Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dünya'nın hem şeklini değiştiriyor hem de günü kısaltıyor! Depremlerin Dünya'ya etkisi nedir?
        1

        DEPREMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİNİ VE DÖNÜŞÜNÜ ETKİLİYOR

        NASA'nın bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre özellikle Endonezya'da meydana gelen 9.1 büyüklüğündeki yüksek yıkımlara neden olan depremler Dünya'nın dönüş hızını etkiliyor ve şeklini değiştiriyor.

        2

        NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Greenbelt Md'den Dr. Benjamin Fong Chao ve NASA'nın Pasadena, California, Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Dr. Richard Gross, tüm depremlerin Dünya'nın dönüşü üzerinde etkilerinin olduğunu söylüyor. Ancak bu etkiler çok zor fark ediliyor.

        3

        Chao "Kütle hareketini içeren herhangi bir dünyevi olay, mevsimsel hava koşullarından araba sürmeye kadar Dünya'nın dönüşünü etkiler" diyor. Chao ve Gross depremlerin Dünya'nın dönüşünü hem gün uzunluğu hem de Dünya'nın yer çekimi alanındaki değişimler üzerinde inceliyorlar.

        4

        GÜNLER 2,58 MİKROSANİYE KISALDI

        Depremlerin şimdiye kadar bilinen 24 saatlik gün uzunluğunu, 2,58 mikrosaniye kadar azalttığı kanıtlanmıştır. Ayrıca Kuzey Kutu'nu 2,5 santimetre kaydırmıştır. Depremler sonucu oluşan 24 saatlik günlük zaman diliminin kısalması, bir patencinin kollarına vücuduna yaklaştırmasına benzer bir mikrosaniyeden oluşuyor.

        5

        ŞEKLİ DAHA AZ YASSI

        Depremler ayrıca Dünya'nın şeklini de değiştiriyor. Dünya'nın basıklığı (üstte düzleşme ve ekvatora doğru şişme) küçük bir miktarda azalmış durumda. Depremler Dünya'nın şeklini daha az yassı hale getiriyor.

        Kaynak: NASA

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ