Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bebekler neden kundaklanır? Kundaklamanın yararları ve riskleri nelerdir?
        1

        Bebekler, ana rahmini anımsattığı için kundaklanır. Bebeğin etrafına sıkıca sarılan battaniye ona, ana rahmini hatırlatacağı için bebeği sakinleştirir ve kaliteli bir şekilde uyumasını sağlar.

        Bazı ebeveynler, yenidoğan bebeklerini kundaklamanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyor, bazıları ise bu fikre tamamen karşı. Ancak bebekleri kundaklamak tamamen sağlıklı ve çok eski zamanlardan beri yapılan bir uygulama. Burada, dikkat edilmesi gereken husus; kundaklamanın doğru şekilde yapılması.

        2

        Öncelikle, kundaklanan bebekler kesinlikle sırt üstü yatırılmalıdır ve bebeğin gece boyu hareket etmeyeceğinden emin olunmalıdır. Kundaktaki bebeğin hareket etmesi, boğulma ile sonuçlanabilir.

        Peki, bebeğinizi ne zaman kundaklamayı bırakmalısınız? Bunun kesin bir yaş sınırı yok. Bebek dönme ve hareket etme belirtileri gösterdiğinde kesinlikle kundak bırakılmalıdır. Bu, bazı bebekler için 2 ayken bazıları için daha fazla olabilir.

        3

        BEBEKLERİ KUNDAKLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

        Bebeğinizi kundaklarken, beşikte fazla battaniye bulundurmayın. Henüz kullanılmamış kundak battaniyesi de dâhil olmak üzere gereksiz bir battaniye bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve boğulma riskini artırabilir.

        4

        Bununla beraber, kundağın bebeğin göğsüne ve ciğerlerine çok fazla baskı uygulayabilecek şekilde yapılmaması gerekir. Ayrıca, kundaklanan bebeklerin kendi beşiğinde yatması daha güvenlidir, ebeveynler bu dönemde çocuklarını kendi yatağına almamalıdır.

        5

        Kundaklamanın bazı riskleri de vardır. Kundaklama, bebeğin uyarılmasını azaltabilir, böylece uyanmaları zorlaşır. Bu nedenle kundaklama yeni, uykusuz ebeveynlere çok çekici gelebilir ancak bu durum Ani Bebek Ölüm Sendromunun nedenlerinden biri olabilir.

        Kaynak: Healthy Children

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ