Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 3 bin yıllık tekerlek, 5 bin yıllık gömlek bulundu

        GAZETE HABERTÜRK

        İngilizarkeologlar, Cambridge’de yaklaşık 3 bin yıl önce yapıldığı düşünülen ve bronz çağdan günümüze kadar şeklini kaybetmeden korunan tekerlek buldu.

        “Peterborough Pompeii” olarak bilinen ve 3 bin yıl önce insanların dev bir yangından kaçtığı bölgede bulunan tekerleklerin, İngiltere’de o çağa ait bulunan bütün haldeki ilk örnek olduğu açıklandı. Tekerleğin o dönem kullanılan bir savaş veya yük arabasına ait olduğu sanılıyor.

        Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Bölü- mü’nden Profesör Mark Knight, tekerleğin yangındaki karbonmonoksit gazının da etkisiyle 3 bin yıldır toprağın altında korunduğunu ve şeklinin bozulmadığını açıkladı.

        Tekerlek ile ilgili en eski kayıt MÖ 3500 yıllarına ait, tekerlekli bir kızağı resmeden Sümer sembolü. Bir çemberi merkeze bağlayan parmaklıklardan oluşmuş tekerleklere ise MÖ 2000’li yıllarda Anadolu’daki atlı savaş arabalarında rastlanıyor.

        BİR ARİSTOKRATA AİT

        Mısır’da yapılan arkeolojik kazılarda bir mezarın içinde dünyanın en eski giysisinin bulunduğu iddia edildi. Arkeologların 1977 yılında bölgede yaptığı kazılar sırasında bulduğu gömlek, radyo karbon testine tabi tutuldu.

        Yapılan testin ardından söz konusu giysinin 5 bin 100 ila 5 bin 509 yıllık bir geçmişi olduğu ortaya çıktı. Antik Mısır’daki birinci hanedan dönemine ait olduğu açıklanan giysinin bir aristokrata ait olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ