Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türk İlaç borsaya geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Türk İlaç ve Serum Sanayi AŞ halka açılıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz onayı alan ve 25-26 Şubat'ta talep toplayacak olan Türk İlaç ve Serum Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal, 2012 yılında kurulan şirketin Sağlık Bakanlığı'nın bağışıklama programında yer alan aşı ürünlerinin Türkiye'deki tedarikinin sağlanması amacıyla kurulduğunu ifade etti. Bakanlığın bağışıklama programında bulunan ve vatandaşlara ücretsiz olarak uygulanan bir çok aşının üreticisinin distribütörlüğünü sürdürdüklerini kaydeden Battal, ilerleyen dönemde hükümetin millileştirme politikası kapsamında aşının stratejik ürün sayılması nedeniyle teknoloji transferi yöntemiyle difteri tetanos aşısını üretmeye başladıklarını kaydetti. Bu iki aşıda Türkiye ihtiyacının tümünü karşıladıklarını anlatan Battal yaptıkları yatırım ile yurtiçi tüketimin 3 katı kadar aşının ihraç edilmesi için görüşmelerin başladığını söyledi. Difteri tetanos aşısında 30 milyon doz üretim kapasitesine sahip olduklarını Türkiye'nin ihtiyacının 8 milyon doz olduğunun altını çizen Battal, ihracat için görüşülen ülkelerin İslam İşbirliği Ülkeleri olduğunu belirtti.

        REKLAM

        COVID-19 AŞI ÜRETİMİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

        Türk ilacın 3 farklı tesiste üretim yaptığını söyleyen Battal, difteri tetanos aşısının yanı sıra ülkede bulunan 810 kamu hastanesinde kullanılan serum ve diyaliz solüsyonları üretimlerini gerçekleştirdiklerini bu alanda da pazar lideri olduklarını anlattı. Tesislerinin 450 personelle 24 saat çalıştığını kaydeden Mehmet Berat Battal, dünyada sağlık otoriteleri tarafından onay almış aşı üreticilerinin COVID-19 aşı üretimi için kendileri ile görüşme halinde olduklarını dile getirdi. Şirketin aktif toplamının 390 milyon lira olduğunu bildiren Battal, bunun 200 milyon lirasının duran varlık olduğunu kaydetti.

        'HER YIL TEMETTÜ DAĞITMAYI PLANLIYORUZ'

        Türk İlaç'ın finansman giderinin 32 milyon lira ile cironun yüzde 19'una denk geldiğini dile getiren Battal, halka arz sonrasında finansman giderlerinin de düşeceğini belirterek şunları kaydetti: "Kısa vadeli yükümlülüklerimiz 166.6 milyon lira. Dönen varlıklarımız ise 190.5 milyon TL. Yani dönen varlıklarımız kısa vadeli borçları karşılıyor. Daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Amacımız halka açıldıktan sonra ortaklarımızı memnun etmek. Bunun için her yıl temettü dağıtmayı planlıyoruz. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler arasında temettü dağıtım ortalaması noktasında en üst seviyede yerleşmeyi planlıyoruz. Ortaklarımızın memnuniyeti bizim için en önemli konu" dedi.

        YÜZDE 30 HAMMADDE TEMİNİNDE YÜZDE 35'İ BORÇ KAPAMADA

        Türk İlaç'ın yatırımlarını tamamladığını ürettiği ürünlerle ilgili artık yeni yatırıma ihtiyaçlarının olmadığını ifade eden Battal, "Şu anda dikilmiş ve toprağını sevmiş bir ağacın meyve vereceği döneme gelmiş durumdayız. Meyvesini halkımızla birlikte alacağız" dedi. Battal, halka arz gelirinin yüzde 15'ini mevcut yatırımların finansmanında kullanacaklarını yüzde 30'unu hammadde temininde ve yüzde 35'ini de kısa vadeli ticari borçların kapatılmasında kullanmayı hedeflediklerini, geri kalan tutarın ise şirkette likidite sağlamak amacıyla kullanılacağını söyledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ