Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Çin'in "jeopolitik olarak en büyük siyasi zorluk" olduğunu belirtti | Dış Haberler

        ABD Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde, Çin ziyaretinde Başkan Donald Trump'a eşlik eden Rubio'nun yola çıkmadan Amerikan Fox News kanalına verdiği röportaj yayımlandı.

        Trump ve Xi görüşmesi sona erdi
        Trump ve Xi görüşmesi sona erdi Haberi Görüntüle

        Çin'i, ABD'nin "en büyük jeopolitik düşmanı" olarak görüp görmediği sorusuna Rubio, "Bu hem jeopolitik olarak en büyük siyasi zorluğumuz hem de yönetmemiz gereken en önemli ilişki. Çin büyük ve güçlü bir ülke. Büyümeye devam edecek" yanıtını verdi.

        Rubio, ABD'nin çıkarlarıyla Çin'in çıkarlarının çatışacağı durumlar olabileceğine işaret ederek, "Savaşları önlemek, dünyada barış ve istikrarı korumak için bunları yönetmek zorunda kalacağız" dedi.

        Çin ile bazı işbirliği alanları da olabileceğini ve bunlardan da uzaklaşmamaya özen göstermek istediklerini vurgulayan Rubio, ABD'nin ticaret konusunda Çin'e veya herhangi bir ülkeye bağımlı olamayacağını ancak "Çin'in dünyanın yüzde 100 oranında kendilerine bağımlı olmasını" istediğini savundu.

        Rubio, Hürmüz Boğazı'ndaki duruma ilişkin ise "Bunu çözmek onların çıkarına ve İran'ın şu anda Basra Körfezi'nde yaptıklarından ve yapmaya çalıştıklarından vazgeçmesi için daha aktif bir rol oynamaları için onları ikna etmeyi umuyoruz." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO

        Nedir Ne Değildir? - 12 Mayıs 2026 (ABD İran'ın Teklifini Neden Reddetti?)

        ABD yeni saldırıya mı hazırlanıyor? Ateşkes bozulmak üzere mi? ABD İran'ın teklifini neden reddetti? Tahran ne istedi, Washington ne dayattı? Müzakereler artık kilitlendi mi? %90 Zenginleştirme ne demek? Trump'ı asıl zorlayan Netanyahu mu? En kilit konu uranyum mu? ABD-Çin görüşmesi ne getirecek? Hü...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ