Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bunları Biliyor muydunuz Bir insanın duyabileceği en büyük fiziksel acı nedir?
        1

        BİR İNSANIN HİSSEDEBİLECEĞİ EN YÜKSEK ACI NEDİR?

        Vücuda gelen bir darbe veya hastalık sonucu beynin ve vücudun acıya karşı gösterdi tepkiye fiziksel acı denir.

        Bilim insanları tarafından ağrı eşiği dolorimetre veya kısaca DOL adı verilen bir araç ile ölçülür. Örnek olarak bir kağıt kesiği 2 DOL ölçülmüştür. Ağrı toleransı ise bir kişinin bir acıya en fazla ne kadar dayanabileceğidir. Bireyin ağrı toleransını belirleyen birçok faktör vardır, cinsiyet, yaş, psikolojik ve fizyolojik durum hatta genetik faktörlerdir.

        2

        KEMİK KIRILMASI VE DÖVME YAPTIRMAK

        Dolorimetre ile ölçülebilen acı toleransı Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından tasarlanmıştır. Peki bir insanın hissedebileceği en büyük acı ne kadardır?

        Bir legoya basmak 8 DOL iken bir kemik kırılması veya dövme yaptırmak (dövmenin yapılan bölgesi büyüklüğü ve süresine göre değişir) 18 DOL'a eşittir.

        3

        Kalp krizi geçirmek 33 DOL olarak hesaplanırken, bıçaklanmak kan kaybına yol açtığı için 38 DOL, vurulmak ise 48 DOL'a eşittir.

        4

        BÖBREK TAŞI

        Bir insana en acı verici şeylerden birisi olan böbrek taşı düşürmek ise 50 DOL olarak ölçülmüştür. Ancak erkeklerin testislerine kuvvetli bir darbe alması 52 DOL'den bile fazladır.

        5

        DOĞUM YAPMAK

        Kadınların normal doğum yaparken çektikleri sancının eşiği ise 57 DOL'e denk gelir ve dünyanın en acı verici hislerinde ikinci sırada yer alır.

        6

        Bir trenin veya arabanın çarpması (süratine göre değişiklik gösterir) 67 DOL olarak hesaplanır. İnsanın hissedebileceği en büyük acı ise 70 Dolorimetre ile yanmaktır.

        Kaynak: ResearchGate

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ