Dövme yaptırmak günah mı? Diyanet’e göre dövme yaptırmak caiz mi?
Son yıllarda estetik ve kişisel ifade aracı olarak yaygınlaşan dövme, dinî açıdan da en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Kalıcı dövmelerden geçici dövmelere kadar farklı uygulamalar, "Dövme yaptırmak günah mı?", "Diyanet'e göre dövme caiz mi?", "Dövmesi olanın namazı kabul olur mu?" gibi pek çok soruyu beraberinde getiriyor. Konuya ilişkin en temel ve bağlayıcı değerlendirmeler ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan fıkhî açıklamalarda yer alıyor., Bu yazımızda Dövme yaptırmak günah mı? Diyanet'e göre dövme yaptırmak caiz mi? Sorularına detaylı yanıtlar bulacaksınız.
ABONE OLİslam’da insan bedeni Allah’ın bir emaneti olarak kabul edilir. Bu nedenle bedene bilinçli ve kalıcı zarar veren müdahaleler dinen hoş karşılanmaz. Dövme işlemi, derinin altına boya maddesi enjekte edilerek kalıcı bir değişiklik yapılmasını içerir. Diyanet’e göre bu durum, yaratılışı kalıcı biçimde değiştirme kapsamında değerlendirilir.
Ayrıca İslam kaynaklarında, dövme yaptırmayı yasaklayan hadislere yer verilmiştir. Bu hadislerde dövme yapan ve yaptıran kişilerin kınandığı ifade edilir. Diyanet, bu rivayetleri esas alarak kalıcı dövmenin dinen uygun olmadığı görüşünü benimsemektedir.
Diyanet, dövme yaptırmak ile geçmişte dövmesi olan kişinin durumunu birbirinden ayırmaktadır. Bilinçli şekilde dövme yaptırmak caiz görülmez ve günah kabul edilir. Ancak kişi dövmeyi yaptırdıktan sonra bu davranışının dinen sakıncalı olduğunu öğrenmişse, tövbe etmesi yeterli görülür.
Dövmenin bedende bulunmaya devam etmesi, tek başına yeni bir günah olarak değerlendirilmez. Çünkü dövme çoğu zaman tıbbi veya fiziksel sebeplerle kolayca silinemeyebilir. Bu durumda kişinin sorumluluğu, dövmeyi yaptırma fiiliyle sınırlı kabul edilir.