Bütün yollar Roma’ya, bizde ise enflasyona çıkar
Hazine'nin yurtiçinde pazarlanmak üzere dolar ve Euro cinsinden tahvil çıkartacağı, bu tahvillerin satışına gelecek haftadan itibaren başlanacağı duyuruldu. Ancak kur üzerinden borçlanmanın uzun vadede dolarizasyonu özendirici etkisi de olacak. Asıl olan enflasyonu düşük tek haneli düzeylerde tutmaktı. Bunu da biri iki yıl veya 5-10 yıl değil, daha uzun yıllar yapmak lazımdı. Abdurrahman Yıldırım'ın yazısı
ABONE OLBakan Albayrak Hazine’nin yurtiçinde pazarlanmak üzere dolar ve Euro cinsinden tahvil çıkartacağını, bu tahvillerin satışına gelecek haftadan itibaren başlanacağını duyurdu. Yabancı para cinsinden borçlanmanın bir türü. Ama işin içinde tahvil ve uzun vade olduğu için, sermaye piyasası faaliyeti diye de adlandırılabilir.
–Böylece kısa vadede döviz alma gereği duyan bireyler veya kurumlar, doğrudan döviz yerine Türkiye Hazinesi’nin çıkardığı kağıdı alacak. Hazine’nin dövize endeksli tahvilleri yurtiçi yerleşiklerin döviz talebini karşılayarak kurun üzerindeki baskıyı ve fiziki döviz talebini azaltacak.
-Ancak kur üzerinden borçlanmanın uzun vadede dolarizasyonu özendirici etkisi de olacak. Sonuçta Türkiye hazinesi kendi para birimini bir kenara bırakarak dövize endeksli borçlanıyor. Basmadığı, faizini ve değerini belirlemediği bir para üzerinden yükümlülük oluşturuyor.
-Asıl olan enflasyonu düşük tek haneli düzeylerde tutmaktı. Bunu da biri iki yıl veya 5-10 yıl değil, daha uzun yıllar yapmak lazımdı. O zaman bizim paramız değer koruyan, üzerinde hesap kitap yapılabilen, uzun vadeli borç verilebilen, yine uzun vadeli borçlanılabilen bir para olurdu.