Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Bitcoin ve Ethereum toparlanmaya çalışıyor: Bu yıl 1.2 trilyon dolar buharlaştı - Kripto Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçen hafta ABD'de enflasyonun beklentileri aşmasıyla başlayan kripto paralardaki satış süreci dün itibarıyla şiddetli bir hale büründü.

        Bitcoin bugün sabaha karşı 20.950 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla hafif bir toparlanma yaşadı. TSİ 13.30'da 22.500 doların üzerine çıktı. Buna rağmen Bitcoin son 24 saatte yüzde 6.5 düştü.

        Bitcoin cuma günü ABD enflasyon verisi açıklanmadan önce 30.000 doların üzerinde seyrediyordu. Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 8.6 ile yüzde 8.3'lük beklentiyi aşmasıyla piyasalarda Fed'den yarınki toplantıda 75 baz puanlık faiz artırımı gelme ihtimali fiyatlanmaya başladı.

        CELSIUS DA ETKİLEDİ

        Bitcoin yeni haftaya 27.400 dolardan başlarken borsalardaki düşüşe paralel bir şekilde pazartesi günü 25.000 doların altını gördü. Dün ise kripto para fonlama şirketi Celsius'un tüm işlemlerini durdurduğunu açıklaması zaten satış baskısı altındaki Bitcoin'deki düşüşü hızlandırdı. Dün öğlen saatlerinde Bitcoin'deki günlük kayıp yüzde 15'i aştı.

        Celsius kullanıcılara kripto paralarını teminat olarak yatırma karşılığında kredi imkanı sunan bir platform. İşlemlerin durdurulmasıyla milyarlarca dolarlık fonun kilitli kaldığı tahmin ediliyor.

        REKLAM

        1 HAFTADA YÜZDE 30 KAYBETTİRDİ

        Benzer şekilde Ethereum da bugün sabaha karşı 1.100 doların altına geriledi ve 1.094 doları gördü. Ardından yeniden 1.230 dolara çıktı. Son yükselme emarelerine rağmen Bitcoin son 1 haftada yatırımcısına yüzde 23, Ethereum ise yüzde 30 kaybettirdi.

        Bitcoin Kasım 2021'de 69 bin doların üzerini görerek rekor kırmasının ardından 2022 yılına 47.700 dolardan başlamıştı. Yıl genelinde ise başta Nasdaq olmak üzere küresel piyasalarla paralel bir seyir izledi.

        22 Ocak'ta Bitcoin 35.000 dolara gerilemesine rağmen mart sonunda yeniden 47.000 dolara yükselmeyi başarmıştı. Nisan ayından itibaren ise enflasyon endişeleri küresel piyasaları iyice sarmaya başladı. Koronavirüs salgını sonrası henüz lojistik zincirlerde tam düzelme sağlanamamışken Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle gıda ve enerji fiyatlarında sert artış yaşandı. Bu durum tüketici fiyatlarının küresel olarak yükselmesine yol açtı.

        ENFLASYON BEKLENTİYİ AŞTI

        12 Nisan'da ABD enflasyon verisi açıklanmadan önce Bitcoin 42.000 doların üzerindeydi. Ülkede yıllık enflasyonun martta yüzde 8.5 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığının açıklanmasıyla ise kripto paralarda sert bir satış yaşandı. Bitcoin söz konusu günde yüzde 9'a yakın değer kaybederek 40.000 doların altını gördü.

        Halihazırda Fed mart ayında enflasyonla mücadele için 3 yılın ardından ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan yükseltmişti. Mart ayı enflasyonunun beklentileri aşması Fed'den de daha sert adımlar geleceğine yönelik beklentiyi artırdı.

        50 BAZ PUANLIK ARTIRIM GELDİ

        Buna rağmen Bitcoin inişli çıkışlı bir seyir izleyerek 4 Mayıs'a kadar 40.000 dolara yakın bir seviyede kaldı. 4 Mayıs akşamı ise Fed'den 50 baz puanlık faiz artırımı geldi. Faiz kararı öncesi 39.700 doların üzerine çıkan aynı gün hızlı bir şekilde 37.000 doların altına geriledi. Bitcoin 9 Mayıs'ta 35.000 doların altını görmesinin ardından yönünü tam yukarı çevirmişti ki bu sefer de LUNA darbesi geldi.

        LUNA KRİZİ PATLAK VERDİ

        9 Mayıs'ta Terra ağının sabit coin TeraUSD (UST) 1 dolarlık hedef değerinde tutunamadı ve hızla değer kaybetmeye başladı. Bu durum o tarihte en büyük ilk 10 kripto para arasında yer alan Terra ağının yerel parası LUNA'nın da çakılmasına yol açtı. Yatırımcılar yaklaşık 1 haftada 60 milyar doların silindiğine şahit oldu.

        UST krizi patlak vermeden önce 32.000 doların üzerini test eden Bitcoin bu sefer 3 gün içerisinde 28.000 doların altına geriledi. 11 Mayıs'ta ABD'de nisan ayı yıllık enflasyonunun yüzde 8.3 ile yüzde 8.1'lik beklentiyi aşması da düşüşe katkıda bulundu.

        75 BAZ PUAN ARTIRIM BEKLENTİSİ

        Yaklaşık 1 hafta içerisinde LUNA krizinin yarattığı güvensizliği de kısmen üzerinden atan Bitcoin mayısın geri kalanında 30.000 dolarlık psikolojik seviye civarında dolaştı. Geçen cuma Bitcoin 30.100 dolar civarında seyrederken yine ABD enflasyon verisi sebebiyle sert satış yedi. Mayıs'ta ABD'de enflasyonun yüzde 8.6 ile 41 yılın yeni zirvesine ulaştığı açıklandı. Yüzde 8.3'lük beklentinin üzerinde gelen bu veri sonrası ise Fed'den yarınki toplantıda 75 baz puanlık faiz artırımı beklenmeye başladı.

        Cuma günü Barclays, dün ise Goldman Sachs analistleri haziran toplantısındaki faiz artırım beklentilerini 50'den 75 baz puana revize etti. Goldman analistleri temmuzda da 75 baz puanlık faiz artırımı beklediklerini bildirdi.

        RESESYON ENDİŞELERİ

        Bu gelişmelerin üzerine ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 3.30 ile yaklaşık 12 yılın zirvesine yükseldi. Tahvil getirilerindeki yükseliş daha riskli görülen varlıklardan kaçışı tetiklerken, Fed'den sert sıkılaştırma adımlarının ABD ekonomisini resesyona iteceğine yönelik endişeler kripto paraların yanında küresel borsalarda da satışlara yol açtı. Son olarak Morgan Stanley CEO'su James Gorman "Resesyona girmemiz mümkün. Açıkçası bu olasılık şimdi yüzde 50-50" ifadesini kullandı.

        2022 genelinde ise Bitcoin yüzde 53, Ethereum ise yüzde 69 düştü.

        1 TRİLYON DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ

        Dün yaşanan sert düşüşlerle beraber kripto paraların toplam piyasa değeri Şubat 2021'den bu yana ilk kez 1 trilyon doların altına geriledi. Cuma günü ABD enflasyon verisi açıklanmadan önce kripto paraların toplam piyasa değeri 1 trilyon 232 milyar dolar seviyesindeydi. Bu miktar bugün itibarıyla ise 940 milyar dolara geriledi. Yani 4 günde piyasadan 292 milyar dolar silindi.

        Yıl genelindeki kayıp ise çok daha sert oldu. Sene başında kripto paraların toplam piyasa değeri 2 trilyon 188 milyar dolar seviyesindeydi. Yani piyasadan 2022 genelinde 1 trilyon 248 milyar dolar silinmiş oldu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ