Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda son durum! 1 dolar kaç TL? 1 euro kaç TL? 28 Mayıs güncel dolar kuru - Döviz Haberleri

        Dolar / TL geçtiğimiz hafta 4.90 üzerine çıkarak tarihi zirvesini görmesinin ardından Merkez Bankası'ndan gelen 3 hamle ile gevşemeye başladı.

        Hatırlanacağı üzere TCMB, geç likidite penceresi faiz arttırımı,TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri takvimini oluşacak vadeli döviz satım pozisyon tutarının 8 milyar dolara çıkarılması ve son olarak reeskont kredi tutarlarındakredinin vadesinde ödenmesi halinde kurun ihracatçılar için sabitlenmesi kararı almıştı.

        REKLAM

        Piyasaların gözü Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın bugün ve yarın Londra'da yabancı fonyöneticileri ve iş adamlarıyla bir araya geleceği toplantıların yansımalarında olacak.

        İYİMSER MESAJLAR VE MERKEZ BANKASININ HAMLESİ SONRASI KUR DÜŞTÜ

        Şimşek ve Çetinkaya Londra ziyareti öncesi dün akşam İstanbul'da yatırımcılar ve iş dünyasıtemsilcileri ile bir araya geldi. Katılımcılar, güven tesisi amaçlayan söylemler ve parapolitikasında normalleşme ve sadeleşme mesajlarının toplantıda ön plana çıktığını belirttiler.

        Dolar kuru 4.71 TL'den haftayı kapatırken 28 Mayıs ile başlayan haftaya 4.70 altında 4.6938 TL ile girdi. Dolar saat 08:00'da 4.6683 TL'yi gördü.

        Euro / TL ise 5.4941 ile kapattığı haftanın ardından 28 Mayıs haftasına 5.50 TL ile başladı ve sabah 8'de 5.4738 TL'den işlem gördü.

        Sabah 09:15'te Dolar / TL 4.6283 TL'yi, Euro / TL ise 5.4221 TL'yi gördü. Dolar saat 09.24 itibariyle ise 4.61 TL seviyesine geriledi.

        Öğlen 11:00 sularında ise alım iştahının artmasıyla TL karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri alan dolar 4.65 üzerine çıktı. Euro / TL ise 5.44 seviyesine çıktı.

        Sonrasında, Merkez Bankası'nınbir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Merkez Bankası politika faizi yapması ve bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitlemesiyle dolarönce 4.61 TL'ye çekildi sonra da 4.60 altına inerek 4.57'yi gördü. Euro / TL ise 5.35 TL'ye indi.

        Gün sonunda dolar 4.59 TL olurken, euro 5.33 liraya geriledi.

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde ana fonlama kanalı olarak yeniden haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydetti.

        Çetinkaya, "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

        TCMB 12 Ocak 2017'den beri haftalık repo ihalesi açmıyor.

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise ilave her yüzde 1 faiz artışının reel sektöre ilave 10.5 milyar TL yük getirdiğini söyledi.

        Para va maliye politikalarına ilişkin ek tedbirlerin konulacağını bildiren Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

         Bankacılık sistemi şoklara dayanıklı. Sorunlu krediler için yüzde 75 karşılık ayrılmış durumda. Yapılandırılan kredilerin toplam içindeki payı yüzde 4 civarında. Reel sektörün borçlarıyla ilgili devletin herhangi bir üslenmesi olmaz ancak özel sektöre prim vergi konusuyla ilgili olarak kamu sübvansiyonu oluşturulabilir.
        Bankacılık sistemi şoklara dayanıklı. Sorunlu krediler için yüzde 75 karşılık ayrılmış durumda. Yapılandırılan kredilerin toplam içindeki payı yüzde 4 civarında. Reel sektörün borçlarıyla ilgili devletin herhangi bir üslenmesi olmaz ancak özel sektöre prim vergi konusuyla ilgili olarak kamu sübvansiyonu oluşturulabilir.

        Ayrıca Şimşek, para politikasının yapısal sorunları çözmeyeceğine değinerek, "Tepki fonksiyonu ve alternatifler arasında en iyi tercih gözetilerek karar veriliyor. Sık değişen koşullara göre sık tepki değişimlerine refere edilirse politika bozulur." dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ