Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 9 Mayıs Zafer Günü nedir, tarihte ne oldu? Rusya 9 Mayıs Zafer Günü (Bayramı) anlamı ve önemi
        1

        Rusya, her yıl 9 Mayıs'ta İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferini kutluyor. Zafer Günü veya diğer adıyla 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür. Zafer Günü ülkede birçok aile için çok anlamlı bir bayramdır. İşte 9 Mayıs Zafer Günü tarihçesi...

        2

        9 MAYIS ZAFER GÜNÜ NEDİR?

        İkinci Dünya Savaşı, bugüne kadarki en büyük savaştı. Savaş Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı ve 1945'te sona erdi.

        Sovyetler Birliği bu savaşta Nazi Almanyasını yenilgiye uğratan ittifakın bir parçasıydı ve muhtemelen savaştan en çok etkilenen ülkeydi. Çünkü savaşın büyük bölümü Rusya topraklarında yaşandı.

        Mayıs 1945'te Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda koşulsuz teslim anlaşması imzalayarak Avrupa'da yenilgiyi kabul etti. Bu belge, kıtadaki savaşı durdurdu. Ama Asya'da Japonya'yla savaş aynı yılın Ağustos ayına kadar sürdü.

        Almanya 8 Mayıs 1945'te yerel saatle 23.01'de tüm operasyonlarını durdurarak resmî olarak teslim oldu. Rusya'da saat gece yarısını geçmişti.

        3

        Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de 8 Mayıs'ta Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanıyor.

        Savaşın bitiminden yaklaşık 20 yıl sonrasına kadar 9 Mayıs Sovyetler Birliği'nde ulusal bayram değildi ve sadece büyük kentlerde havai fişekler ve yerel etkinliklerle kutlanıyordu.

        1963'te dönemin SSCB lideri Leonid Brejnev, Nazi Almanyası'na karşı bir zafer kültü politikası uygulamaya başladı. Bazılarına göre bunun amacı ülkenin zayıflayan ideolojik temellerini ve yurtseverlik hissiyatını güçlendirmekti.

        Sovyetler Birliği lideri Leonid Brejnev döneminde Zafer Günü'nün önemi arttı. 9 Mayıs'ta tüm ülkede kutlamalar ve Kızıl Meydan'da askeri tören yapılmaya başlandı. 9 Mayıs resmi tatil ilan edildi.

        4

        9 MAYIS KUTLAMALARI

        Ermenistan SSC Ermenistan Ermenistan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Azerbaycan SSC Azerbaycan Azerbaycan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Beyaz Rusya SSC Belarus Belarus resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Gürcistan SSC Gürcistan Gürcistan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Doğu Almanya Almanya Almanya: Her ne kadar 1990'a kadar Doğu Berlin'de Rus ve Yahudi toplumları tarafından kutlama yapıldıysa da asla resmî tatil yapılmadı ve tanınmadı.

        Kazakistan SSC Kazakistan Kazakistan resmen 9 Mayıs 1947'den itibaren tanıdı. Tatil bazen 10 ve 11 Mayıs'ta diğer ulusal tatillerle bağlantılı olarak kutlanır.

        Kırgızistan SSC Kırgızistan Kırgızistan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Moldova SSC Moldova Moldova resmen 9 Mayıs 1951'den itibaren tanıdı.

        Rusya SFSC Rusya Rusya resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Tacikistan SSC Tacikistan Tacikistan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Türkmenistan SSC Türkmenistan Türkmenistan resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı.

        Ukrayna SSC Ukrayna Ukrayna resmen 9 Mayıs 1946'dan itibaren tanıdı fakat iş tatili olarak düşünülmedi ve resmî tatil olmadı.

        Özbekistan SSC Özbekistan Özbekistan resmen 9 Mayıs 1946'dan 1988'e kadar tanıdı. 1999'da tekrar özel bir gün statüsü kazandı.

        İsrail resmen 9 Mayıs 2000'den itibaren tanıdı.

        Birçok dünya ülkesinde Russofon (Rusça konuşanlar) nüfusu umursamaz bir şekilde yerel tatil olarak bu günü kutlar. ABD ve Kanada'da birçok Rus toplumu, örneğin Estonya'da, Letonya'da, Litvanya'da umumi toplantılar düzenler. Avrupa'da çok dilli yayın yapan bazı televizyon zincirleri, Rus devlet başkanının Zafer Konuşmasını ve Kızıl Meydan'da geçit törenini göstermektedir.

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ