Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Vitiligo hastası Roger Monte'nin ten rengi giderek beyaza dönüyor
        1

        Brezilya'da yaşayan 37 yaşındaki model Roger Monte, 23 yaşındayken bir cilt rahatsızlığı olan vitiligo olduğunu öğrendi.

        2

        Melanin adı verilen pigment eksikliği nedeniyle cildi yavaş yavaş beyazlaşan Monte, yıllar boyunca önyargılı bakışlara maruz kaldı.

        3

        Öyle ki cildindeki renk eşitsizliğinden dolayı yabancılar, bulaşıcı hastalık kapabileceğini düşünüp Monte'nin yanına oturmaktan çekindi.

        4

        Genç adam cildinin beyazlaşması nedeniyle yıllar boyunca aynalara küstü, depresyonla mücadele etmek zorunda kaldı.

        5

        Monte, ten rengini gizlemek için kendisini ağır makyajlar yapmak zorunda hissetti.

        6

        İlk vitiligo lekesini 23 yaşında fark eden Monte'nin hayatı 2016 yılında değişti... Yeni arkadaşlarına durumundan bahseden genç adam, aldığı olumlu yorumlardan sonra sosyal medyada lekelerini kapatmadan bir fotoğraf paylaştı ve aldığı pozitif geri dönüşlerin ardından kendisini gizlememeye karar verdi.

        7

        Monte yaşadığı o yılları şöyle anlatıyor:

        "Cildimin pigmentasyonunu kaybettiğini görmek benim için korkunçtu. Henüz başlamış olan hayatımın o anda bittiğini sanıyordum. Vitiligonun duygusal stres nedeniyle gelişebileceğini öğrendiğimde, her gün kendimi bunun için suçluyordum."

        8

        "Gerçekten karanlık yıllar geçirdim ve aynada kendime bile bakamadım. Durumumu hiç kabul etmedim ve lekelerimi kapatmak için makyaj yapmaya başladım. Plaja ya da spor salonuna gitmeyi hiç sevmiyordum. Yoldan geçen birinin bile lekelerimi fark edeceğinden çok korktum"

        9

        "2016'da, cildimdeki lekelerimin eşsiz olduğunu görmeme yardımcı olan inanılmaz arkadaşlarla tanıştım. Bir gün yeni uyandım, cep telefonumu çıkardım, fotoğraf çektim ve Instagram'da paylaştım."

        10

        "Hiç bu kadar çok yorum ve beğeni alan bir fotoğrafım olmamıştı. Yıllardır görmediğim insanlar cildimi övüyor ve rahatsızlığım olduğunu fark etmediklerini söylüyorlardı."

        11

        Fotoğraflarını paylaştıktan sonra ilgiyle karşılanan Roger, birkaç fotoğrafçıyla tanıştı ve modellik yapmaya başladı.

        12

        Genç adam, şimdilerde bu rahatsızlığa sahip olanlara ilham oluyor.

        13
        14

        GÜZELLİK ALGISINI DEĞİŞTİREN KADIN!

        Instagram'da süper model Tyra Banks tarafından keşfedilen Kanadalı model Winnie Harlow, deri hastalığı vitiligoya sahip olmasıyla tanınıyor.

        15

        Dört yaşından beri cildin pigment kaybetmesine sebep olan, vitiligo ile yaşayan Harlow pek çok zorlukla mücadele etmek zorunda kaldı.

        16

        Küçüklüğünden beri alaylara, kötü yorumlara maruz kalan genç kadın okulda karşılaştığı dışlayıcı tutum nedeniyle eğitimini yarım bıraktı.

        17

        Asla pes etmeyen güzel kadın, America's Next Top Model yarışmasına katıldıktan sonra dünyanın en popüler modellerinden biri haline geldi.

        18

        Şimdilerde en büyük markalarla çalışan Harlow, şöhretini vitiligo hastalığı sözcüsü olarak kullanmayı da ihmal etmiyor ve kendisi gibi olanlara yardım ediyor.