Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Türkiye’nin ilk oyunlu klasik müzik konserini düzenleyen Yaprak Sandalcı, 5-45 yaş aralığında müzikle uğraşanlara farklı bir deneyim sunuyor

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Hem çocukları sanatla büyütelim istiyoruz, daha anne karnındayken Mozart dinletiyoruz hem de klasik müzik konserlerine 7 yaşından küçükleri almıyoruz. Piyano öğretmeni Yaprak Sandalcı buna 10 yıl önce “Olmaz” dedi. Klasik Batı müziğine ilgi duyan çocuklar için oyunlu klasik müzik konserleri vermeye başladı. Kurduğu “Oyunlu Klasik Müzik Konseri” projesi ve “Koroporte” adıyla kurduğu gösteri topluluğuyla 10 yıl içinde birçok oyun sahneledi.

        Yaptığı işi tarif etmek zor aslında, kısaca “Klasik müziğin temel taşlarını oluşturan dev yapıtların hikâyelerinin, Yaprak Sandalcı tarafından şarkı sözlerine dönüştürülüp oyunlaştırılması” diyebiliriz. Aslında izlediğiniz tam olarak müzikli bir tiyatro oyunu değil, oyunlaştırılmış klasik müzik konseri.

        Yeni oyunları “Gizemli İpucu: Çıkrık” bugün ve yarın Fulya Sanat Merkezi’nde ücretsiz sahnelenecek. Oyunda sunumu da Ayla Algan üstleniyor. Oyun öncesi Sandalcı ile konuştuk.

        ■ Projeye nasıl başladınız?

        Çocuklar için yazılmış klasik müzik eserlerini 2 kategoride sınıflandırmak gerek. Biri çocukların çalması, diğeri ise dinlemesi için yazılmış olan eserler. İlki için ne kadar çok eser varsa ikincisi için bir o kadar az eser var. Bunların seslendirilmesi de senede bir ya da iki kez 23 Nisan haftasında gerçekleştirilir. 2005’te Koroporte kurulduğunda durum bundan ibaretti. Konusu, hikâyesi olan ya da bir imgeyi canlandıran ancak çocuklar için yazılmamış eserleri ele alarak onları çocukların seyredebileceği oyunlar eşliğinde sahnelemeyi düşündüm. “Mussorgsky: Bir Sergiden Tablolar”, “Grieg: Peer Gynt, Korsakov: Şehrazad” senfoni orkestralarının en çok çaldığı eserlerdir ancak konser salonlarında biletlerde “7 yaşından küçükler giremez” yazar. Bu kuralı yıkmayı hedefledim. Ayda bir kere her yaştançocuk ve yetişkinin gelebileceği bir konser formatı olarak “Oyunlu Klasik Müzik Konseri” projesini geliştirdim.

        ■ Çocuklar tiyatro eğitimi mi alıyor aynı zamanda?

        Projeye kimler katılabiliyor? Projeye temiz sesi olan, önüne gelen notayı yardım almadan okuyabilecek temel solfej formasyonu olan, sahnede olmayı, sanat üretmeyi arzulayan her yaştan herkes katılabilir. Bu projede 5 anne çocuklarıyla sahnede yer alıyor. Üstelik öyle yetenekliler ki her sene aldığımız profesyonel tiyatrocu desteğine de gerek bırakmadılar.

        ■ Projeye adını veren ‘çıkrık’ın ilginç de bir hikâyesi var...

        “Çıkrık” çocukların masallar dışında duymadığı, hatta masalda bile belki dikkatini çekmeyen bir alet. İnsanlık tarihinde ise önemli bir işlevi var. Birinci sanayi devriminin başlangıcı; çıkrık ve buharlı geminin icadı olarak kabul ediliyor. Biriyle tekstil, diğeriyle ticaret mümkün olmuş. Buharlı gemiyi Koç Müzesi’nde görebiliyordu çocuklar. Gerçek bir çıkrığı ise bizim gösterimizde görebilecekler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ