Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika! Dolarda hareketlilik! 8 Ağustos dolar kuru - Haberler - Döviz Haberleri

        Dolar, geçen hafta kızışan ABD - Çin ticaret savaşının etkisiyle gerilemeye devam eden merkez bankalarının genişlemeci politikası ve yüksek faiz getirisi nedeniyle TL güvenli liman olmaya devam ediyor.

        31 Mart seçimlerinden bu yana en düşük seviyesine inen dolar/TL, dün indiği 5.50 altı seviyede tutunmayı başardı. 5.4690'a kadar inen dolar/L günü 5.4958'den kapadı. Euro/TL ise dolar karşısındaki kazançları ve yeniden 1.12 üzerine çıkan pariteyle 6.15 üzerinde.

        Piyasalardaki ana gündem maddesi ise yuan.Çin, geçen pazartesi günü dolar/yuan kurunun 7 üzerine çıkmasına izin vermesiyle Trump yönetimi tarafından 'kurmanipülatörü' olarak nitelendi.

        REKLAM

        7.10 üzerine dek çıkan offshore yuan daha sonra 7.05 altına geriledi. Borsalar bir nebze toparladı. Çin Merkez Bankası bugün orta noktayı 7.0038 olarak Nisan 2008'den beri en düşük seviye olarak belirledi ancak beklentinin 7.01 seviyesi olmasıyla iyimser hava oluştu.Gelişmekte olan ülke kurlarında hafif toparlanma görüldü.

        8 Ağustos sabahı dolar/TL aşağı yönlü hareketini sürdürerek 5.46'li seviyelere inse de öğleden sonra 5.50 üzerini test etti. Akşamüstü ise düşüşe geçerek 5.45'in altını gördü. Öte yandan, Türk tahvillerine girişle faiz de düşüyor ve 2 yıllıklar 16 puanın altına indi. Analistler Pekin yönetiminin yuanda devalüasyon yapmasının Fed'in de doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına nedenolabileceğini ve bunun da TL'ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtiliyor.

        DOLAR

        $
        28,8042 0,12
        • Alış: 28,8014
        • Satış: 28,8084
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 13:21:27

        Türkiye özelinde ise Suriye'nin kuzeyinde ABD askerî yetkilileriyle yapılan görüşmede, güvenli bölgenin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için en kısa zamanda Türkiye'de müşterek harekât merkezinin kurulmasında mutabık kalınırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi S-400'ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de TL varlıklara olumlu yansırken TL çeyreğin en güçlü para birimi oldu. Mayıs ayından bu yana TL getirisi yüzde 10'u aştı.

        Güvenli liman olarak görülen bir başka araç olan spot altın fiyatı ise nisan 2013'ten bu yana 1500 dolar seviyesi geçildi ancak kalıcı olamadı. Gram altın fiyatı 263 lira bandında. emtia fiyatları ise düşüyor.

        Merkez Bankaları ise faiz indirmeye devam ediyor. Dün Hindistan, Yeni Zelanda ve Tayland faiz indirirken güvercin mesajlar gelmese de piyasada Fed'den en az iki faiz indirimi beklentisi arttı.

        Fed Chicago Başkanı Charles Evans artan ticari gerilimin Amerikan ekonomisinde daha keskin bir geri çekilmeye neden olursa ABD Merkez Bankasının geçen hafta yaptığından daha fazlasını sağlaması gerektiğini söyledi.

        Japon yeni ve İsviçre frangı gibi güvenli liman para birimleri Yeni Zelanda'nın beklentilerin üzerindeki faiz indiriminin ardından zayıf küresel ekonomi endişeleriniartırmasıyla değer kazandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ