Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP kurultayı soruşturmasında 9 kişi tutuklandı 4 kişi ise adli kontrolle serbest kaldı

        Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü-Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar neticesinde 'siyasi partiler kanuna muhalefet', 'rüşvet almak', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak' suçlarını işlediği değerlendirilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi.

        İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Malatya'da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirildi.

        Adliyede savcılıkta ifade veren Melda Tanışman Tutan ve Hayati Kaya adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Diğer 11 şüpheli ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderildi.

        Hakim karşısına çıkan Safi Karayalçın, Suat Dülger, Kalender Özdemir, Özkan Deniz, Halil İbrahim Şahin, Umut Mehmet Sapan, Mehmet Ayıp Demirbüken, Metin Kaya, Gaffar Çiçek, tutuklandı. Melda Tanışman Tutan, Gülhan Aydın, Ayça Akpek Şenay ve Hayati Kaya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın CHP 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin yürüttüğü soruşturmada 13 şüphelinin ifadesi dosyaya girdi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca yürütülen 2026/64881 sayılı soruşturma kapsamında alınan ifadelerde şüpheliler CHP 38. Olağan Kurultayı sürecinde oy tercihleri karşılığında para, iş, ihale ya da başka bir menfaat sağlanmadığını ileri sürdü.

        REKLAM

        Gülhan Aydın Dosyası

        Gülhan Aydın, Özkan Yalım’ın kendisini arayarak kurultayda kimi desteklediğini sorduğunu, ardından çocuklarının çalışıp çalışmadığını öğrendiğini anlattı. Aydın, kızının daha sonra telefonunda Özkan Yalım’la görüşmesini gördüğünü, Yalım’ın kim olduğunu sorduğunu ve “iş bulma konusunda yardımcı olabilir mi” diye kendisine danıştığını söyledi.

        Aydın, kızının Özkan Yalım’a CV göndermiş olabileceğini kabul ederken, bunun kendi yönlendirmesiyle olmadığını savundu. Özkan Yalım’ın etkin pişmanlık kapsamında verdiği, çocuklarının CHP’li belediyelerde işe alınması şartıyla Özgür Özel’i destekleyeceği yönündeki iddiasını ise reddetti.

        REKLAM

        Aydın, kurultay delegesi olduğunu, Özkan Yalım’la temas kurduğunu, çocuklarının işsiz olduğunun konuşulduğunu ve kızının daha sonra Yalım’la iş için temas kurmuş olabileceğini ifade etti.

        Melda Tanişman Tutan

        Melda Tanişman Tutan, CHP İl Başkan Yardımcısı olduğunu, daha önce Çekmeköy İlçe Başkanlığı yaptığını, eşinin Çekmeköy Belediyesi’nde çalıştığını, erkek kardeşinin ise 2024 Aralık ayında Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri biriminde işe başladığını söyledi.

        Tutan, kardeşinin işe başlamasının kurultayla ilgisi olmadığını, kurultaydan yaklaşık bir yıl sonra gerçekleştiğini savundu.

        Savunma tarafı, kardeşin işe giriş tarihinin geç olmasını “kurultay pazarlığı olsaydı bir yıl beklemezdi” dedi.

        REKLAM

        Safi Karayalçın

        Safi Karayalçın ifadesinde, 2023 Nisan ayında Beşiktaş Belediyesi’nden açık ihale usulüyle iş aldığını, halihazırda Küçükçekmece Belediyesi’nden de işler almış olduğunu söyledi. Karayalçın, Beşiktaş’tan aldığı ihalenin kurultaydan önce olduğunu, o tarihte kurultay gündeminin bulunmadığını savundu.

        Hayati Kaya

        Hayati Kaya suçlamaları reddetti, kendisine herhangi bir menfaat teklif edilmediğini söyledi. Ancak ifadesindeki bir cümle dosyanın en çarpıcı yan notlarından biri oldu. Kaya, Ümraniye il delegelerinden Aydın isimli bir kişinin oğlunun belediyede işe sokulduğunu duyduğunu beyan etti.

        REKLAM

        Metin Kaya ifadesinde, Kemal Kılıçdaroğlu ile hemşehrilik ve uzaktan akrabalık bağı bulunduğunu, kurultayda oy kullanma hakkı olsaydı Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini söyledi. İstanbul İl Kongresi’nde de Cemal Canpolat’ın listesinde yer aldığını, ancak listeyi görünce tarafsız kaldığını beyan etti.

        REKLAM

        Kalender Özdemir, kurultay döneminde aktif görev almadığını, delegelere para dağıtmadığını, Turgut Koç’u ise Ataşehir Belediyesi döneminden tanıdığını söyledi. Gizli tanık ve Turgut Koç beyanlarını reddeden Özdemir, Kahramanmaraş’ta Özgür Özel’in ziyareti sırasında parti binası önünde bulunduğunu ancak bunun tesadüfi olduğunu savundu.

        Özdemir’in savunması, “oradaydım ama organizasyonun parçası değildim” şeklinde oldu.

        Gaffar Çiçek

        Gaffar Çiçek, Veli Ağbaba’nın yanında çalıştığını, para taşıdığına ilişkin iddiaları reddettiğini söyledi. Gökhan Böcek’in beyanlarında geçen kişi olmadığını savunan Çiçek, Malatya’da yaşadığını, Ankara’ya nadiren gittiğini ve mali profilinin incelenmesi halinde iddiaların doğru olmadığının görüleceğini ileri sürdü.

        REKLAM

        Ayça Akpek Şenay

        Ayça Akpek Şenay, kurultay delegesi olmadığını, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi olduğunu ve delegelere menfaat sağlandığına ilişkin bilgi ya da görgüsünün bulunmadığını söyledi.

        ÖNERİLEN VİDEO

        Elazığ'da özel hastaneye 47 milyon lira ceza

        Elazığ'da özel hastaneye 47 milyon lira ceza

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ