Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HEYELAN FACİASI... Son dakika: Anne ile oğlu heyelan altında kalmıştı! Cansız bedenleri bulundu! - Öne Çıkan Haberler

        Zonguldakta heyelan nedeniyle tek katlı müstakil evin yıkılması sonucu göçük altında kalan anne ve oğlunun bulunması için arama kurtarma çalışması gerçekleştiriliyor.

        Kentte dün etkili olan yağış sonucu Asma Mahallesi Tulumba Sokakta yaşanan heyelan sonrası göçük altında kalan Perihan Çakar (82) ile oğlu Sait Çakarın (51) bulunması için başlatılan çalışmalara olumsuz hava koşulları nedeniyle gece ara verildi.

        YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

        Çalışmalar günün aydınlanmasıyla yeniden başladı. Ekiplerce yapılan incelemede göçük alanın güvenli olduğunun belirlenmesinin ardından AFAD koordinesinde Zonguldak Belediyesi, jandarma ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekipleri alana giriş yaptı.

        Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, anne ve oğlunu kurtarmak için ekipler seferber oldu.

        İKİSİNİN DE CANSIZ BEDENİ BULUNDU

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 2 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileriz. Büyük bir gayret ve özveriyle çalışan tüm ekiplerimize Milletimiz adına şükranlarımızı sunarız" ifadelerine yer verildi.

        8 İLDEN EKİPLER GELDİ

        Zonguldak’ta meydana gelen heyelanla ilgili AFAD Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda 21 personelin göçük altında kaldığı ve kurtarılarak hastanelere kaldırıldıkları belirtildi.

        "Göçük altında kalan anne ve oğlu için arama- kurtarma çalışmalarına, madenci, itfaiye ve 112 ekiplerinin katıldığının belirtildiği açıklamada, Arama- kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana gelmiş ve ekiplerimizden 21 personel göçük altında kalmıştır. Göçük altında kalan personellerimiz kurtarılarak hastaneye sevk edilmiş olup sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi alınmıştır. Yaralı personelimize Allah'tan acil şifalar dileriz. Bölgede arama- kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ankara, Sakarya, İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar, Düzce, Çorum, Karabük AFAD il ekiplerimizden Arama- Kurtarma Personelimiz, araç ile çalışmalara destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir." ifadeleri yer aldı.

        Perihan Çakar (82) ile oğlu Sait Çakar'ın (51) göçük altında.

        O ANLARI ANLATTI

        İlk heyelan sonrası arama- kurtarma ekiplerinin toprak altında kaldığı 2'nci heyelan anlarını anlatan Hayrullah Malakçı (60), "Çalışma anında aniden orada ikinci kayma oldu. O anda orası karıştı. Kime ne olduğu belli olmadı. O anda canla başla çalışıldı. Orada emniyet güçleri duranları dağıttı. Biz de kendimizi zor kurtardık. Kendimizi zor attık aşağıya. Orada kurtarma ekipleri çalışıyordu. Onlar da bir şey anlayamadan hepimiz heyelanı yaşadık. İçeridekileri tanıyorum, onlara ulaşılamadı. O heyelan anında durduruldu çalışma. Şu an devam ediyor. Korktum, kendimi kaybettim o an. Çamurların içinden kaçtık, kıl payı kurtardık kendimizi" dedi.

        İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MÜNİR KARALOĞLU, ZONGULDAK'TA

        İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Zonguldak'ta meydana gelen heyelanlara ilişkin, "Hastaneye kaldırılan 21 yaralıdan 15'i ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edildi, 4'ünün Atatürk Devlet Hastanesi'nde, 2'sinin Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavilerine devam ediliyor. Allah'a hamdolsun hayat tehlikesi olan arkadaşımız yok. Birinin ayağında kırık, diğerlerinde doku zedelenmesi var." dedi.

        Karaloğlu, İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) Zonguldak'ta aynı bölgede meydana gelen iki heyelanla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

        Daha sonra açıklama yapan Karaloğlu, saat 19.53 civarında Zonguldak merkez ilçesi Asma Mahallesi Tulumba Sokak'ta heyelan meydana geldiğini, heyelan nedeniyle tek katlı bir evin yıkıldığını ve Perihan Çakar (82) ile oğlu Sait Çakar'ın (51) göçük altında kaldığını söyledi.

        Karaloğlu, ihbar alınır alınmaz AFAD, Zonguldak Belediyesi, jandarma, polis, sağlık, UMKE ekipleri ile TTK'nin madencilerinin, bölgeye intikal ettiğini ve arama kurtarma faaliyetlerine başladığını kaydetti.

        Bölgede yağışın devam ettiğini, saat 22.00 civarında arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekipten 21 kişinin ikinci heyelanda yaralandığını dile getiren Karaloğlu, "Hastaneye kaldırılan 21 yaralıdan 15'i ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edildi, 4'ünün Atatürk Devlet Hastanesi'nde, 2'sinin Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavilerine devam ediliyor. Allah'a hamdolsun hayat tehlikesi olan arkadaşımız yok. Birinin ayağında kırık, diğerlerinde doku zedelenmesi var." diye konuştu.

        Karaloğlu, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili, "Şu anda arama kurtarma faaliyetlerine mecburen ara vermiş durumdayız. Hala risk var, tehlike var. Ancak sabah gün doğumundan sonra saat 08.00'dan sonra yeniden arama kurtarma faaliyetlerine başlayabileceğiz." dedi.

        "BÖLGEDE RİSK ALTINDA OLAN 14 EVİMİZ TAHLİYE EDİLDİ"

        Zonguldak bölgesinde 48 saattir yağmurun aralıksız devam ettiğini, metrekareye şu ana kadar 87 kilogram yağmur yağdığını Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerinden öğrendiklerini aktaran Karaloğlu, şöyle devam etti:

        "İnşallah sabah ilk ışıkla beraber arama kurtarma faaliyetlerine devam edeceğiz ve Perihan Çakar ve Sait Çakar isimli iki vatandaşımızı da o bölgeden alırız diye temenni ediyoruz. Bölgede risk altında olan 14 evimiz de tahliye edildi. Bu 14 evden 42 vatandaşımız çıkarıldı. Sayın Valimiz bu vatandaşlarımıza kalma yerleri sağlamıştı fakat vatandaşlarımız kendi akrabalarının yanında kalmayı tercih ettiler. Biz yarın inşallah yine AFAD ekipleri, belediye ekipleri, TTK'nin ekipleri, jandarmamız, emniyetimizle arama faaliyetlerine devam edeceğiz."

        Karaloğlu, ilk heyelanın altında kalanların yerinin tespitine yönelik soru üzerine, "İkinci heyelan olduğunda aslında birinin arkadaşlar yerini tespit etmişlerdi. Onu çıkarmak üzere zaten mücadele ederken ikinci heyelan oluştu. Birinin yerini biliyoruz gibi. İkinci heyelanda da yerinin çok değiştiğini varsaymıyor arkadaşlar. Ama ikinci vatandaşımızın yeriyle ilgili şu anda bir bilgimiz yok." dedi.

        BÖLGEYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

        AFAD, bölgede arama-kurtarma çalışmalarına devam edildiğini ve Ankara, Sakarya, İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar, Düzce, Çorum, Karabük AFAD il ekiplerinden 78 arama-kurtarma personeli ve 19 aracın çalışmalara destek vermek üzere bölgeye sevk edildiğini açıkladı.

        NE OLDU?

        Olay, akşam saatlerinde Asma Mahallesi Tulumba Üstü Sokak mevkisinde yaşandı. Kentte etkisini sürdüren yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Perihan Çakar'a ait ev heyelanla gelen toprak ve kaya parçalarının altında kalıp yıkıldı. Evin yıkıldığını fark eden çevredeki vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi.

        REKLAM

        Evde yaşayan anne Perihan Çakar ve oğlu Sait Çakar'a ulaşılamadı. Ekipler, anne ve oğlun yakınlarından da dışarıda olup olmadıklarına dair bilgi alamadı. Anne ve oğlunun heyelan altında kalıp yıkılan evin içinde olma ihtimaline karşı arama- kurtarma çalışması başlatıldı, çevrede de güvenlik önlemi alındı.

        İKİNCİ HEYELANDA KURTARMA EKİPLERİ TOPRAK ALTINDA KALDI

        Zonguldak'ta heyelan nedeniyle anne ve oğlunun arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede ikinci bir heyelan meydana geldi. Kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, toprak altında kaldı. Bölgeye çok sayıda ambulans, arama-kurtarma ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan maden işçileri sevk edildi. Heyelanın yaşandığı bölgedeki tüm vatandaşlar, tehlike sebebiyle alandan uzaklaştırıldı.

        VALİ HACIBEKTAŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu Habertürk'e şu açıklamayı yaptı:

        Yaklaşık 36 saattir Zonguldak merkez ve ilçelerimizde aralıksız yağış devam ediyor. Akşam saatlerinde 19.56'da merkez Asma mahallesinde bir evin üzerine heyelan gelmesi üzerine 2 vatandaşımızın göçük altında kaldığı ihbarı geldi. Onun üzerine AFAD, itfaiye, UMKE ekiplerimiz müdahaleye başladılar. Tam onlara ulaştığı anda maalesef ekiplerin çalıştığı alana daha büyük bir heyelan oldu. 17 yaralımız var şu anda. Bütün yaralılarımız hastanelere ulaştırıldı. Şu anda heyelan bölgesini tahliye ettik. Oradaki bütün vatandaşlarımızı tahliye ettik. Emniyetli bir şekilde sadece orayı arayacak ekip heyelan bölgesinde çalışmalarına devam ediyor. İlk enkazda kalan 2 vatandaşımız, biri 85 yaşında Perihan Çakar, oğlu 45 yaşlarında Sait Çakar, enkaz altında. İkinci heyelanda enkaz altında kalan ekiplerimizden yok diye değerlendiriyoruz. 17 arkadaşımızı hastanelere tahliye ettik. Yaralıların hepsi hastanelere ulaştı, tedavileri yapılıyor. 2 yaralının durumunun ağır olduğunu arkadaşlarımız bildirdi. Tüm ekiplerimiz teyakkuz halinde bekliyor. Sabah Ereğli-Alaplı yolunda heyelan oldu. Çalışmalarla yol açıldı. Gün içerisinde bütün teknik ekiplerimiz riskli heyelan bölgelerini gözetlemek üzere çalışma yapıldı. Şu anda yağış devam ediyor. Sabaha kadar da yağışın devam edeceği öngörülüyor. Bütün ekiplerimiz ayakta.

        AFAD'TAN AÇIKLAMA: PERSONELİMİZİN SAĞLIK DURUMLARI İYİ

        AFAD sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Zonguldak'ta meydana gelen heyelanla ilgili şu paylaşımda bulundu:

        9 Aralık 2023 saat 20.00 sıralarında, Asma mahallesi Tulumbaüstü sokakta bulunan iki katlı bir ev heyelan sebebi ile çökmüştür.

        ▪️ Göçük altında kalan iki vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına süratle başlanmış olup, çalışmalarda AFAD, jandarma, madenci, itfaiye ve 112 sağlık ekipleri görev almaktadır.

        ▪️ Arama kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana gelmiş ve ekiplerimizden 21 personel göçük altında kalmıştır.

        ▪️ Göçük altında kalan personellerimiz kurtarılarak hastaneye sevk edilmiş olup sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi alınmıştır.

        Yaralı personelimize Allah'tan acil şifalar dileriz.

        Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

        ▪️ Ankara, Sakarya, İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar, Düzce, Çorum, Karabük AFAD il ekiplerimizden 7️8 Arama Kurtarma Personelimiz, 19 araç ile çalışmalara destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir.

        Gelişmeleri takip ediyoruz.

        Haberin görselleri DHA tarafından servis edilmiştir

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ