Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Doktor karıncalar yaralıları nasıl kurtarıyor? - Teknoloji Haberleri
        1

        Toplumsal yapılarının bir hayli karmaşık olduğu tahmin edilen karıncaların, av esnasında yaralanan türdeşlerini geride bırakmadıkları fark edildi.

        2

        Bilim insanları, spesifik bir karınca türünün yaralanan sürü üyelerini iyileştirmek için özel bir sistem kurduğunu açıkladı.

        3

        Afrika’da bulunan Masai karıncalarının (Megaponera analis), av ve savaş sırasında yaralanan üyelerine ilk yardım uyguladıkları ve sonrasında iyileşmelerini sağladıkları görüldü.

        7

        Av seyahatleri sırasında yararlananlar olduğunda ise Megaponera analis’in türdeşini kurtarıp kurtarmamak için belli ipuçlarına baktığı fark edildi.

        8

        Araştırmaya göre, eğer karınca orta şiddetli bir yaralanma yaşadıysa (bir bacağını kaybetmek gibi), diğerleri onu geride bırakmak yerine yuvalarına geri taşıyor.

        9

        Bilim insanları, yuvaya geri götürülen yaralıların bir gün içerisinde iyileştiğini ve herhangi bir uzuvlarını kaybettilerse de bununla yaşamaya alıştıklarını gözlemledi.

        10

        Araştırmada ayrıca Megaponera analis sürülerinde bir ya da birkaç bacağını kaybetmiş birçok asker karınca olduğuna dikkat çekiliyor.

        11

        Av ya da savaş esnasında yaralanmış olan asker karıncalar, sürünün geri kalanı tarafından yalanarak tedavi ediliyor.

        12

        Bir gün boyunca doktor karıncalar tarafından yalanarak iyileştirilen askerlerin çoğu, ertesi gün yola çıkan av bölükleriyle yeniden işinin başına dönüyor.

        13

        Birkaç bacağını kaybeden, hareket kabiliyetini yitiren ya da ciddi fiziksel travmalara maruz kalan savaşçılar ise yuvaya geri götürülmüyor.

        14

        Doktor karıncalar her ne kadar ciddi şekilde yaralananları geri taşımak isteseler de, bilim insanları ağır yaralı askerlerin bunu kabul etmediklerine dikkat çekiyor.

        15

        Bilim insanları, üyelerini iyileştiren karınca kolonilerinin bu sayede verimliliklerini artırdıkları görüşünde.