron işçisinin bu hakkı almasını istiyoruz. Böyle bir teklifi buyursunlar getirsinler söz veriyoruz 2 saat içinde Meclisten geçmesi için tüm desteğimizi veririz." dedi.

        TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİNDE SONA DOĞRU

        Kamuda çalışantaşeronişçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

        Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bintaşeronişçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Düzenlemenin kapsamıyla ilgili bazı belirsizlikler sürerken bu süreçte işçi sendikalarının talepleri de öne çıkıyor.

        Özellikle KİT'lerde çalışan yaklaşık 50 bintaşeronişçisinin de kadro düzenlemesine dahil edilmesini isteyen sendikalar, bu kapsamda 15 Aralık Cuma günü talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na iletmişti.

        Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu arasındaki görüşmede, KİT’lerdeki yaklaşık 50 bintaşeronişçisinin de düzenlemeye dahil edilmesi yönünde fikir birliğine varıldığı öğrenildi.

        Taşeronişçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemeyi bu yıl içerisinde yasalaştırmayı amaçlayan hükümet, yılın bitimine sayılı günler kala çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıklarının yürüttüğü çalışmada sona gelindi.

        Taşeronişçileri kadroya kavuşturacak düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşılması ve ardından hızlı bir şekilde yasalaşması yönünde adımların atılması öngörülüyor.

        Öne sınav, sonra güvenlik soruşturması

        Taşeronişçilerin kadroya alınmasında yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmayacak. Kadroya geçmek isteyentaşeronişçiler öncelikle çalıştıkları kurumlara başvuruda bulunacak, başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak.

        Sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Emekli olup kamudataşeronişçi olarak çalışanlar, emekli statüsünde oldukları için kadro imkanından faydalanamayacak.

        Kadroya kavuşacak işçiler mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artışlar yapılacak.

        TAŞERONA KADRO KONUSUNDA YAPILAN AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taşeron düzenlemesine ilişkin açıklaması

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'na katıldı.

        REKLAM

        İstihdam Şurası'nda taşeron düzenlemesine ilişkin de açıklama yapan Erdoğan, "Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı." dedi.

        Başbakan Binali Yıldırım'dan taşeron açıklaması

        Başbakan Binali Yıldırım, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) personelinin kadroya alınmayacağı yönündeki haberlere ilişkin, "Taşeronların elbette daimi kadroya alınması ile ilgili çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Biz henüz içeriği nedir, kimler vardır, kimler yoktur, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacak. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin" dedi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'ndan taşeron işçiye kadro konusunda açıklama

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, çocuk işçiliğine sıfır tolerans ilkesiyle yaklaştıklarını bildirdi.

        Sarıeroğlu, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

        REKLAM

        Bakan Sarıeroğlu, gençlerin istihdama katılımı konusunda ileriki dönemde hayata geçirecekleri çalışmalar olacağını belirterek, istihdam seferberliği kapsamında işbaşı eğitim programına daha çok gençlerin ilgi göstermesini beklediklerini ifade etti.

        Kadın istihdamını da artırmak istediklerini söyleyen Sarıeroğlu, mesleki eğitim kurslarından son 12 yılda 753 bin kadının faydalandığını dile getirdi.

        Çocuk işçiliği konusuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Sarıeroğlu, "Biz çocuk işçiliğine sıfır tolerans ilkesiyle yaklaşıyoruz. Özellikle tarlada çalışan çocuklarla alakalı olarak son iki aydır denetim faliyetlerimizi gerek Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından gerekse iş teftiş tarafından sürdürüyoruz." diye konuştu.

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan taşeron açıklaması

        Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler'de yapılan Ticaret Odaları Konseyi toplantısındaki konuşmasında taşerona kadro verilmesi konusunda konuştu.

        Hisarcıklıoğlu, bu çalkantılı dönemin en az hasarla atlatılması için reel sektöre destekler verileceğine inandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Taşeronişçilerin kadroya alınması sosyal anlamda olumlu bir adım ancaktaşeronfirmalar, bir anda tüm işlerini kaybetme noktasına geldi. Bunların banka borçları, çalışanları var. Ne olacakları, nasıl ayakta kalacakları belli değil. Bunlara bir alternatif, bir çıkış yolu sunulmalı."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ