Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bugün bile dünyanın birçok yerinde olumsuz değerlendiriliyor: 13 sayısı neden uğursuz olarak kabul edilir?
        1

        13 sayısının kötü bir şöhrete sahip olduğunu biliyoruz. Öyle ki birçok korku filminde, olaylar genelde 13 numaralı kapının arkasında oluyor. Peki, bu sayı ne yaptı da böyle kötü bir şöhreti hak etti? Farklı inanışları ele alalım. İnanış diyoruz ki çünkü bu konuda her farklı birçok inanış var.

        2

        Leonardo Da Vinci tarafından yapılan Son Akşam Yemeği tablosunda, İsa'ya ihanet ederek onun çarmıha gerilmesini sağlayan Yahu'danın 13.kişi olarak masada yer aldığı düşünülüyor.

        Başka bir görüş olarak, tabloda 12 havari ve İsa var. 13 kişinin yediği yemek sonrası felaketler silsiles başlıyor ve İsa çarmıha geriliyor. Bu sebepten ötürü, 13 sayısı uğursuz olarak kabul ediliyor.

        3

        13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.

        4

        İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni; İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olmasıydı.

        5

        İskandinav mitolojisinde geçen bir öyküye göre, 12 tanrı Valhalla'da bir yemeğe davet edilir ve bir sofranın etrafında toplanırlar. Tam o sırada yanlarına davetsiz bir misafir gelir. 13. kişi olarak gelen ''Loki'' adlı bu kişi, sofradaki 12 tanrıdan en favorisi olan iyilik tanrısı Balder'ı öldürerek eğlenceyi bozar. Tanrı Balder ölünce, bu sayı uğursuz olarak kabul edilir.

        6

        13 HÂLÂ UĞURSUZ SAYILIYOR

        - Dünyanın bazı lüks otellerinin asansörlerinde 13. kat düğmesi yoktur. Ayrıca 13 sayısını taşıyan odalar ve 13. kat da yoktur.

        - Dünyanın bazı başka yerlerinde evlerin kapı numaraları 13 olmasın diye ''12+1'' şeklinde yazılır.

        - Tarot kartlarında 13. kart, ''ölüm'' kartıdır.

        - Çoğu zaman yaşanan bazı tesadüfler, 13 sayısının uğursuzluğuna yorulmuştur. Örneğin 1970 yılında, NASA'nın insanlı Ay yolculuğunun 7. uçuşu olan ''Apollo 13'' projesinin başarısız olmasına neden olarak, isminde geçen 13 sayısı gösterilmektedir.